silnik klekocze po stluczce
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

oasisliam
Forumowicz

silnik klekocze po stluczce

przez oasisliam » 2006-08-31, 22:52

:cry: :cry: :cry: trzasnalem swoja solka baaardzo mocno w kraweznik po uprzednim wpadnieciu w poslizg. Wizualnie nie stalo sie nic ( no moze lekko koncowka felgi uszkodzona) - ale , ale :cry: pojawil sie "nowy" odglos dobiegajacy z silnika... a mianowicie jak sie siedzi w aucie zamknietym pojawia sie klekot diesela .. jakby to byl diesel. Sprawa jest taka ze po prostu po walnieciu w kraweznik autkiem bardzo mocno wstrzasnelo - i cosik silnik sie musial poruszyc - co spowodowalo ze chyba nie siedzi idealnie tak jak siedzial ( albo pewne czesci) i dochodzi do wibracji - rezonansu - ktory w zamknietej kabinie przeklada sie na "klang" diesela. Byc moze to uszkodzona poduszka ktoras na ktorej lezy silnik - kto wie??? ale do rzeczy .... czy ktos sie orientuje kto i jak jest w stanie ( i czy w ogole jest to do zrobienia :cry: ) "wybadac" skad sie bierze ten dieslowaty odglos ???? - czy jest do tego jakas aparatura- ktora zlokalizuje miejsce powstawania tego??? . I tak mowiac prosto w oczy - czy wiedzac ze moze to byc kewstia milimetrow - jest jakas szansa ze uda sie z tego wyjsc bez ponoszenia ogromnych kosztow???? czekam na solucje ... z gory dzieki.. zrozpaczony :cry: :cry: :(
Ostatnio edytowano 2006-08-31, 23:22 przez oasisliam, łącznie edytowano 1 raz

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-08-31, 23:01

wiem ze niektore zaklady (ale bardzo zadko- np seat olsztyn) posiadaja rolki ruchome - lewa, prawa, gora, dol, moze jak znajdziesz cos takiego w jakims zakladzie to w 50 % zlokalizowali by przyczyne

oasisliam
Forumowicz

jakies konkretniejsze propozycje anyone?

przez oasisliam » 2006-09-01, 16:06

help wanted:(

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-01, 18:28

najlepiej jedź gdzieś gdzie ci to obadają bo podejrzewam, że na forum nikt ci nie powie na 100% co tam jest nie tak

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-09-01, 19:04

To nie musi być silnik, ale np maska czy coś z osprzętu. Sprawdź np zamek maski i kabel, czy sie nie miota o blachę. Po otwarciu maski można obsłuchać na wolnych obrotach skąd sie bierze stukanie, posługując się stetoskopem albo patykiem drewnianym przykładanym jednym końcem do ucha a drugim do podejrzanych elementów. Tak jak się słuchało przed laty stukotania panewek, zaworów i rozrządu. Sprawdź także, czy lampy się nie obluzowały, albo klekoce jakaś prowadnica pod tablicą rozdzielczą. Najważniejsze nie wpadać w panikę, to może jakieś głupstwo sie miota, powodzenia

oasisliam
Forumowicz

heh

przez oasisliam » 2006-09-01, 19:18

to ze moze to byc glupota to moge sie zgodzic - ale odglos jest dosyc mocny - co ciekawsze po zdjeciu dachu prawie nie slychac - tak wiec jak sie zamyka go i tworzy sie pudlo - powstaje ten odglos. Tak glosno raczej od kabla czy reflektorow nic nie moze sie wydobywac - acz zastosuje sie do rad i sprawdze wszystko - jednak to chyba wina pracujacego silnika dotykajacego gdzies "obudowy - wiem nie fachowo" tudziez siedziska w ktorym lezy silnik i stad "bicie" na cale autko. Czy ktos wie gdzie na gornym slasku to moga mi zrobic??? - pytam o fachowcow a nie o kolesi ktorzy twierdza ze wszystko zrobia - zacznal dlubac bez odpowiedniej aparatury - nic nie zdzialaja i na koniec stwierdza ze zostalo im z tuzin srubek z silnika i nie wiedza skad sie wziely:)
czekam na pomoc i z gory dzieki :(

coop
Forumowicz

przez coop » 2006-09-01, 20:05

Na 99 % jest to uszkodzona poduszka silnika. DEL SOL ma ich pięć ( licząc silnik i skrzynię ). Która ma zerwaną gumę,dowiesz się, oglądając je od spodu silnika.
Spróbuj wrzucić jedynkę i słuchaj, czy dochodzi ten odgłos. Potem wsteczny i to samo. Silnik lekko przechyla się raz do przodu, raz do tyłu.Ja miałem podobny odgłos przy wrzucaniu wstecznego. Zerwana była jedna częśc gumy w jednej poduszce ( lewej górnej, którą wczoraj mi wymienili ).
Poduszki dostępne są za śmieszne pieniądze w INTER CARS lub JAPAN CARS. W podobnych cenach są używane. Pytaj o poduszki do civic'a 92-95. Lewa górna poduszka troszkę się różni, ale można ją przerobić. Jak zapytasz o poduszkę do del sola, to nawet nie będą chcieli szukać.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-01, 20:24

najpierw to sprawdź czy to na pewno to a później rób zakupy. Najlepiej jakbyś oddal auto fachowcowi a on zrobiłby co trzeba. Znam dobry warsztat, ale pod Krakowem( mechanik aso hondy)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-01, 21:03

Znam dobry warsztat, ale pod Krakowem( mechanik aso hondy)

Możesz podać adres? Chodzi o Wielicar w Wieliczce czy jeszcze gdzie indziej? Mnie też się pojawił podobny problem ostatnio ale sam z siebie, a nie wskutek uderzenia - spróbuję z tymi biegami.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

oasisliam
Forumowicz

hmm

przez oasisliam » 2006-09-02, 20:14

auto klekocze tak samo na 1 biegu , jak i na wstecznym i na luzie - czyli cosik innego - ???? mechanik stwierdzil zeby tak jezdzic a mnie ten diesel z rownowagi wyprowadza..:(

coop
Forumowicz

przez coop » 2006-09-03, 00:01

Ja miałem zerwną poduszkę z jednej strony. Może u Ciebie wogóle się oderwała ?

agent_lol
Forumowicz

przez agent_lol » 2006-09-03, 01:34

a moz euszkodziłeś coś z zaworem, one potrafią sotro klekać ?