Gaz w Hondzie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2007-02-09, 12:18

Ja nie wiedze jakis duzych minusow gazu(dynamika tez nie spada jakos bardzo a blosa mozna wrzucic zawsze). Instalke dostalem "w spadku" po poprzednim wlascicielu.
Wydaje na gaz miesiecznie 450-700pln , gdybym jezdzil tylko na paliwie to zwyczajnnie nie bylo by mnie stac. No chyba
ze tylko do pracy.
Paliwa miesiecznie leje za 30pln i starcza ;)
Gdyby mnie bylo stac na to to jezdzilbym tylko na bezynie a tak ..

Robert
Forumowicz

przez Robert » 2007-02-09, 12:45

ja miałem gaz w poprzednim aucie i nic dobrego powiedziec na ten temat niemoge. silnik zaczoł sie sypac. wiec ja napewno do crxa gazu nigdy niezałoze a jezdze tyle ile musze i jest to muj jedyny samochód.

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2007-02-09, 13:08

Pirat napisał(a)::razz: tyle w tym temacie
i jerzdze rexem w turbo, co dzień do pracy 25km w jedną strone
jak dla mnie gaz jest fuj ;)

polać mu !!!!!! :D
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-02-09, 13:17

moim zdaniem madre glowy ktore gazu w crx nie przetestowaly niech sie nie wypowiadaja ze g bo tylko zamieszanie z tego sie robi, ludize pisza ze chodzi no to chodzi!
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-02-09, 13:27

ja auto juz kupiłem z gazem , najprostsza instalacja z "śrubką" i jak rozgrzeje silnik i przełacze na gaz chodzi prawie idealnie, moze ciut słabszy

sssnnn
Forumowicz

przez sssnnn » 2007-02-09, 14:07

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-02-09, 14:24

mam sekwencje od 37 tys km i silnik pracuje ciagle tak samo. powiem wiecej do 3 tys jest zwawszy niz na benzynie.
zmieniam filtry co 15 tys km.
po miescie pali 10,5l srednio czyli mniej wiecej tyle co benzyny przy moim bucie.
przed wymiana wydechu palil mniej teraz wiecej.

----------------
nie zabierajcie glosu panowie Ci ktorzy nie maja pojecia, bo im sie wydaje, bo profanacja i takie bzdury. albo konkrety albo temat zamykam.
warny tez bede sypal za spam i za glupie dogaduszki.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-02-09, 15:19

poprosilbym Pana marcin_crx o jakies argumenty bo od kiedy jestem tu na stronie zawsze sie najwiecej wypowiada jesli chodzi o gaz a nigdy jeszcze nie podal argumentow.
Wiec niech poda jakies argumenty albo zamilknie w tematach dotyczacych gazu w rexach

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-02-09, 17:34

Ja tez mam instalacj gazowa ktora dostalem w spadku,jakby jej nie bylo to bym nie zakladal bo to nie jest zbytnio az tak oplacalne,ja mam silnik zc1 wiec nie ma sondy lambdy i kata wiec nie trzeba bylo pakowac elektroniki,najwarzniejsze zeby dobrac dobrze instalacje do samochodu bo jak juz jest sonda to taka instalacja jak u mnie to nie moze byc (choc spotkalem sie z takim czyms ze ktos chcial taniej wiec zalozono mu bez elektroniki i pozniej mial kupe problemow bo mu wariowal komp) akladalem z 1,5 roku gaz do samochodow to troszku wiem, merfi wtryskgazu to zupelnie inna bajka poniewarz jest to nalepsza instalacja gazowa jak wymyslono i czasem samochody chodza lepiej na gazie wtedy niz na benzynie,choc gaz ma wieksze wymagania co do silnika (tjkable ,swiece i wogole tip top ) wiec jesli nie ma sie wtrysku gazu to dobre rozwiozanie zeby wyciagnac co najlepsze z instalacji gazowej to BLOS
Ps u mnie jest tak ze silnik mi ciszej pracuje na gazie niz na paliwie,ogolnie dobra sprawa dal tych ktorzy duzo jezdza lub mysla sie nie rozstawac ze swoim autkiem przez dluzszy czas Pozdro
Takie małe a cieszy :)

