gdzie kupić tłumik do crx'a ??
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

Sebastian_O
Forumowicz

gdzie kupić tłumik do crx'a ??

przez Sebastian_O » 2006-09-27, 20:03

Witam !
Mam ochotę kupić jakiś fajny tłumik do crx'a bo mój jest dość głośny, mam ochotę na coś nowego...
Na pierwszy ogień poszedł ulter. Po zapoznaniu się z ofertą stwierdziłem że ten ich "dedykowany do crx'a" tłumik jest jakiś taki cienki chudy jak wygłodniały murzynek :), no ale pytam faceta o cenę (bezpośrednio w ulterze)... 700 zł :zaskoczony:
Myślę sobie - ze srebra jest czy ki czort ;)... pytam faceta z jakiego materiału toto - on mi mówi że blacha pokrywana aluminium, czyli najzwyklejszy standart... takie tłumiki (tyle że bez tych ich cudownej końcówki) są po 100-150 zł dla innych aut od prywaciarzy...
Zapytałem w jakiejś tam firmie tuningowej - koleś mówi że ma jedynie z ultera... pytam o cenę... 440-630 zł :zaskoczony: czyli taniej niż u producenta a koleś na matkę teresę nie wygląda :rotfl2:

Więc pytam GDZIE mogę kupić jakiś fajny tłumik... Nie chodzi mi o to żeby był za 100 zł :), mogę dać i te 700 zł tyle ża za siedem stówek to ja mam mieć jakiś konkretny tłumik a nie jakieś takie byle pierdołę, na której szanowny ulter zarabia 600 zł....

Przemo
Forumowicz

przez Przemo » 2006-09-27, 22:38

Witam !
Piszę w imieniu "szanownego ultera" producenta "byle pierdół", bo tak się składa, że pracuje w tej firmie a ludzie z tego forum znają mnie jak i Lukiego - Prezesa firmy "Ulter-Sport". Piszę także dlatego, że facet, który odpowiadał na pytania w Ulterze to własnie ja, więc "wywołany do tablicy" chętnie wezmę udział w dyskusji. Chyba jestem kompetentną osobą aby udzielić informacji.
Więc po kolei.
Nie wiem skąd tak dokładnie znasz się na produkcji tłumików, a w szczególności tłumików sportowych, skoro porównujesz nasz tłumik do tłumików za 100zł "od prywaciarzy". Nie wiem czy wiesz jaka jest zasada działania tłumika sportowego, że zarzucasz nam złe wymiary tłumika.
Zapewniam Cię, że tłumik nie jest ani ze srebra, ani z ... , lecz wykonany z materiałów, które są stosowane przez producentów tłumików na całym świecie i pozwalają nam na udzielanie 24 miesięcznej gwarancji. Oczywiście możemy wykonać ten tłumik w całości z nierdzewki, ale cena będzie inna. Jestem ciekawy jaką żywotność ma tłumik za 100zł, do którego porównujesz nasz produkt.
Jeśli chodzi o końcówkę to nie jest ona "cudowną", lecz ozdobnym elementem tłumika sportowego, wykonanym ze stali nierdzewnej. Nie wiem jaką końcówkę posiada wspomniany tłumik za 100zł.
Nie wiem w jakiej firmie pytałeś o nasze wyroby ( nie wiem z którego roku mają cennik ), ale chciałbym poinformować Cię, że jako producent wprowadziliśmy dla naszych produktów cennik detaliczny, który powinien obowiązywać wszystkich naszych odbiorców. Służy to tzw."zdrowej konkurencji", której to jesteśmy zwolennikami. Przez lata tworzyliśmy sieć dystrybucji w całej Polsce, właśnie po to, aby nie było sytuacji - u producenta będzie taniej.

