Zmiana na xenony / ZAŁOŻONE! OK!

Żółw
Forumowicz

przez Żółw » 2007-02-12, 21:48

Nio mysle ze teraz musze tylko dobrze poszukac sprzedawcy i towaru za normalnego "prajsa" i moze na koniec tygodnia... kto wie... ;)
Mysle ze jednak w wersji "Bi" - zobaczymy jak hasaja w zwyklych lampach. Soczewek jakoś nie chce. :razz:
Czy Ktos z Was ma jakiegos poleconego sprzedawce - sklep/allegro - okolice Poznan/Zielona Gora/Gorzow/Wrocek? - ze wzgledu na odbior osobisty(co wole), no chyba ze wysylka od kogos pewnego.
byl CRX, jest PRELUDE V, bedzie... ??? :-)))

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2007-02-12, 22:35

Wersja Bi to tylko wiekszy koszt zastanow sie czy warto - kolega ma zalozone xenony do rexa i swieca 256235 razy lepiej niz moje "długie" także zostalbym przy zwyklym xenonie.

A jezeli chodzi o spryskiwacz to pamietaj ze klosze od xenonow sie grzeja i rowniez dlatego wazny jest spryskiwacz.

Pozdro

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-12, 23:03

Ludzie ale herezja. Światło ksenonowe świeci o wiele wiele jaśniej od zwykłego. Światło ksenonowe wymaga soczewki ( wyjatek mercedes okularnik i volvo )dlatego, że to światło trzeba RÓWNOMIERNIE i DOKŁADNIE rozprowadzić p odrodze. Zwykły odbłyśnik tego nie zrobi, rozprzestrzeni jedynie światło na calutkim horyzoncie. Fajnie będzie widać, ale ludzie z naprzeciwka mogą oślepnąć na całe życie. Nieprawdą jest równiez zacytowany tutaj opis przepisów z www.ksenony.pl
Lampy ksenonowe działajace LEGALNIE muszą mieć homologację. Homologację na konkretny model samochodu, A NIE NA PALNIKI CZY PRZETWORNICE. CRX nigdy takiej homologacji nie bedzie miał, bo nigdy fabrycznie nie montowano w CRX'ach ksenonów. Układ samopoziomowania JEST WYMAGANY tak jak i spryskiwacze. Przy czym spriskiwacze w praktyce BARDZO się przydają, samopoziomowanie natomiast to raczej ściema, która mało co daje, ale przez przepisy jest wymagana.

Nie wiem, czy zrozumieliscie ( niektórzy tego nie rozumieją, bo pewnie nie chcą zrozumieć ), ale jaka kolwiek przeróbka w samochodzie, zamontowanie innej, nie seryjnej rzeczy, może zaowocować mandatem i zabraniem dowodu, jeśli nie zastosujemy rzeczy homologowanej. Ksenony więc zainstaluj na swoją odpowiedzialność, ale czy weźmiesz odpowiedzialnosc, jeśli kogoś oślepisz i ten ktoś się zabije, czy spierniczysz z miejsca wypadku ?

Ps. Jeśli spowodujesz wypadek, nawet nie ze swojej winy, a wyjdzie, ze masz ksenony bez homologacji, wtedy możesz Ty być odpowiedzialny za wypadek, lub CONAJMNIEJ był współsprawcą wypadku. FAJNIE NIE ?

mack1111
Forumowicz

przez mack1111 » 2007-02-12, 23:51

ja mam tylnie lampy lexus style z allegro i tez nie mają homologacji dowiedziałem sie o tym dopiero po kupnie ale jakos mi to wisi bo przegląd przeszedłem a policja nie robi problemów. jak żółwik chce założyć ksenony to je założy :rotfl:
## 312KM 356 NM 1.2 bar "best ET 12.308"##

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-13, 00:02

Jak masz główke, to pomyśl jak świeci tylna lampa a jak żarnik ksenonowy.

Jak pracowałem w kinie, zarniki ksenonowe były używane do naświetlania filmu na ekran. Jak przytrzymało się kliszę na DOSŁOWNIE sekundę, to klisza topniała. Ksenony świeca nieco mocniej niż zwykłe żarówki.

Ps. Niech ktoś jeszcze napisze " A załóż se hamulce od rowera, nikomu nic się nie stanie ".

PoweRBlooD
Forumowicz

przez PoweRBlooD » 2007-02-13, 00:14

no z tym jest problem ale niektorzy nie zdaja sobie z tego sprawy :) niech mi ktos powie jakie kolka moge szukac do solniczki ?? 4 x 100 ?? czy jakies inne rozmiary typu fiatowskie
bujaj sie w maszynie niech V-power w zylach plynie

Mailo
Forumowicz

przez Mailo » 2007-02-13, 01:21

Haro, ale są wyjątki ;) znajomy zrobił tak o http://moto.allegro.pl/item165478977_re ... skazy.html
kupił takie lampki i założył xenony i co świeci normalnie a i klosze wcale nie są gorące
lexus gs300 to też jest wyjątek tak jak wymieniałeś para autek i co klosze też nie są takie gorące

spryskiwacze nie są po to żeby ochładzały szkło he są po to jak jest brudne szkło to xenon poprostu tak już nie śiweci jak powinien wiem bo już nie raz z tym mam do czynienia już w pare autach

jakŻółw, bedzie miał nowe lampy i założy xenony to powinien być efekt xenon
i niech nikt nie powstrzymuje zówia przed tym to tak samo jak ja bym chciał założyć zderzak 2cm gleba i by pisali że dziury itp
pozdroo

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-13, 01:40

Nigdzie nie napisalem, ze ciecz ma chlodzic lampe. Ciecz ma zmywac brud, zeby nie rozpraszac swiatla.

