zmiana oleju 15W40 -> 10W40
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-08-22, 16:49

"rozszczelnienie" - czy ktoś słyszał...
No właśnie, słyszał, nie słyszał... Jeden mówi drugiemu, że tamten słyszał, że kolega sąsiada itp itd i tak powstają mity, bo może akurat gdzies kiedyś ktoś wlał np. do starego poloneza inny olej, przy okazji mu siadała np. uszczelka i sie udało że po wymianie padła i stąd powstał mit o rozszczelnieniu i o tym że olej "zostanie" na parkingu...

A potem nie wiadomo do końca czy w to wierzyć czy nie wierzyć, bo choć na logikę wydaje się to bzdurą, to jednak "skoro ktoś tak mówi to może coś w tym jest"...

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-08-22, 17:29

Czesc.
Każdy ma właśnie dylemat nad zmiana oleju z gorszego na lepszy, bo sie naczytał różnych rzeczy i kto mówi prawde to nie wiem. Ja już nie wiedziałem kogo słuchac i chciałem sam sprawdzic. Kupiłem ED9 z Niemiec za 400 Euro i nie wiem jaki tam olej był lany. Odrazu zalałem Castrol High Mileage 15W40 zrobiłem 1000 km ostrej jazdy i co mocniejsze depniecie gazu to dolewałem olej, spalił powyżej litra na 1000 km.
Zalałem Motula 10W40 4100 Turbolight i już widze, że pali dużo mniej oleju, po ostrym treningu sprawdzam olej i nie widziałem żeby coś ubyło.
Może po prostu na początku wybrałem kiepski olej, a powinnienem odrazu zalac półsyntetyk lub syntetyk.
Zawsze chyba lepiej lac lepszy olej, nawet jak by palił go tyle samo to chociaż silnik lepiej smarowany.

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-08-22, 17:29

podobno po mineralu robia sie osady ktore tworza dodatkowe uszczelnienei starego motoru po zalaniu full syntetykiem moze dosjc do wyplukania osadow i co za tym idzie rozszczelnienia niekoniecznie z zewnatrz :) to tylko teroria :) a czy w praktyce tak jest to nie wiem :)Tez slyszlam o tym...jak zdrowy motor to sie nie zastanawiac! zmieniac na 10W

Luc_b
Forumowicz

przez Luc_b » 2006-08-22, 18:27

hehe.. no plotki plotkami.. ale dzwonilem do serwisu hondy w krakowie (chce od razu filtry powymieniac a mechanikow w krakowie nie znam) i uslyszalem: "zmiana z 15w na 10w? nie!!" :)

ale teoria w tym przypadku przegrywa z praktyka.. wiec za waszymi radami wleje 10w i tyle.

crx16v
Forumowicz

przez crx16v » 2006-08-22, 22:40

moje doswiadczenia to takie ze w trzech ceerkach pod rzad ktore mialem po takiej zmianie oleju padly uszczelniacze zaworowe ) przeplukalo je tak jak mowi snyka ) ale ja tam twierdze ze lepiej wymienic uszczelniacze niz lac syf do silnika
polecam castrola TWS 10w60
pozdro
Honda Klub Poznań

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-23, 09:13

A to co poradzicie mi?! Mam ED9 91' 202tys. Poprzedni właściciel jeździł na oleju Lotos 10w40 półsyntetyk. Sprzedając mi Rexa, mówił że lał ok setke oleju na 1tys. km. Ja po przejechaniu ok 200km stwierdziłem ubytek ok 1/4 długoćie odcinka między min. i max. na bagnecie... jakiej pojemności oleju to odpowiada? I co w takim wypadku zrobić?! czy to normalne? może mam zmienić olej na jakiś inny? PORADŹCIE MI COŚ:) Pozdro.

PS. Czy na dolewkę do Lotosa 10w40 półsyntetyka można dolać 10w40 syntetyka?! Pozdrawiam:)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-08-23, 10:07

:ok: Coś ten sprzedający Ci autko jeśli Ty sie nie mylisz z obserwacją bagnetu nie był do końca uczciwy. Między min, a max wchodzi ok 1 litra, czyli po przejechaniu 200km. ubyło Ci 250ml :zaskoczony: Ponad litr na 1000km. Cos duzo!!. Zawsze możesz dolać do półsyntetyka, pełny syntetyk. Dolej jeszcze raz pod kreskę max i sprawdź ponownie, może po wymianie oleju silnik nie zassał do końca oleju i masz zły pomiar.
Jak bedzie tak samo to wtedy sie martw i bedziemy dalej Ci radzić

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-23, 10:28

Dzięki, to ide dolać tego pełnego syntetyka i jak dalej będzie tak ssać ten olej to...:/ Wtedy dopiero pomocy mi będzie trzeba... Narazie dzięki, Pozdro;)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Elaith
Forumowicz

przez Elaith » 2006-08-23, 10:43

kukus napisał(a):troche wam sie chyba myli :)
mineralka w zime jest jak budyna w lato jak silnik rpacuje jak herbata leeejeeee sieeee
wiec jak ma dobry olej o wyzszym stopniu lekosci i gesciejszy w wysokich temp rozszczelnic silnik?
pozatym gdyby to mialo cokolwiek robic to jak silniki docierac?
z syntetycznego na mineralke? LOL
inaczej sprawa wyglada jak ktos lata na syntetyku o wysokim stopniu a wleje mu wode to moze wtedy cos ... ale i tka w to nie wierze. slyszal ktos o jakism przypadku "rozszczelnienia silnika" cokolwiek to znaczy..

:rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

Kukus taki z Ciebie specjalista a takie bzdury piszesz...
Przede wszystkim, to że olej ma lepsze właściwości smarne, podwyższony stopień lepkości, to wcale nie oznacza, żę jest gęściejszy, bo jest akurat odwrotnie!!!
Wiadomo, że lepiej byłoby dla silnika, gdyby jeździł na pół syntetyku/syntetyku niż na mineralnym, ale wszystko zależy od tego, ile klocków zostało przejechane na mineralu. Jeżeli silnik od dawna zasuwa na tym oleju, lepiej zrobić drobny remoncik, przed wlaniem żadszego. Dlaczego...? Dlatego, że tak, jak ktoś już napisał, olej mineralny sprzyja osadzaniu się nagaru, a olej lepszej jakości będzie go wypłukiwał, co z kolei może doprowadzić do zatkania kanałów olejowych tymże właśnie nagarem. Kiedyś zrobisz wielkie oczy, jak przy większych obrotach zapali Ci się kontrolka smarowania... Poza tym poszczególne elementy w silniku "przyzwyczajają się" do lepkości oleju po pewnych przebiegach. Można się zdziwić, że po zalaniu lepszym olejem silnik zaczął nagle klekotać.
Co do rozszczelnienia silnika, nie ma reguły. Jeden zacznie sikać z każdej strony a drugi jak był suchy tak pozostanie suchy.

Wszystko tak naprawdę zależy od ilości kilometrów jakie autko przejechało na tym oleju i w drugiej kolejności od samego stanu motoru.

Pozdro

JasieK
Forumowicz

przez JasieK » 2006-08-23, 11:32

Dawca44 napisał(a):Dzięki, to ide dolać tego pełnego syntetyka i jak dalej będzie tak ssać ten olej to...:/ Wtedy dopiero pomocy mi będzie trzeba... Narazie dzięki, Pozdro;)

Nie dolewaj pelnego syntetyka bo bedzie jeszcze wiecej szamał.
Mi na syntetyku 5w50 mobila na 1000 zjadal 500ml, a na pol syntetyku kolo 100ml i przestal kopcic :P

pepin0
Forumowicz

przez pepin0 » 2006-08-23, 22:09

a ja mam elf exelium 5w40 i 150 tys przebiegu i nie narzekam na branie oleju

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-08-24, 11:23

JasieK napisał(a):Nie dolewaj pelnego syntetyka bo bedzie jeszcze wiecej szamał.

dolej, dolej jak ma brać to będzie wszystko brał, oby nie płyn z chłodnicy ;) Będziesz wiedział, czy jest wszystko ok., czy czeka Cię głubanie w silniczku :ok:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-08-24, 13:45

nagar w silniku to slabe odprowadzanie ciepla, slabe smarowanie zimnych elementow, szybsze zuzycie panewek i wszystkich czesci. lepkosc kinematyczna jaka daje olej syntetyczny to jest wlasnie to ze w temperaturze 100st C syntetyk jest bardziej gesty niz mineral w tej samej temperaturze.
co z tego ze cos bedzie troche bardzij klekotac jak bedzie nasmarowane od startu olejem a nie na sucho.
to samo w zimie przy ostatnich mrozach -28 stopni mineral to galareta a 5w nadal jest plynny.

nie przechodzi sie z mineralki na pelny syntetyk od razu. najpierw sie daje polsyteze a potem pelna synteze.

oczywiscie ze jak silnik zre litre oleju na tysiac to juz mu nic nie pomoze, bo zuzycie pierscieni juz jest zbyt duze a przy tym gladzi itp.

jesli komus lyka na poziomie paru setek na tysiaka zmiana na lepszy olej przynosi czesto bardzo pozytywne efekty. Ale zmiana na poziomie wiekszej lekosci w wysokich temperaturach.
Ja przy tym zalecam dodatkowo motorlife i mowie to z autopsji.
Poniewaz temat rosnie i kazdy ma swoj poglad a ile wpisow tyle opini i ze temat byl juz o olejach dziesiatki razy.
zamykam.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Poprzednia strona