Piszesz, ze możesz wydać na tłumik 700zł, widać więc, że poważnie podchodzisz do tematu.
Szkoda, że nie byłeś na ostatnim zlocie w Szczyrku, gdzie jedną z atrakcji była wizyta w naszej fabryce. Myślę, że wtedy nie byłoby potrzebne pisanie tego posta, a nasz kontakt sprowadziłby się jedynie do zamówienia przez Ciebie tłumika.
Przeglądnij to forum i zapoznaj się z opiniami o naszych tłumikach, a może jednak się zdecydujesz.

Pozdrawiam
Przemo
RED DELSOL
GG 6190432
Skype pyzacrx

Ali-En
Forumowicz

Re: gdzie kupić tłumik do crx'a ??

przez Ali-En » 2006-09-27, 23:34

Sebastian_O napisał(a):Więc pytam GDZIE mogę kupić jakiś fajny tłumik... Nie chodzi mi o to żeby był za 100 zł :), mogę dać i te 700 zł tyle ża za siedem stówek to ja mam mieć jakiś konkretny tłumik a nie jakieś takie byle pierdołę....
U mnie. 350zl, uzywany spoon N1 :rotfl:

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-28, 13:53

Ali-En poślij mi fotki tego tłumika na PW albo lepiej na maila...

Natomiast - Drogi Przemku...
Coś chyba ta Wasza "zdrowa konkurencja" działa aż za dobrze (u producenta nie jest taniej...), skoro w innej firmie (nie podam namiaru) zaproponowano mi cenę 540 zł za tłumik 110-204/07-2, a 620 zł za 110-204/13-1. A Pan drogi przemku za ten ostatni chciał 700 zł... A skoro "tamta firma" sprzedaje go za 620 zł ZYSKUJĄC na tym, to czy Panu mało było by zarobku, gdyby Pan zarobił TYLE SAMO co ten POŚREDNIK ???? Chyba mało by było...
A pewno prawda wygląda tak, że ten pośrednik zapłaci za tłumik max 400-500 zł...

Nawiązując do Twojej wypowiedzi na temat różnyc w tłumikach sportowych, a zwykłych, na temat gwarancji itp itd...
2 lata to każdy tłumik wytrzyma i taka gwarancja to żadna gwarancja. Za 700 zł mam 4 "zwykłe" tłumiki i jeszcze na piwo mi zostanie. A sądzę że ten "zwykły" tłumik nie ma większych powodów ku temu, żeby te dwa lata nie wytrzymać... Więc patrząc pod względem wytrzymałości wydawanie 700 zł daleko mija się z celem.

Ale nie o tym chciałem napisać... Poprostu to był SZOK, że u producenta jest drożej niż u pośrednika... Jeśli nie chcecie takich sytuacji, że u producenta jest TANIEJ, to albo nie spzraedajcie WOGÓLE w detalu, albo TYLKO SAMI sprzedajcie, olewając pośredników...
A na marginesie - ciekawe że na allegro tłumik ULTER, tyle że UNIWERSALNY, kosztuje 240-320 zł, jest gabartwowo znacznie większy więc więcej materiału na niego zużywacie...
Pewno jest to zarabianie na tym, że to jest tłumik "dedykowany" więc nie trzeba się paprać w spawanie i takie tam pierdoły... A niestety takiego tłumika do crx'a nie da się założyć bo nie jest wzdłuż auta...
Aha, a skoro mówimy o różnicach w tłumikach "sportowych" i "zwykłych" to czym się ten sportowy różni ??? BUCZENIEM ???? (to napewno;) ), przyrostem mocy ??? (jeśli tak to o ile km ???? )

Poważnie podchodzę to tematu, nie żałuję pieniędzy, ale krew mnie zalewa jak mam NIEPOTRZEBNIE dać komuś zarobić... ot co...