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-02-09, 17:38

Ja kiedys chciałem załozyć gaz do Prelude i sprawa ma się tak:

Mozesz zakombinowac i kupić pojedyncze części instalacji gazowej na allegro. W przypadku sekwencji, całosć może Cie wyjsc około 1500zł. Butle z wielozaworem kupujesz u siebie w mieście, jest to koszt około 300-400zł. Załozenie najdrożej co słyszałem to 350, przeważnie 300 i mniej. A reszte kupujesz na allegro i masz sekwencje w cenie normalnej instalacji. Do CRX'a tez bym kupił, ale żal mi TYLKO I WYŁĄCZNIE masy auta, a nie silnika.

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2007-02-09, 19:35

kruku85 napisał(a):poprosilbym Pana marcin_crx o jakies argumenty bo od kiedy jestem tu na stronie zawsze sie najwiecej wypowiada jesli chodzi o gaz a nigdy jeszcze nie podal argumentow.
Wiec niech poda jakies argumenty albo zamilknie w tematach dotyczacych gazu w rexach

miałem gaz na PGM-Fi i mam fatalne doświadczenie, brak możlowści zapalenia na gazie, praca na 3 gary... po prostu tragedia, na szczęscie tamtego auta już się dawno pozbyłem i mam z głowy ;)
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

s1sony
Forumowicz

przez s1sony » 2007-02-09, 20:38

Mi wychodzi że oszczędzam na LPG 1/3 i to traktuje jak (+). Do (-) można zaliczyć stratę mocy i dłuższe tankowanie :rotfl:
DEL SOL - radości z jazdy nie da się opisać

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2007-02-09, 21:50

marcin_crx napisał(a):miałem gaz na PGM-Fi i mam fatalne doświadczenie, brak możlowści zapalenia na gazie,
W takim razie nie dziwie sie ze masz zle doswiadczenia,ja zawsze odpalam i gasze na bezynie zeby nie bylo problemu

PO_
Forumowicz

przez PO_ » 2007-02-10, 01:10

Do gazu ostrożnie przy obliczeniach - bo z jednej strony różnica cen jednostkowych(!) przy tankowaniu ale z drugiej musi ona pokryć zwiększone koszty utrzymania. Policz sam i pamiętaj że kalkulatory pisali sprzedawcy instalacji ;) .
A te koszty to:

* droższy przegląd
* koszt samej instalacji - niebagatelny a nie warto oszczędzać i dostać byle czego
* spalanie większe o 15-25%, nie warto oszczędzać i wypalić sobie zawory
* koszt materiałów eksploatacyjnych - szybsze zużycie świec itp (z kablami różnie, z olejem jak Ci zależy - lepiej żeby tak)
* koszty remontów - przyspieszone zużycie możliwe i zależne od innych "oszczędności", mianowicie jak jest zrobiona instalacja i jak wyregulowana - reguła że im mniej płacisz tym szybciej jesteś w plecy silnik. Widziałem od środka kilka silników po gazie i aż strach się bać, choć inna sprawa że właściciele oszczędzali :( .
* jak chcesz polatać (wysokie obroty) to na benzynie, nie ze względu na brak osiagów tylko na przyspieszone zużycie. Chyba że masz wtrysk fazy ciekłej ale to jakieś 7kzł... Innymi słowy gaz do spokojnego toczenia a nie fruwania.

Zastanów się i licz sam ile zaoszczędzisz na kilometrze i kiedy Ci się zwróci (realnie). Na pewno komfort przy tankowaniu :P .
Out of this world...

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-02-10, 01:30

marcin_crx napisał(a):miałem gaz na PGM-Fi i mam fatalne doświadczenie, brak możlowści zapalenia na gazie, praca na 3 gary... po prostu tragedia, na szczęscie tamtego auta już się dawno pozbyłem i mam z głowy ;)

z twojej wypowiedzi wynika ze nie umiesz uzywac auta z instalacja lpg i stad te problemy. Zapalanie na gazie...gratuluje. A ze pracowal na 3 gary to na 99% wina przwodow lub swiec(lpg stawia wieksze wymagania niz benzyna co do tych rzeczy)

Poprzednia strona   Następna strona