dlugo stal - jak go odpalic??
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Kiki
Forumowicz

dlugo stal - jak go odpalic??

przez Kiki » 2006-10-31, 21:57

hej namierzylem taniutka crke ale stala chyba z rok... jak ja uruchomic probowalem na kable po kilku krecenaich zapalil ale poszedl z silnika dym smierdzacy ostra spalenizna ( olej silnikowy i woda w w chlodnicy ok) aha i jeszcze strasznie piszczal chyba pasek klinowy przy odpalaniu!! czy to cos powaznego? to zrobic zeby odpalil i sie nie zapalil hehe bo to dosc dramatycznie wyglada przy odpalaniu...piszcie szybko bo to cieply towar...pozdro

kubar
Forumowicz

Re: dlugo stal - jak go odpalic??

przez kubar » 2006-10-31, 22:20

Kiki napisał(a):hej namierzylem taniutka crke ale stala chyba z rok... jak ja uruchomic probowalem na kable po kilku krecenaich zapalil ale poszedl z silnika dym smierdzacy ostra spalenizna ( olej silnikowy i woda w w chlodnicy ok) aha i jeszcze strasznie piszczal chyba pasek klinowy przy odpalaniu!! czy to cos powaznego? to zrobic zeby odpalil i sie nie zapalil hehe bo to dosc dramatycznie wyglada przy odpalaniu...piszcie szybko bo to cieply towar...pozdro
wg mnie niema znaczenia ile stoi mój golfik stał 9 miesięcy i odpalił na gazie bez problemu :)
zawsze szybki i czasem wściekły

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-10-31, 22:46

Po prostu - w wydechu zebrało się dużo wody i różnego syfu. Daj popracować silniczkowi, niech się nagrzeje - wszystko się przepali albo wyparuje. Pasek klinowy po prostu wyreguluj, trzeba go naciągnąć. Tylko niech silnik za długo nie pracuje na starym oleju - wymień go jak najszybciej. Zmień też płyn chłodniczy, a później rozrząd. Powinno nie być zbyt dużo problemów. Moja stała pół roku w bezruchu, a silnik który włożyłem (w tamtym panewka stukała) ponad rok - i nie było żadnych problemów z odpaleniem - a z wydechu też różny syf wyciekał i się wypalał. To normalka :)
:O

Kiki
Forumowicz

przez Kiki » 2006-10-31, 22:55

Po prostu - w wydechu zebrało się dużo wody i różnego syfu

ale to idzie dym z silnika jak by sie zapalil bialy smierdzacy dym. juz za gasnica sie odladalem... moze tak pochodzic?? nie zapai sie i nic nie stani??

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-10-31, 23:00

Bo pewnie na silniku jest dużo syfu, może ktoś na niego olej wylał czy cuś podobnego - i przez to po rozgrzaniu zaczyna dymić. Najlepiej żeby to czymś przeczyścić z grubsza

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2006-10-31, 23:27

hmmm powiadasz, ze dlugo stal... i odpaliles go ot tak sobie...hmm i teraz kopci jak szalony
No to prawdopodobnie pierscienie olejowe sie zapiekly i zostaly w miejscu...teraz prawdopodobnie pozostaje ich wymiana a moze i jeszcze honowanie tulei i ...nie bede juz wiecej krakac
Ale moze sie myle bo piszesz, ze dym jest bialy a nie niebieski.
Wygrzej dobrze maszyne i wtedy sie okaze jak jest naprawde
pozdroV 3200
Ostatnio edytowano 2006-10-31, 23:30 przez kubus_akustyk, łącznie edytowano 1 raz
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-10-31, 23:29

Ale ja wnioskuję z wypowiedzi, że ten dym leci prosto z silnika, a nie z wydechu kopci, więc to raczej nie to...