Lukicrx
Forumowicz

przez Lukicrx » 2006-09-28, 15:31

To i ja się włącze, coprawda mało mam czasu ale kilka spraw muszę wyjaśnić , po pierwsze 700 pln to cena detaliczna dla tegoż tłumika i fakt, że ktoś Ci go proponował za 620 pln świadczyć może jedynie o tym, że jest to produkt sprzed podwyżki która miała miejsce w maju, i wtedy cena była taka jak piszesz, jeżeli powołałbyś się w rozmowie na klub CRX dostałbyś rabat 10% co dałoby prawie tą samą cenę (sorry byłbyś stratny 3 piwa słownie trzy ;) ).
A teraz krótko jak to możliwe że ktoś robi tłumik za 150 pln, a więc tak po pierwsze bardzo wątpie że jest produkowany ze stali o chociażby zbliżonych parametrach do używanych przez nas materiałów, po drugie tłumiki te mają konstrukcję czysto przypadkową nad którą pan Zdzisek myślał całe dwie godziny, u nas natomiast pracuje nad tym kilka mądrych osób które we współpracy z taką organizacją jak TUV SUD w Monachium (który konstruuje dla kilku znanych firm) pracują nad konstrukcją tak aby głośność mieściła się w normach europejskich (74dB) abyś nie miał problemów z Policją oraz aby przeciwciśnienia w wydechu nie przekraczały wartości krytycznej aby silnik nie ulegał szybszemu zużyciu wskutek cofania gazów, a to kosztuje, po trzecie nasze tłumiki posidają homologację europejską i według tych wytycznych są produkowane i my jako jedyni w tym kraju produkujemy takie produkty a tzw. prywaciarze podejrzewam nawet nie wiedzą co ten dokument oznacza i produkują coś co prawnie nie ma podstaw poruszać się po drogach, w końcu różnica pomiędzy tłumikiem uniwersalnym a dedykowanym po pierwsze ów konstrukcja która w unwersalnym jest taka sama do wszytskiego czyli do niczego no ale cóż w takim kraju przyszło nam żyć że takie rzeczy są na rynku i nikt nie ma pomysłu jak tego zabronić bo to jest moim zdaniem porażka, po drugie materiały głuszące oraz antykorozyjne użyte w tłumiku dedykowanym są znacznie wyżej zaawansowane technologicznie niż w uniwersalnym a to duża część kosztów takiego tłumika, i jeszcze na koniec o przyrostach mocy, tak tłumiki sporotwe z uwagi na swą dobrze zestrojoną konstrukcję dają taką możliwość ale nie są to przysrosty powalające choć u mnie w B16A1 było to 9 KM, ale chyba nie liczysz na to że ostatnim tłumikiem uzyskasz moc jak po zainstalowaniu turbiny ?!?

Podsumowując temat posłużę się przykłądem lamp a'la Lexus które posiadasz i ja z resztą też, widzisz niby świecą i wszystko jest cacy ale jakby Hella produkowała podobne za choćby 2 tyś. pln kupiłbym tamte bo to gówno po dwóch latach użytkowania wygląda jak stare akwarium same zacieki od środka, plastik popękany itd itp. po prostu taka właśnie prywata za 1/3 ceny która psuje jedynie rynek i przyciąga ludzi niby takimi samymi włąsciwościami co dopiero po czasie możemy zweryfikować, ale widzę że twoje są nowe także pogadamy za rok.
To tyle jeśli mogę Ci jeszcze w czymś pomóc lub wyjaśnić daj znać to znów coś napiszę :D
Życie zaczyna się po 5500 rpm

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-28, 18:43

dziękuję za odpowiedź. Ja wcale nie obstaję za prywaciarskimi tłumikami, jeśli mnie ktoś źle zrozumiał. Co do konstrukcji "Pana Zdzisia" :), Pan Ździś nie musiał wogóle myśleć, wystarczyło że pomierzył fabryczny tłumik i zrobił taki sam... Więc gabarytowo a co za tym idzie "rozkład ciśnień i inne pierdoły" pewno były zbliżone do fabrycznych...