Roznica między opuszczonym zderzakiem jest taka: ze nikomu on nie zaszkodzi oprócz Tobie. Światło ksenonu który będzie walił po gałach, może doprowadzić do tragedii.

Mailo
Forumowicz

przez Mailo » 2007-02-13, 02:05

Haro, ale w lampie jktóre ma czytte szkoł te strebne odbicia już są wyprofilowane i bie bedzie raziło po oczach teraz zależy jaka moć ma być żarówek bedzie dobrze zobaczysz
jak Żółw, chce to niech robi to jego sprawa i jego życie
pozdro Haro,

Żółw
Forumowicz

przez Żółw » 2007-02-13, 07:48

Jezeli juz mam brac to wezme wersje "bi" bo jazda tylko na krotkich, a bez dlugich to nie jazda.
Zobaczymy jaki bedzie efekt - przy zwykłych reflektorach. jezeli beda oslepiac zmienie na soczewki - zebym nie byl takim zimnym "draniem"

Poza tym, auto myje codziennie (zdarza sie nawet 2X)wiec co do czystosci klosza nie ma problemu.
:razz:
Kwestia potencjalnej odpowiedzialnosci za "zabicie kogoś"
Autkiem jezdze jak normalny kierowca - lata "swiezego prawka" mam za soba- i celem jest przeniesienie sie z punktu Ado punktu B nie w mozliwie najkrotszym czasie, a w calosci
. Mysle ze stokroc wieksze zagrozenie powoduja inni wspoluzytkownicy drog - ganiajacy przy ograniczeniu do 50 jedyne 140. ;)
A idac tokiem ze "kazda nielegalna zmiana..." jest zagrazajaca zyciu innych - to mysle ze... hmmm... pewne rzeczy trzeba robic z glowa.
...reszta to kwestia kasy. :D
byl CRX, jest PRELUDE V, bedzie... ??? :-)))

Lukidk
Forumowicz

przez Lukidk » 2007-02-13, 08:08

Żółw, zakladaj bi xenony ja mam zwykle xenony fakt jest taki ze dlugie sa slabsze ale przydalo by sie czasem cos wiecej:P
Lukas

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-13, 10:25

Mailo napisał(a):Haro, ale w lampie jktóre ma czytte szkoł te strebne odbicia już są wyprofilowane i bie bedzie raziło po oczach teraz zależy jaka moć ma być żarówek bedzie dobrze zobaczysz
jak Żółw, chce to niech robi to jego sprawa i jego życie
pozdro Haro,

Chyba raczej: jego sprawa, życie tych co jadą z przeciwka.

Jeśli żółwiu masz 27 lat, to powinieneś być trochę mądrzejszy. To, ze myjesz auto 2 razy dziennie nie ma tu nic do rzeczy. Reflektor brudzi się i powoduje nieprawidłowe świecenie światła. Przy zarówce 55W tego nie widać, ale przy ksenoach widać tyle razy bardziej, ile razy mocniej świeci żarnik. Po to w końcu ktoś wymyślił te spryskiwacze, które sa nieodzownym elementem reflektoru z żarnikiem ksenonowym.

jb-crx ME-EDITI
Forumowicz

przez jb-crx ME-EDITI » 2007-02-13, 11:03

dobre to co piszecie ;)gdyby podchodzic poważnie to nie mozna stosowac zadnych zamienników - tylko orginalne (wg Haro, ) panowie od dzisiaj tylko aso :rotfl2: a powiedzHaro, jest mozliwosc wykonania pojazdu samemu ..;) przechodzi on wszystkie wymagane testy - jak wszystko jest ok -dopuszczaja go do ruchu :D a czy po załozeniu bi xenonów -jadac do stacji diagnostycznej pzm spr przyrzadem ustawienie i rozproszenie swiatła (sa na to okreslone przepisy) wszystko jest ok -to maja nie dopuscic do ruchy??? ;)
specjalne ceny na usługi mechaniczne i duże rabaty na części!!! zapraszam...Pełna oferta produktów MOTUL !!! www.ars-service.pl

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-13, 11:10

Prawie każdy element w samochodzie, musi mieć homologację. Lampa z Audi A4 ma himologację "działajacą" tylko wówczas, gdy zamontowana jest w aucie Audi A4. Jesli jest zamontowana w Audi80 czy Bentley'u, wtedy automatycznie pupa blada. Podstawą do przebadania takiego oświetlenia jest homologacja na takie światła. Oczywiście na niektórych stacjach diagnostycznych jest to pomijane, bo w Polsce wszyscy robią na "odpierd0l", ale na to juz nie mamy wpływu.

Nie mówię, że legalnie można tuningować tylko na częściach z ASO ( o ile w ogóle się da ). Ale w przypadku reflektorów, konsekwencje mogą być różne. Szczególnie jesli ktoś podchodzi tak jak załozyciel tego tematu "na h... mi soczewki, pojezdze chwilke bez, potem se założe, w sumie spryskiwacze też mi niepotrzebne bo myje samochód". To już nie jest wiejski tuning, tylko zwykłe druciarstwo.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-02-13, 11:26

chcialbym sie odniesc do spryskiwaczy ktore uwazasz ze sa tak przydatne ;)
pomysl ze musialbys NON STOP ich uzywac zeby usuwam zabrudzenie z lampy bo gdy juz cos na niej zaschnie to chocby skaly sraly to sprysiwacze tego nie usuna :(

Poprzednia strona   Następna strona