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2006-10-31, 23:32

Niech sie zainteresowany wypowie gdzie tak mu mocno kopci, z wydechu czy spod maski. Bo nie dojdziemy do ladu
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-10-31, 23:36

Kiki napisał(a):ale to idzie dym z silnika jak by sie zapalil bialy smierdzacy dym. juz za gasnica sie odladalem...

;)

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2006-10-31, 23:47

Niby masz racje ale mozna to interpretowac
Jak dymi z rury to tez idzie to z silnika ;)
Ale wracajac do watku...kolega nie widzi tam jakis plam oleju lub czegos na tym silniku (gdzie on sie tak moze zagrzac az wypala olej??? raczej tylko kolektor wydechowy), przedmuchy na uszczelce, sam juz nie wiem
Dawac foto tego motorka

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2006-11-01, 02:00

jedyne co moze dymic po rizgrzaaniu silnika to olej na kolektorze albo rozlany plyn na chlodnicy ,no chyba ze sie instalacja elektryczna gdzies smazy ;)

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2006-11-01, 02:24

jeśli spod maski to bez kłopotu powinieneś zlokalizować skąd to
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-11-01, 14:58

pierwsz pytanie powinieneś zadać takie - DLACZEGO auto tyle stało... Bo mogło tyle stać dlatego, że coś się tam spiepszyło... Teraz odpalasz a usterka JEST, i stąd problemy.

Druga sprawa. W takich sytuacjach NAJPIERW powinieneś naładować akumulator prostownikiem np. przez całą noc. Jeśli odpaliłeś "na kablach" a akumulator był padnięty całkowicie, to teraz będzie płynął olbrzymi prąd ładujący ten akumulator, i TO może powodować dym i smród z jakiegoś kabla pomiędzy alternatorem a akumulatorem.

Jeśli jesteś w 120% pewny że silnik był absolutnie sprawny rok temu, to naładuj akumulator, albo załóż swój DOBRY, wyczyść silnik i odpalaj...

Przez rok postoju nie miało prawa się tam nic stać...

Tylko że ja bym nie był jego 100% sprawności taki pewny, bo niby dlaczego miałby tyle stać, nikt by go nawet nie przepalał ???? :zaskoczony: i taki tani by był tylko przez ten postój ???

moim zdaniem to spory kant... Zacznij więc od pomiarów ciśnienia w cylindrach i rzeczowej diagnostyki sprzętu...

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-11-01, 15:30

Wszyscy maja rację i Sebastian O najwięcej, teraz już za późno, ale jak auto długo stoi - nie wiadomo jak długo i dlaczego, to warto przed uruchomieniem wykręcić świece i wlać trochę właściwego oleju na tłoki, obrócić kilka razy wałem bez zapalania, nie starterem (moduł tego nie lubi) ale kręcąc kołem na załączonym biegu, zafundować nowe świece, sprawdzić poziom oleju i wody i dopiero potem zapalać ostrożnie. Oczywiście sprawdzenie kompresji w cylindrach to obowiązek, podobnie jak sprawdzenie ciśnienia oleju, a potem kontrola wody na obecność dymu i oliwy, kiedy już urządzenie pracuje. Uruchamiałem już silnik ( alfy gtv) co pauzował 5 lat i mimo to pracuje jak nowy

Kiki
Forumowicz

przez Kiki » 2006-11-01, 16:55

z wydwchu poszedl kurz a dym idzie po jakis 3 sekundach od odpalenia i nie m,a mowy o rozgrzaniu silnika. blok na dole jest tlusty od oleju a;e poziom ok woda tez moze faktycznie trzeba naladowac ako, auto wyglada jakby stalo z rok ale wlasciciel zarzeakm sie ze z m-c temu jezdzil i odpalal ok i motor i skrzynia byly ok. jestem w hollandii a auto jest na placu razwm z innymi. hjak samodzielnie sprawdzic kompresje?? nie mam sprzetu tu ani znajomych mechanikow...sproboje zrobic co napisal seba O. i dam znac...

Następna strona