Aku w bagażniku, ma ktoś?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-12-04, 00:51

Kamilos, u mnie masz 6+ :D
Chądy powodują gula

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-12-04, 01:06

To ile w końcu mm kwadrat jest te 12mm średnicy o którym pisze Mariusz123? Bo ja już nic z tego nie wiem :razz: i ile przekroju ma kabel 30 i 50 kwadrat :razz: Bo zdurniałem, a może już pora nie taka :diabelek:
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-12-04, 01:19

12mm średnicy to 113mm2 pola przekroju,

30mm2 pola przekroju to 6,18mm średnicy
50mm2 pola przekroju to 7,98mm średnicy

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-12-04, 01:22

Teraz to jestem w domu :D Wielkie dzieki
www.sm-foto.pl

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-12-04, 02:48

ZiG HRC napisał(a):
W zupelnosc starcza taki 9mm srednicy (bez izolacji) i on kosztuje 18zl/mb. 13mm kabel juz naprawde sporo wazy i taki kosztuje 27zl/mb . Taki kabel mozna kupic w sklepie z czesciami do ciezarowek.

Fajnie, ze to co napisalem na 1 stronie zostalo meczone przez 4 kolejne. A ja podalem i cene, i srednice takiego kabla juz wczoraj ...

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-12-04, 11:00

V.i.P. napisał(a):
M!R@S napisał(a):od plusa grubszy od minusa mniejszy.

Dawno takiej głupoty nie widziałem/słyszałem. Kabel + i masa musi mieć jednakową średnicę bo przez nie płynie dokładnie ten sam prąd. Na kablach nigdy nie oszczędzaj, bo to pozorna oszczędność. Nie wiem jaki tam jest prąd rozruchowy, ale przykładowo 30mm kwadrat metrów to przekrój dla prądu góra 40 amper. Ja bym dawał 50 mm kwadrat. Wyniesie Cie to może z 70zł w obie strony. A po co masz ryzykować życie swoje i pasażerów. No i zdrowie autka ;)

Dawno takiej głupoty nie słyszałem... wystarczy że se zobaczysz na przeróżnych schematach, przy silnikach, diodach, gdzie kolwiek MINUS ZAWSZE MA MNIEJSZĄ ŚREDNICE !! pamiętaj o tym że energia wychodząca jest słabsza.

[ Dodano: Pon Gru 04, 2006 10:01 am ]
ps. ale tutaj chodzi o wygląd, nie ma dużego znaczenia czy wiekszy kabel minusu czy większy. Wiadomo im wiekszą śr. ma kabel plusu tym mniejsze prawdopodobieństwo przepalenia go...
Obrazek

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-12-04, 12:54

Mirek znowu pier2lisz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd. Prąd płynący przez + i przez minus jest dokładnie taki sam. I ten właśnie płynący prąd powoduje odłożenie się napięcia o wartości X na odbiornikach a co za tym idzie, odbiorniki owe moga funkcjonować. Ale nie o tym ta rozmowa. Jak chcesz to załatw sobie 2 amperomierze i sam zobaczysz jak jest. Ja takie rzeczy to w I klasie technikum robiłem i wiem jak to działa. Ty nie wiesz a udajesz, że wiesz.
Chądy powodują gula

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-12-04, 14:01

V.i.P., nie denerwój sie tak :P ja mam swoją teorie i ty masz, to forum jest poto aby wnioskować z postów i potem składać z tego całość. Co do tematu to zawsze wychodziłem z założenia że jeżeli Np. podłanczamy aku bezpośrednio pod wzmacniacz to (mogąbyć takie same kable) ale jeżeli jest więcej niż 1urządzenie to nie jest konieczne ponieważ traci napięcie moc. Dla przykładu podłacz baterie i zrób wiązke hmm np. żarówek, im więcej podłączysz tym słabiej (każda) bedzie świecić, co powoduje mniejsze napięcie na końcowym kablu (minusie). Fakt im większy kabel tym mniej strat na napięciu, ale jeżeli za mały to może być za duże przeciążenie na kablu (miałem tak na wzmacniaczu, szedł plus cieniutki i go sfajczyło, dałem grubszy, chodzi lepiej) kabel nie wydalał. Tak więc V.i.P., czekam na twoją wypowiedz :) pozdrawiam
Obrazek

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-12-04, 14:17

M!R@S napisał(a):V.i.P., nie denerwój sie tak :P ja mam swoją teorie i ty masz, to forum jest poto aby wnioskować z postów i potem składać z tego całość. Co do tematu to zawsze wychodziłem z założenia że jeżeli Np. podłanczamy aku bezpośrednio pod wzmacniacz to (mogąbyć takie same kable) ale jeżeli jest więcej niż 1urządzenie to nie jest konieczne ponieważ traci napięcie moc. Dla przykładu podłacz baterie i zrób wiązke hmm np. żarówek, im więcej podłączysz tym słabiej (każda) bedzie świecić, co powoduje mniejsze napięcie na końcowym kablu (minusie). Fakt im większy kabel tym mniej strat na napięciu, ale jeżeli za mały to może być za duże przeciążenie na kablu (miałem tak na wzmacniaczu, szedł plus cieniutki i go sfajczyło, dałem grubszy, chodzi lepiej) kabel nie wydalał. Tak więc V.i.P., czekam na twoją wypowiedz :) pozdrawiam

Mirek, to co napisałeś napiszę analogicznie, żeby oddać bez sens tego co stworzyłeś:

Szedł Jasiek lasem, zmienił podpaske, zarzucił nogę na głowę i wypadła mu proteza bo klej trzymał za słabo ...

Co do teorii to ja przedstawiam fakty, a Ty masz swoje teorie i swoje widzimisie. Masz jakieś tam domysły, znasz podstawowe pojęcia, ale nie umiesz wytłumaczyć co znaczą. Wiesz że napięcie jest w V a prąd w A i to wszystko.
Chądy powodują gula

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-12-04, 14:21

Wydaje mi się że wszystko zostało już powiedziane więc temat można zamknąć bo zaraz zrobi się burdel :nieok:
www.sm-foto.pl

olsen_1982
Forumowicz

przez olsen_1982 » 2006-12-04, 14:22

prad plynie jednakowy dla + i -, spadek napiecia to juz inna bajka ;) ... a tak tylko wtracam swoje 3 grosze :rotfl:
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2006-12-04, 17:00

V.i.P. ma rację, M!R@S sie myli, tu nie chodzi o TWOJĄ TEORIĘ, tylko podstawowe prawa fizyki!!

M!R@S, to z zarowkami, to masz rację, z tym, ze jest to tylko i wyłącznie spadek napięcia, a prąd płynie taki sam w kazdej zarowce!!(pozatym kto łączy zarowki szeregowo?? :poklony: :poklony: :poklony: ) a ze dla kabelków nie ma znaczenia jakie jest miedzy nimi napiecie tylko jaki prąd nimi płynie, to TWOJA TEORIA (nie wiem dlaczego, ale przypomina mi ostatnią teorie starszego giertycha) o mniejszym minusie jest do :dupa:

polecam podręcznik do elektrotechniki z 1 klasy technikum elektronicznego
http://www.podreczniki-gandalf.pl/b/elektrotechnika/
bo ja juz wysiadam czytając t owszystko :nieok: :nieok: :nieok: :nieok: :nieok: :nieok:
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-12-04, 17:32

Prosze moda o zamkniecie tematu
www.sm-foto.pl

Poprzednia strona