Teraz (gdy przysłowiowe mleko się wylało), piszecie że "gdybym się powołał na klub", teges śmeges... a skąd ja niby miałem o czymś takim wiedzieć ??? Skoro pisałem że potrzeba tego do crx'a to chyba ktoś mógł się domyślić że nie do trabanta i albo rabat zaproponować albo nie... Jak kupuję bułki to się nie powołuję na to że właśnie skosiłem hektar pszenicy...

Pominę już Waszą uczciwość, bo skoro jakiemuś pośrednikowi sprzedacie dany tłumik powidzmy za 400 zł, on mi go sprzeda za 620 zł zarabiając na tym 220 zł, to Wy, oferując mi go NAWET za te 620 zł zarabiacie swoją STANDARDOWĄ MARŻĘ PLUS MARŻA którą dostał by pośrednik... czyli bogacicie się DWA RAZY... a potem czarujecie mnie 10% rabatem, zyskując i tak DWA RAZY...
W takich sytuacjach powinniście tą drugą marżę przekazywać np. na caritas, inaczej to będzie MOCNO NIEUCZCIWE...

a jaką średnicę rury dajecie do tego tłmika crx-owego jeśli można spytać ????

Lukicrx
Forumowicz

przez Lukicrx » 2006-09-28, 19:12

tak Pan Zdziś jak ma jakieś zaplecze maszynowe tłumik może skopiuje ale efekt będzie zagadką nieprawdaż? , widzę że według Ciebie sedno konstrukcji to gabaryty skąd żeś to wziął? fakt jest to istotne ale nie jedyne a zapewniam Cię że każdy rząd perforacji w rurce wewnętrznej wkładu ma wpływ na przepływ spalin co sprawdziliśmy wielokrotnie a Pan Zdziś w OBR się chyba nie bawi. Co do klubu nawiązałem ponieważ gratyfikujemy różne kluby i nie musimy się domyślać że jak ktoś dzwoni w sprawie CRX-a , Golfa czy innego Leon'a jest zrzeszonym klubowiczem czy myślisz inaczej? (z tymi bułkami nie jarze :rotfl: ), co do pośredników , marż itp. taka jest idea przedsiębiorstwa żeby zarabiać, ale uwierz że nie robimy na naszych klientach interesów jak Gates o nie a te 10% to jak by nie było jakiś gest (przynajmniej ja to tak odbieram), a tak by the way to twoim tokiem rozumowania to Hondy powinniśmy kupować wysyłkowo w Japonii za pół ceny bo po co Honda Europe i Honda Poland przecież to złodziejstwo a Oni chyba na Caritas nie przekazują swojej marży która domniemam jest ciut większa (ale to już takie moje rozmyślania).

Śrdenica rury ma 50 mm.

pozdro Luki

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-09-28, 19:18

Sebastian_O napisał(a):Ali-En poślij mi fotki tego tłumika na PW albo lepiej na maila...
Mam zrabany program pocztowy, to ten lezacy. Wlot 2,5 cala, wylot tak samo.
Obrazek

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-29, 12:05

Ali-En, chyba się do końca nie zrozumieliśmy. Ja chcę kupic tłumik taki, żebym nic nie musiał przy nim kombinować... Wyjąć stary, włożyć nowy. A przy tym Twoim to widzę że trza sporo pokombinować ;)

Dziwi mnie cisza w temacie... Nikt nic nie wie o tłumikach np remus, m-tech, innych... (sprowadzanych z zagranicy np.) ????

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-09-29, 12:09

Ja robiłem wydech u Grabowskiego (Warszawa). Jestem bardzo zadowolony. Kupuje w zaprzyjaźnionej firmie pod konkretne auto i wymiary, a nastepnie sam zakłada.

Lukicrx
Forumowicz

przez Lukicrx » 2006-09-29, 12:15

To jeszcze krótko, jeśli chcesz taki bez kombinowania i dopasowany do danego auta, to niestety ale z dostępnych na rynku Polskim pozostaje tylko nasz produkt M-Tech, KM,WM czy inne to są uniwersale czyli patrz zdjęcie powyzej, jeśli zaś dedykowany to Remus, Sebring, Supersprint tyle że tu chyba cenowo lepiej nie będzie ale polecam strone www.remus.at i tam możesz sprawdzić jak to wygląda w przypadku CRX-a (http://www.remus.at:8080/php/index.php? ... otor=99785) cena netto są podane netto czyli dolicz jakieś 17-18 % ichniejszego VAT-u.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-29, 12:29

w rabatach dla klubów chodzi o to żeby zachwycony klient polecił sprzedawcę wśród swoich ziomków więc to żaden gest 10% rabatu- to raczej pewna zapłata za reklamę.

Wg mnie najlepiej kupić coś zagranicznego, bo w Polsce to ciężko jest coś dobrego zrobić a tymi wszystkimi atestami testami, homologacjami i innymi dupestami można sobię pupcię podetrzeć .Każdy wie jak to wygląda : przychodzi ziomek dostaje pieniążka składa podpis i wszystko hula :)

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-29, 12:39

Dr_ napisał(a):więc to żaden gest 10% rabatu- to raczej pewna zapłata za reklamę.

dokładnie... tyle że ja tej reklamy (pozytywnej) nie zrobię, bo jestem mocno zdegustowany, niestety...
Człowiek by chciał poprzec rodzimą produkcję a tu masz... Wychodzi na to że lepiej by było kupić u pośrednika, bo więcej ludzi by na tym zarobiło, a i ja bym mniej wydał... Zarobił by ULTER, kurier DWA RAZY wioząc tłumik z firmy do pośrednika i od pośrednika do mnie, pośrednik...

Ciekawe, jak by się zachował ów pośrednik, oferując mi 620 zł, gdyby się później jednak okazało, że - jak twierdzi ulter - to stara cena... Gdyby mi kazał później dopłacić 80 zł to bym mu powiedział żeby mi... xxxx .

Lukicrx
Forumowicz

przez Lukicrx » 2006-09-29, 12:49

Dobra chłopaki ja już kończę bo widzę że macie swoje poglądy i tyle cóż każdy ma prawo , a co do homologacji kolego to się grubo mylisz i widać że nie masz o tym zielonego pojęcia, bo nasz produkt takowe zdobywa w Niemczech w TUV-ie a tam z kopertą to mozesz się najwyżej na pocztę przejść, badania i procedury przechodzimy te same co Remus czy Sebring, no ale przecież jako znawcy wiecie lepiej , zresztą taki kraj każdy się zna i Kubice będą niedługo uczyć jeździć Formułą...

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-09-29, 13:10

nie o to chodzi... ale kto u nas patrzy na homologację tłumika...
Wsiądzie taki diagnosta, przygaruje i na ucho stwierdza czy jest za głośny czy nie jest...
A jak jest za głośny to czy mu dasz homologację czy trybunę ludu to guzik go to obchodzi...
To samo drogówka...
Poza tym, ostatni tłumik to tylko jeden z elementów układanki... Więc jeśli dajmy na to jakiś stefek wywali wszystkie poprzednie tłumiki katalizatory i inne duper-szfance, pociągnie rurę dajmy na to 80mm i na końcu zapnie Waszego ULTERA to co ??? Decybele będą w normie ???
Więc na co mu taki atest/homologacja ????

A na marginesie - Od Pana Przemka z ultera dostałem m.in. taką oto fotografię tłumika

http://helmut601.republika.pl/DSC01411.JPG

Zdziwiło mnie MOCOWANIE... patrzę pod samochód... u mnie jest tak:

http://helmut601.republika.pl/tlm.jpg

czyli wygląda na to że uchwyt przyspawany w ulterze jest NA LEWĄ STRONĘ... Czyżbym - płacąc tyle - musiał jeszcze coś poprawiać ????
No chyba że w mojej Hondzie się japońce pomylili i źle przyspawali do akurat PimPonk MiPenk miał imieniny i popili SAKE :rotfl2: ...

Następna strona