Nosze sie z zamiarem wymiany przedniego oswietlenia na xenony.
-Czy ktos z Was lub z Waszych znajomych COS takiego zakladal?
-Czy szklo reflektora musi byc gladkie(reflektor soczewkowy)?
-Czy spryskiwacze sa niezbedne?
Jak chcesz ksenony to dużo więcej będzie Cię to kosztować. Musisz zmienić całe lampy na takie z soczewkami i do tego cała reszta. Koleś w Gdańsku wsadził takie i wyglądają super. Nie znam go osobiście więc kontaktu nie podam. W strefie tuningu mają takie zestawy, skontaktuj się z nimi kolega tam pracuje i będziesz wiedział dokładnie co i jak. Zresztą na allegro też da się znaleźć.
tak zakładajcie sobie xenony do seryjnych lamp...najwazniejsze zeby wam dobrze swiecilo ? A co inni uzytkownicy drogi oślepiani waszymi wydumkami ? Jebać ich tak ?
No dobrze, ale jak nie wymienie reflektorow to co - przeciez to "falki" na szkle zalamuja i kierunkuja swiatlo wiec powinno byc tez ok.
kurde sam jauz nie wiem...
[ Dodano: Pią Sty 19, 2007 10:13 pm ] ja iwdzialem nie jedno auto na xenonachbez soczewek i ladnie swiecilo a bardziej oslepiaja soczewki jak normalne lamoy
oki, bedziemy myslec.
A w seryjnym reflektorze co ukierunkowuje snop swiatla?
Odblysnik(lustro) i szklo reflektora - wiec co bedzie nie tak,jesli podlacze do zwyklych, na stacji wyreguluja mi???
bede oslepiac?
No wlasnie, a wydaje mi sie ze soczewki bardziej oslepiaja niz reflektor dajacy swiatlo rozproszone - patrzcie na jakiekolwiek auto z soczewkami a np E-klasa - okular.
Rozproszone tak nie razi.
Ostatnio edytowano 2007-01-19, 23:18 przez Żółw, łącznie edytowano 2 razy
polecam temat o xenonach na honda-tech.pl seryjne lampy i żarówka xenonowa będzie świeciła tak samo równo jak seryjna H4. nie wiem skąd takie głupoty słyszycie że będzie to kogoś raziło?
ja będę wkładał żarówki xenon 5000'K (te o białym zabarwieniu) które emitują śwatło o prawie najwyższej luminescencji (4300'K ma najwyższą) + do tego wypoleruje klosze
jak ktoś chce polemizować dalej to najpierw niech poczyta tam wypowiedzi bo nie chcę ich tu powtarzać
[ Dodano: Pią Sty 19, 2007 11:48 pm ] ps. oczywiście jak chcecie aby zestaw działał bez zarzutów to nie ierzcie tych "Made in China". lepiej jakieś Korea a najlepiej to Made in Japan
Też mam zamira przerobić na xenon i znalazłem coś takiego na www,ksenony.pl : CO MÓWIĄ PRZEPISY
Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych. Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania). O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierający się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały!