ODCHUDZANIE REXa
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-11, 18:46

No właśnie :rotfl2: :rotfl2: a poza tym odchudzenie maski jeśli już miałoby coś dać to zmniejszyłoby podsterowność, bo przód jest właśnie ciężki i ceerka potrafi być czasami podsterowna.

Jedynym samochodem przychodzącym mi na myśl który potrafi być podsterowny od za lekkiego przodu jest Maluch - ze względu na małe dociążenie przednich kół potrafi zachować się podsterownie pomimo tylnego napędu i ciężkiego tyłu. Ceerce to nie grozi.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-09-11, 18:53

Panowie Ref & Zig HRC, chętnie obejrzę jak się przemieszczacie po zakrętach i co Wam ucieka i dokąd. Nie odnosiłem się do 6 kg ale do 19 kg (wyście ważyli klapę, nie ja), minus metr kwadratowy fiberglasu i nie mówiłem o mojej teorii ale o doświadczeniach inżynierów toyoty, od których chyba nie jesteście mądrzejsi.
Ciężąr tego co macie z przodu jest wyliczony z głową, więc radzę nie zmieniać, podobnie jak nie radze kombinować z dociskiem przy pomocy gigantycznych spojlerów godzących w aerodynamikę
i zmniejszających chyżość maksymalną. Co myśle o oponach już pisałem innym razem. Mój znajomy z CAR Magazine uważa, że prowadzenie crx- a przpomina jazdę na nartach. Wam nie?

[b]Kolego - Nie rozumiesz pojec o ktorych piszesz - to podstawowy problem. Majaczysz cos o Alfach, inzynierach Toyoty etc. ale nie ma to absolutnie zadnego sensu - nie popiera tego co piszesz.
Jesli sadzisz, ze 6kg mniej z przodu w samochodzie do jazdy na codzien robi jakas roznice to jest to po prostu brednia.

"Nie odnosiłem się do 6 kg ale do 19 kg (wyście ważyli klapę, nie ja), minus metr kwadratowy fiberglasu"

Jaki zwiazek ma "fiberglas" z maska ?

"Mój znajomy z CAR Magazine uważa, że prowadzenie crx- a przpomina jazdę na nartach. Wam nie?"

Wspaniale - jaki to ma zwiazek z tematem ?

Wez ogarnij sie, przestan bredzic i osmieszac sie dalej, bo z kazdym kolejnym postem coraz trudniej przyswaja sie Twoje teorie dziwnej tresci.
Pozdrawiam.

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-09-11, 19:57

Edward Etler napisał(a):Panowie Ref & Zig HRC, chętnie obejrzę jak się przemieszczacie po zakrętach i co Wam ucieka i dokąd.
Jak mi sie skonczy sesja to chetnie cos wynajde z moich zbiorow Video i udostepnie do wgladu. A skoro taki z Ciebie scigant i teoretyk zarazem to powinienes wiedziec, ze zachowanie sie auta w zakrecie o wiele bardziej zalezy od doboru opon (cisnienia, marki opon, ich zuzycia) niz marnych kilku kg zabranych z przedniej osi. Nie wiem czy choc troche starasz sie czytac ze zrozumieniem, ale w poprzedni poscie podalem Ci prosty przyklad. Civic Vtec ee8 i civic 1.3 w tej samej budzie. 120 kg roznicy w masie na przedniej osi to 10 razy wiecej niz gdyby wyciganac zupelnie maske. Wiec jak ?? Konstruktorzy od tak sobie wyciagneli tyle balastu z przodu auta (lub patrzac z innej perspektywy dolozyli) i auto nagle zrobilo sie bardziej podsterowne ?

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-09-11, 20:14

Jeśli chcecie zstąpić blaszaną maske to chyba jakimś tworzywem, stąd słowo fiberglas
Poczucia humoru nie macie kumie za grosz, dziwne że crx godzi się z Wami mieszkać
Powtarzam, że chętnie obejrzę jak sie przemieszczacie po zakrętach i co Wam ucieka i dokąd. Czekam na zaproszenie, chętnie porównam umiejetności, Ja tam widea nie mam, ale właściwy pucharek w szafce to i owszem. Rodzaj i stan opon ma wpływ, tu masz rację, ale zapomniałeś o amortyzatorach, sprężynach itd., Poza tym umieram z ciekawości jak sobie radzicie na 17...i profilu 40, i co Wam sie pierwsze ewakuuje, gałki oczne czy uzębienie, ukłony

[ Dodano: Pon Wrz 11, 2006 8:20 pm ]
Post Scriptum, nigdy nie jeździłem "civikiem 1.3 w tej samej budzie" (?), więc nie mam skali porównawczej z właściwą crx. Przy słabym silniku efekt podsterowności jest mniejszy, zapomniałeś o tym, mądralo. Przyślij mi swoje video, obejrzymy co umiesz

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-09-11, 20:55

No dobra, chwalic sie nie lubie. Nie wiem kim ty jestes. Cos tam kiedys pisales o jakims podium na rajdzie dziennikarzy itp. Ja od 3 lat jestem najzreczniejszym kierowca szczecina w klasyfikacji generalnej. Mam 45 pucharow zdobytych w rajdach okregowych, KJS oraz mini sprintow. 4 razy wygralem KJS w klasyfikacji generalnej, prawie zawsze jestem na podium. A kim ty jestes ?

