Planowanie głowicy o ile ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2006-11-09, 02:08

Ref napisał(a):Jak nie wie jak to niech odda to komus do zrobienia, bo moze tylko spieprzyc.
A czy wiem wiecej ? Nie po prostu ilosc dennych postow na tym forum przekracza akceptowalne normy.

generalnie podchodzac do tematu planowania to sprawa sie ma tak ze kazda ingerencja w glowice ,zmienia jej parametry wiec mozna cos polepszyc albo cos zpiepszyc
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-11-09, 02:33

prywatna sprawa czy ktoś chce sam czy u kogoś :) zauważyłem już przy temacie z turbo że jak ktoś chce się dowiedzieć jak samemu zrobić to odzywają się wielcy specjaliści że jak się nie zna to niech odda, zapłaci i czeka na gotowe.

ide forum jest taka aby wymieniać opinie i doświadczenia :ok: dlaczego w Polsce jak ktoś coś wie to woli zatrzymać to dla siebie niż się podzielić z innymi? :nieok:

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-11-09, 08:56

Ref napisał(a):Planowac to sobie mozesz wakacje. Jesli myslisz, ze obrobka glowicy polega na planowaniu tylko i wylaczni, i ze samo planowanie da jakis sensowny efekt to przykro mi.

Mi też jest przykro, że tak myślisz :> Planowanie to tylko jedna z wielu czynności która będzie wykonana.
Oddając głowice do splanowania do jakiegoś zakładu szlifierskiego musze im powiedziec o ile mają splanowac, nie wszystkie zakłady znają silnik D16Z5 :>

kubar napisał(a):bo planuje sie tyle żeby była głowica gładka i prosta a jak kolo sie pyta ile można maks to albo ma padło albo mysli że to mu pomoże prawda jest taka ze jak 1 splanujesz na maksa to nastepnym razem wymiana głowicy więc planuj naj mnije jak możesz zeby potem mieć pole manewru ;)

Słyszałeś kiedyś może o modyfikacjach głowicy po to żeby zwiększyc moc silnika ? Obrabia sie głowice także z tego powodu. Nie napisałem, że chce splanowac na maksa !! Moja głowica jest prosta i auto cały czas jeździ.

Ref napisał(a):Jak nie wie jak to niech odda to komus do zrobienia, bo moze tylko spieprzyc.
A czy wiem wiecej ? Nie po prostu ilosc dennych postow na tym forum przekracza akceptowalne normy.

A co ty myślisz, że ja w garażu z papierem ściernym będe sobie tą głowice planował ? Dla przykładu będzie to robił zakład który to zrobi dobrze, ale nie zna silnika D16Z5.
Do tych dennych postów zaliczam twój, nie masz nic mądrego do powiedzenia w tym temacie to sie nie odzywaj !!!

martii
Forumowicz

przez martii » 2006-11-09, 09:58

Ref napisał/a:
Jak nie wie jak to niech odda to komus do zrobienia, bo moze tylko spieprzyc.

to juz lepiej nic nie pisz bo najbardziej dennymi postami w tym watku sa Twoje, nic nie wnosza poza daj specjalista... a moze jeszcze wyslac do Japonii na obrobke co?

Wiciu zakladales juz kolektor czy dalej jedziesz na stokowym?, bo jakbys zakladal do dodatkowo mozna zrobic to co ja, spasowac wydech z kanalem... u mnie roznica przelotu wynosila prawie 6mm

chodz z 2giej strony 8stowek za glowke juz liznieta nie jest duzym wydatkiem.. kwestia tylko co w niej jest zrobione

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-11-09, 11:36

Uderz w stol a nozyce sie odezwa. EOT z mojej strony.

krzysiu

przez krzysiu » 2006-11-09, 12:34

jaki masz silnik???
Różnica jest w wydechu jeśli masz d16z5 a wsadzisz wydech z d16a6
wydechy wyglądają identycznie tylko mają przesunięte otwory o jakieś 5mm

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-11-09, 15:11

mike napisał(a):moge sie mylic bo jeszcze nie jestem obeznany w tych silnikach ale ponoc zawory sa bezkolizyjne (przynajmniej ponoc u mnie d16a9) i jak sie duzo splanuje to moga juz byc kolizyjne bo beda blizej tłoków ale to tylko takie moje spostrzezenie zeby miec to na uwadze i tak wnioskuje tak na chłopski rozum

konik napisał(a):i z tego co ja wiem to z5 jest bezkolizyjny

Za to np ten post i reszta jest bardzo pomocna i rzeczowa. Bo podciecia na zawory w tłokach to tylko taka ozdoba, japonczykom sie nudzilo i juz :D
Ref ma racje jak ktos nie wie ile splanowac to panowie z obrobki glowicy powinni wiedziec. a jak nie wiedza to sie nie znaja.

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-11-09, 16:34

Ref nigdy nie ma racji i jest czepliwym nic nie wiedzacym laikiem.

martii
Forumowicz

przez martii » 2006-11-09, 17:03

u mnie jest Y8 plus megan 2" rozwiercona flansza i rozwiercone wyjscie z glowicy na wydech
w serii bylo sz38/w27 glowka, kolektor megan sz42/w28 a teraz wszysto jest na 44/29

efekt taki ze wicia zjadlem i reszte solek w na last zlocie w Gorzowie pomimo ze moja jest najciezsza z najwiekszymi kolami

pogadaj z ZIGiem on w lato wkladak kolektor SS do swojej A8, ja bym od tego zaczal bo teraz potanialy i to strasznie

tak juz poza proponuje wykasowac posty niezwiazane z tematem, bo to nie piknik, GG, rozmowy przy piwie, czy kacik wyzalania sie i docinek

Tyczy sie to glownie Ciebie Ref, bo kiedys cos pisalec o chlewie na forum i jak to ciezko utrzymac forum a wiekszosc Twoich postow nie wnosi nic poza wlasnie tym chlewem, o ktorym sam pisales, same docinki, uwagi i zastrzezenia do innych bez podania jakiejkolwiek minimalnej wiedzy lub informacji wnoszacej jakikolwiek wklad w dany temat

sam belkot i nabijanie postow

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-11-09, 18:47

martii napisał(a):....
Wiciu zakladales juz kolektor czy dalej jedziesz na stokowym?, bo jakbys zakladal do dodatkowo mozna zrobic to co ja, spasowac wydech z kanalem... u mnie roznica przelotu wynosila prawie 6mm

chodz z 2giej strony 8stowek za glowke juz liznieta nie jest duzym wydatkiem.. kwestia tylko co w niej jest zrobione

Przy okazji mam zamiar zrobic pare rzeczy, wymieniam także kolektor na megan racing i ma byc on spasowany z głowicą, także o tym też pamiętam :)

A co do reszty proponuje usunąc wypowiedzi albo zamknąc temat, bo nic nie wnoszą do tematu !!

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-11-09, 18:58

moze czas zeby ktorys z warszawiakwo powiedzial o ile oni planuje?

PS. niech mod z technicznego wykasuje te madrosci uzytkownika Ref jak i cala reszte postow nie na temat!

Poprzednia strona