Reperaturki czy odrdzewianie czy co?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-10-11, 15:55

hehhe jak takich macie mechaników to tak sie dzieje :P jakoś ta ceerka którą mam ojciec zrobił 4 lata temu, kolesiowi teraz ją rok temu kupiłem i do tej pory nic nie ma... wiadomo jak mechanik nie umie to niech sie za to niebierze. Wiadomo jeśli bardziej go je to lepiej reperaturki, ładnie zaminiować, zrobić to co trzeba a przed malowaniem barankiem od środka je podjechać jeszcze i gwarantuje że to długo wytrzyma jak jest dobrze zrobione...
Obrazek

tomciuherba
Forumowicz

przez tomciuherba » 2006-10-13, 23:55

O to własnie chodzi, jak ktoś porządnie wyczyści, zakonserwuje odpowiednio to i bedzie dlugo, a jak daje sie do mechanika to czesto, gesto robia na odpierdziel, raz przetra papierem i szpachel...a za 5 miechow juz bable sie robia :razz:

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-10-14, 00:00

dlatego najlepiej zrobić to sobie samemu bo jak sie robi samemu to wychodzi najlepiej ;], najlepiej samemu to wyczyścić i zaszpachlować przecież to prosta sprawa. Czyścisz dajesz szpachle, jeżeli konieczne to docinasz kawałek blachy. Nakładamy szpachle, trzemy ją papierem 80, potem nakładamy kolejną warstwe i jedziemy papierem 360 a na końcu ostatnią warstwe i papierem 600 i ładnie wykańczamy tak jak chcemy :) prosta sprawa :)

[ Dodano: Sob Paź 14, 2006 12:01 am ]
heh ja tak gadam ale zapewne jak bym nie miał ojca mechanika to też bym nie umiał :P ale napewno bym sie nauczył kiedyś ;d
Obrazek

martii
Forumowicz

przez martii » 2006-10-14, 00:34

wszystro zalezy jak Ci rudy wylazi
jak to purchle i nie ma dziurek, lub sa ok 1-2mm to mozesz sie ratowac szpachla alu lub lepiej cynowaniem
jak juz dziury to wstawki z nowej blachy lub adoptowac z civa

najwazniejsze to nie pitolic sie z tym ze trzeba bedzie lakierowac...
zerwac wszystko gdzie wylazi

sciac katwoka jak tylko rdzewieje, na to cortanin, poczac dzien spilowac, na to farba sniezka czarna<moze smieszne... ale to naprawde super farba wpijajaca sie w blache i rdze> znowu przepilowac, szpachla z alu, na wstepny ksztalt, lub jak masz tyle zacalciecia co ja robisz wszystko na alu i zaciagasz na koniec wykonczeniowa, pozniej podklad i lakier

od srodka, doczyscic, cortanin, guma na pedzel lekko rozmoczony nitro, ladnie wypelnic, baranek i jak juz robisz na sam koniec woskiem do podwozia caly spod

co do spawania, jakbys dawal komus, spawy punktowe co min 1-1,5cm
u mnie poszerzenia sa zaspawane po calosci, ale moze jestem pedantem :rotfl:

jak spawasz sa to lapiesz co kilkanascie cm, i tak w kolko az wypelnisz calosc, chodzi o to zeby nie przegrzac blachy bo efektem bedzie sciagniecie calego profilu, pproscu wygnie sie jak dziwka na rurze

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-10-14, 18:39

I to byl;a sentencja calosci :ok: Jak zwykle martii wykazal sie fachowa porada. Dziękujemy ;)

tomciuherba
Forumowicz

przez tomciuherba » 2006-10-14, 20:37

A może polecicie jakieś konkretne srodki do zabezpieczenia-chodzi mi o baranka do konserwacji podwozia, jakies konkrety jak mozna...

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-10-15, 00:04

ja tam uzywam produktow firmy BOLL, chyba sa ok ale moze ktos wie lepiej :)

tylko lejkow do cedzenia nie brac z boll'a bo maja wade fabryczna :]
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

kubar
Forumowicz

przez kubar » 2006-10-21, 22:44

martii napisał(a):wszystro zalezy jak Ci rudy wylazi
jak to purchle i nie ma dziurek, lub sa ok 1-2mm to mozesz sie ratowac szpachla alu lub lepiej cynowaniem
jak juz dziury to wstawki z nowej blachy lub adoptowac z civa

najwazniejsze to nie pitolic sie z tym ze trzeba bedzie lakierowac...
zerwac wszystko gdzie wylazi

sciac katwoka jak tylko rdzewieje, na to cortanin, poczac dzien spilowac, na to farba sniezka czarna<moze smieszne... ale to naprawde super farba wpijajaca sie w blache i rdze> znowu przepilowac, szpachla z alu, na wstepny ksztalt, lub jak masz tyle zacalciecia co ja robisz wszystko na alu i zaciagasz na koniec wykonczeniowa, pozniej podklad i lakier

od srodka, doczyscic, cortanin, guma na pedzel lekko rozmoczony nitro, ladnie wypelnic, baranek i jak juz robisz na sam koniec woskiem do podwozia caly spod

co do spawania, jakbys dawal komus, spawy punktowe co min 1-1,5cm
u mnie poszerzenia sa zaspawane po calosci, ale moze jestem pedantem :rotfl:

jak spawasz sa to lapiesz co kilkanascie cm, i tak w kolko az wypelnisz calosc, chodzi o to zeby nie przegrzac blachy bo efektem bedzie sciagniecie calego profilu, pproscu wygnie sie jak dziwka na rurze
sorki ze odgrzewam a kortanin matowić przecież to strasznie cienka warstwa tego jest to jak woda sie nakłada ? :razz:
zawsze szybki i czasem wściekły

phill5
Forumowicz

przez phill5 » 2006-10-22, 18:33

Też o tym pisałem tj. o spawaniu,to jeden zawodowy widać spawacz z uprawnieniami próbował fanzolić mi na temat spawania auta.Ja dopiero od trzech lat na MIG`u śmigam,więc cóż tam mogę wiedzieć???.... :dupa: :dupa: :dupa:

Poprzednia strona