regulacja zaworów d16z5 i nie tylko
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

masterminds
Forumowicz

regulacja zaworów d16z5 i nie tylko

przez masterminds » 2005-11-03, 20:39

Jak sie ustawia i z jaka czestotliwoscia
pozdrawiam
mastermindsCRX

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-11-03, 21:12

manual_II_pliki/5-8.pdf
Troche lektury i wszystko da sie zrobic, wystarczy poszukac (strona 5-9 dla niekumatych - dwa walki bez v-tec'a, wystarcza dwa klucze, szczelinomierz i jeden srubokret) :)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-11-03, 21:45

Objawy sa wszystkim znane (ach ten cholerny klekot) ;)
Do tego zalecana jest regulacja co drugi przeglad (20kkm) w koncu samoregulatorow brak - to nie mazda :)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2005-11-03, 21:52

Tak od czasu do czasu trzeba zajrzec i sprawdzic luzy zaworowe. Honda zaleca kontrole co 20 000 km i raczej trzeba sie tego trzymac. Jak luzy sa za duze to silnik nierownomiernie chodzi, klekocze sobie zbyt glosno i szybciej doprowadza sie do smierci elementy ukladu rozrzadu.
EDIT: o 7 minut za pozno :)

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-11-03, 22:01

Dlaczego do smierci?? Wg mnie moga sie po prostu dzigienki wyklepac od krzywek (od tego wspanialego metalicznego dzwieku) no i mieszanka bedzie delikatnie nie taka jak byc powinna, ale generalnie nic strasznego sie nie stanie (rozrzad normalnie bedzie sie krecil) za to jak sie ustawi za ciasno to wszystko sie ciezej kreci, walki tra o dzwigienki powodujac ich wytarcie w jednym miejscu, a co za tym idzie pozniej idealna regulacja zaworow jest prawie niemozliwa (a jak ktos dobrze przesadzi prawdopodobnie moze doprowadzic do niedomykania sie zaworow)..

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-11-03, 22:01

reguluje sie co 10 tys km czytalem w jakims manualu zaraz po kupnie auta, w z5 i vt moge wyregulowac ... info na priv

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2005-11-03, 22:11

W moim ASO 80zl za taka przyjemnosc biora. Kontrola jest co 20k km zarowno na wirtualnym manualu (nawet na tej stronie jest dostepny) jak i w ASO tak maja podane. Ale jak ktos lubi czesto zagladac to moze co 10 000 jak uszczelka pokrywy sie dobrze trzyma to mozna sprawdzac. A powiedz Trotyl czemu za vtecka bierzesz mniej ?? Ustawia sie troche gorzej :diabelek:

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-11-03, 22:36

Powiedzcie jak to jest z ta regulacją.Na forum wyczytałem ze kilkum osobom tak sie zdarzyło ze po regulacji,osiagi zmalały,czyli zmniejszyła sie predkosc maksymalna itp.
W moim Z5 nie były regulowane zawory od przynajmniej 60tys km.W silniku słychac stukoty zaworów,mi to nie przeszkadza ale czy oprócz cichej pracy silnika po regulacji reszta bedzie chodzic tak samo?Lepiej nie wiem czy juz moze byc,ostatnio samochód przyspiesza jak głupi!Nie bede mogł sie z tym pogodzic jesli bedzie słabszy.A moze bedzie lepiej?
Regulowac czy tez nie?

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-11-03, 22:39

jak zawory stukaja teoretycznie auto nie jest mozniejsze niz jak nie stukaja, zawory stukaja tylko wtedy jak sa za duze luzy, nie jest to nazbyt niebezpieczne dla silnika, schody zaczynajaa sie jak zawory maja mniejsze luzy, wtedy nie slychac ich wogole, np podczas jazdy na 500-600 obrotow na 5 biegu 20km/h albo pod gore na niskich obrotach i na calym gazie, ale auto wtedy jest slabsze choc cichsze. zbyt maly luz grozi nadpaleniem lub wypaleniem gniazd zaworowych.

