V.i.P. napisał(a):Kabel + i masa musi mieć jednakową średnicę bo przez nie płynie dokładnie ten sam prąd. Na kablach nigdy nie oszczędzaj, bo to pozorna oszczędność. Nie wiem jaki tam jest prąd rozruchowy, ale przykładowo 30mm kwadrat metrów to przekrój dla prądu góra 40 amper. Ja bym dawał 50 mm kwadrat. Wyniesie Cie to może z 70zł w obie strony. A po co masz ryzykować życie swoje i pasażerów. No i zdrowie autka
Takich ludzi nam brakuje na forum, konkretnych a nie odp typu "wydaje mi sie"
tak mam tak w 3 autach kture potrzebują większa siłe rozruchowa i śmiag już tak kilka latBastek napisał(a):V.i.P. napisał(a):Kabel + i masa musi mieć jednakową średnicę bo przez nie płynie dokładnie ten sam prąd. Na kablach nigdy nie oszczędzaj, bo to pozorna oszczędność. Nie wiem jaki tam jest prąd rozruchowy, ale przykładowo 30mm kwadrat metrów to przekrój dla prądu góra 40 amper. Ja bym dawał 50 mm kwadrat. Wyniesie Cie to może z 70zł w obie strony. A po co masz ryzykować życie swoje i pasażerów. No i zdrowie autka
Polać mu bo dobrze gadaTakich ludzi nam brakuje na forum, konkretnych a nie odp typu "wydaje mi sie"
![]()
Zalecany kabel to od 50mm kwadrat zeby nie tracił za wiele na swojej długosci. Nie ma co odnosić się do "seryjnego kabla" bo on nie ma nawet metra a my będziemy ciągnąć prawie 5m.
Kubar dlaczego polecasz 20mm? Masz taki u siebie?
8zł/metr i masz spokój na całe życie 
ja dawałem sporo więcej niz 8 zeta mnie kosztowało coś w granicach 50-60 złV.i.P. napisał(a):Kubar możliwe, ze Ci to chodzi bo w końcu prąd rozruchowy płynie przez sekundę czy dwie. Miej jednak na uwadze, ze kiedyś coś się moze przytrzeć/zakleszczyć i wtedy popłynie nieco większy prądzik i może być już nieciekawie. A sam wiesz ile kosztują kable8zł/metr i masz spokój na całe życie
a mi tak hula już ładnych pare lat a diesel potrzebuje więcj pradu przy starcie niż bęzyna reszta jest porównywalna może poza zapłonem 
suchaj pisze najprościejV.i.P. napisał(a):8zł za metr miałem na myśli. Pozatym mylisz pojęcia średnica a przekrójPrzekrój kabla wyrażamy w mm kwadratowych, a średnice w milimetrach. Twoje 10 mm średnicy daje nam :
3,14 x 25mm kw. = ok 78 mm kwadrat przekroju

Twoje 10 mm to moje 78 mm kwadrat i jest sporym kablem w zasadzie to jest to kabel nieśmiertelny
I nie pisz średnica przekroju bo ludziom się zapamięta i będa komplikacje. Pojęcie stosowane to średnica lub przekrój kabla 
nieważneV.i.P. napisał(a):To o czym mówisz to jest średnica. Przekrój kabla to pole tej miedzi co ją widzisz w przekrojuTwoje 10 mm to moje 78 mm kwadrat i jest sporym kablem w zasadzie to jest to kabel nieśmiertelny
I nie pisz średnica przekroju bo ludziom się zapamięta i będa komplikacje. Pojęcie stosowane to średnica lub przekrój kabla

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości