Witam. Sprowadziłem sobie ED9 silnik Z5 89r. Postanowiłem sprawdzić stan paska rozrządu i zobaczyłem że coś jest nie tak. Z tego co wiem jak ustawia się rozrząd to znaczki na kołach od wałków powinny być naprzeciw siebie. U mnie jest trochę inaczej tz jeśli ustawię na jednym kole znacznik do góry to na drugim też jest ustawiony ku górze a powinien byś na dole. Oznacza to że jedno koło jest przestawione o 180 stopni. Czy jest to możliwe skoro samochód chodzi (wydaje mi się że normalnie). Jak by mi mógł ktoś wysłać zdjęcie jak są ustawione wałki rozrządu przy znakach ustawionych naprzeciw siebie(czyli tak jak ustawia się je przy zmaianie paska) to byłbym wdzięczny i sprawdził czy u mnie jest tak samo, nie chcę próbować przestawiać tego koła o 180 stopni bo boję się że coś spieprzę. Acha i jeszcze jak by mi ktoś dokładnie napisał jak ustawić rozrząd(koła od wałków wiem, znaki naprzeciw siebie),nie wiem jak wał ustawić i czy jeszcze nie ma jakichś rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę. Na zdjęciu które dołączyłem(pożyczone z innego tematu) narysowałem białymi kreskami jak to u mnie z tymi znakami jest. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
rozzrząąd masz na 100%dobrzze ustawiony.co do znaków na dole to jak zdejmiesz pasek to będą znaki(w jednym miejscu chyba 3 kreski a kawałek dalej jedna)ustaw tą jedną kreskę na takim wystającem cypelku z obudowy rozrzadu a później zajmnij się górą
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/
Na CRX.info jest książka serwisowa w PDF. Jest w niej opisane jak należy ustawić rozrząd i rysunki w niej pokazują właśnie takie ustawienie jak masz na zdjęciu jako prawidłowe.
Tez mialem taki problem jak ty z tymi znacznikami na kołach zebatych od wałków i pytałem w serwisie hondy i tak ma byc. co do koła pasowego to tak jak napisał wonski - czyli tym znacznikiem na kole pasowym oddalony od tych trzech musisz celowac na na taki wypust na obudowie paska. To jest ustawienie górnego martwiego położenia tłoka w pierwszym cylindrze. tamte trzy pozostale znaczniki to kont wyprzedzenia zapłonu.