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-11-04, 02:09

Czyli ja to rozumie ze wszystkim co ustawiali zawory to poprostu przesadzili i zrobili za małe luzy w szczelinach i z tad ten spadek mocy.
Ostatnio był komentarz ze przed ustawieniem jechal spokojnie 220 a po ustawieniu nie wyciagnał 200.
Jak mozna sprawdzic czy zawory kwalifikuja sie do ustawienia nie wkaładajac szczelinomierza?
Niestety nie słyszałem innych silników jak pracuja i nie moge tego określić.
Ale kiedys jak szukalem samochodu to moj i tak najciszej chodzil z tych wszystkich jakie były w ogłoszeniach.Czyli moze nie jest az tak zle,ale jak juz tyle kilometrow przejechal bez regulacji to pewnie by sie juz w nim przydała.

masterminds
Forumowicz

przez masterminds » 2005-11-04, 13:53

chodzilo mi konkretnie o to jak to najlatwiej zrobic oraz o grubosc szczelinomierza... gdybym chcial popatrzec na rysunki zrobilbym to wczoraj... moze ktos jednak napisze co i jak??? pozdrawiam
mastermindsCRX

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-11-04, 14:00

Sorry ze tak to ujme ale straszne farmazony tu wypisujecie..

jak sa zawory ciasniej ustawione to bedzie gorzej chodzil, zawory beda sie nie domykaly i w skrajnych przypadkach auto wogule przestanie pracowac. wiadomo, temperatura silnika robi swoje material sie rozszerza i naprezenia powstajace kasuja luz zaworowy a przez to niedomykanie zaworow.

Ja przypadkiem przez jakis czas mialem ustawione na 0.25 a powinny byc na ok. 0.15
D16Z5 na wylocie 0,22-0,23 na dolocie 0,17-0,18

sory ale na takie glupoty musialem zareagowac /Merfi
Tak czy inaczej w schemacie sa podane optymalne szczeliny dla zaworow dolotowych i wydechowych, nawet jest narysowane jak to zrobic, tak wiec polecam tam zajrzec (pod dekiel) bo to wcale nie jest takie straszne/trudne ;)

ps. Mechanicy czesto nie wiedza ze luzy w roznych modelach silnikow hondy nie sa takie same i kazdy trzeba ustawiac pod konkretne wartosci..

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-02-14, 00:17

Odkopuję temat bo właśnie za regulację się zabrałem i hmmmm pół na pół porażka...
Zacznę od tego że mam jakoś dziwnie luźny pasek rozrządu i nie wiem czy on ma być tak luźny czy ma być napięty? Robił mi to mechanik więc nie wiem czy coś źle ustawił ale kontynuując kółka rozrządu są troszkę poprzesuwane względem siebie co nieznacznie utrudnia regulację (w końcu łapaliśmy za pomoca długiego śrubokręta maxymalne położenie górne denka tłoka) chyba w tym położeniu powinno się je regulować?
Kolejną nieścisłością okazało się to że w momencie kiedy skończyliśmy regulować zawory na pierwszym cylindrze i przeszliśmy do trzeciego (wg. manuala) te pierwsze dostały bardzo dużego luzu (już były skontrowane i dobrze dokręcone) to samo się pojawiło z zaworami na trzecim jak przeszliśmy do czwartego czy jakoś tak (dokładnie nie pamiętam) ale dobrze wyregulowane zawory w pewnym momencie mają bardzo duży luz (około 0,9mm). Dlaczego tak się dzieje?? Czy coś zrobiłem nie tak???
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-14, 01:20

O boshe.

Stary sluchaj rady fachowca, rada, ktora kazdy mechanior stosuje.

Wykrec sobie swieczki, pomijajac ze pasek powinien byc naciagniety napinaczem zrob jak mowie.

niewazne ktory cylinder regulujesz w danej chwili czy jest to 1, 2, 3, 4

regulujesz w momencie jak krzywki walka czyli wzniosy sa na gorze i sa bezposrednio nad pokrywa zaworow, ja moja honde regulowalem tak jak napisalem.

Manual z koleji poleca tak:
1.Pierwszy cylinder - UP na godzinie 12tej
2.Trzeci cylinder- UP na godzinie 9tej
3.Czwarty cylinder- UP na godzinie 6tej
4.Drugi cylinder- UP na godzinie 3ciej

i tak na kazdym cylindrze. kolejnosc jest 1342 jak bardzo lubisz tak jak zaplon.

potem robisz obrot walu ze 2 razy zeby sie walki pokrecily i sprawdzasz na nowo

pamietaj ze regulacje zaworow robisz zawsze na zimnym silniku !!

rob dokladnie bez pospiechu.

powodzenia.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-01-27, 20:29

Czy macie moze nowego aktualnego linka do instrukcji ustawienia zaworów. Bo chce to zrobic a ten link wygasł :/

Następna strona