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-09-11, 21:41

Brawo, kłaniam się w pas chociaż nie używam KJS-ów, ani też rajdów dla pań, nienawidze kręciołków między palikami i podobnych idiotyzmów, jeździłem tu i tam kiedy Ty jeszcze na takie żółte mówiłeś papu. Zamiast sie kłócić możemy zmierzyć sie w slalomie na jakimś zjeździe crx
A teraz zagadka: zgadnij jak sobie Honda Legend poradziła z podsterownością...

Titus
Forumowicz

przez Titus » 2006-09-11, 23:14

Edward Etler napisał(a):Jeśli chcecie zstąpić blaszaną maske to chyba jakimś tworzywem, stąd słowo fiberglas
Poczucia humoru nie macie kumie za grosz, dziwne że crx godzi się z Wami mieszkać
Powtarzam, że chętnie obejrzę jak sie przemieszczacie po zakrętach i co Wam ucieka i dokąd. Czekam na zaproszenie, chętnie porównam umiejetności, Ja tam widea nie mam, ale właściwy pucharek w szafce to i owszem. Rodzaj i stan opon ma wpływ, tu masz rację, ale zapomniałeś o amortyzatorach, sprężynach itd., Poza tym umieram z ciekawości jak sobie radzicie na 17...i profilu 40, i co Wam sie pierwsze ewakuuje, gałki oczne czy uzębienie, ukłony

[ Dodano: Pon Wrz 11, 2006 8:20 pm ]
Post Scriptum, nigdy nie jeździłem "civikiem 1.3 w tej samej budzie" (?), więc nie mam skali porównawczej z właściwą crx. Przy słabym silniku efekt podsterowności jest mniejszy, zapomniałeś o tym, mądralo. Przyślij mi swoje video, obejrzymy co umiesz

prawdopodobnie mial Pan na mysli "fiberglass". Czyz nie lepiej miast urzadzac walke samcow o dominacje w stadzie, slownik otworzyc?
.hoes caretaker

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-09-12, 05:57

Titusowi: fiberglas stanowi próbę spolszczenia niemieckiego słowa i oznacza rózne komponenty. Pisz "fiberglass" na forach internetowych Helmutowa
Panu Ref. Jednemu wyjeżdza mniej, drugiemu wyjeżdza więcej, zależnie od szeregu czynników technicznych, klasy ogumienia ( a nie tylko stanu) itd itp., ale przede wszystkim od stylu jazdy, poruszajacy się statecznie podsterowności nie uświadczy, przwdziwa dusza crx ujawnia sie przy b. szybkim pokonywaniu zakrętów, a wtedy przód odjeżdza jeśli przełożenie jest za wysokie
(silnik kręci sie poniżej momentu obrotowego i nie pozwala "wyciagnąć" kołami), przednionapedowcy
(jak my) stosują rózne sztuczki z przenoszeniem ciężaru auta, w rodzaju równoczesnego naciskania na gaz i opóźniacze, albo kopią lewą nogą z krótkim przytrzymaniem w pedał hamulca na chwilę przed dokonaniem skrętu i pilnują, żeby silnik kręcił się na właściwych obrotach, poza tym robią doświadczenia z ciśnieniem w oponach, wiecej grzechów nie pamietam

Titus
Forumowicz

przez Titus » 2006-09-12, 10:44

kukus napisał(a):dooooooooobra dziewczynyyyyyyyyyyyy od klucenia sie macie PW...
zanim cos znowu napiszecie przeczytajcie tytul tematu.

Pozwole sobie na ostatni OT z mojej strony, gdyz nie lubie gdy ktos publicznie podwarza moje kompetencje.

Edward Etler napisał(a):Titusowi: fiberglas stanowi próbę spolszczenia niemieckiego słowa i oznacza rózne komponenty. Pisz "fiberglass" na forach internetowych Helmutowa

fiberglass - pisownia amerykanska
fibreglass - pisownia brytyjska

fiberglas - niemiecki odpowiednik w/w

nie istnieje zaden polski odpowiednik. fiberglass to fiberglass czyli kompozyt z skladajacy sie w mniej wiecej 70% wlokna szklanego i roznych zywic, a nie jakies tam "rozne komponenty".
pozdrawiam i zycze milego dnia.
.hoes caretaker

AVENGER
Forumowicz

przez AVENGER » 2006-09-17, 18:58

Edward ty naprawde wierzysz ze wiesz co mowisz :) ? :rotfl:

Poprzednia strona