EC9 "Atomówka" by Ryba88 - fotosesja i wywiad dla Ebe-Event
Jeśli jestesmy włascicielami innych samochodów spod znaku Hondy to tutaj. I tutaj dajemy tez opisy pojazdów innych marek oraz jednosladów, itp

Posty: 456   •   Strona 15 z 31   •   1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31
marcix36
Forumowicz

Samochód: CTR EP3 K24

przez marcix36 » 2011-04-23, 19:05

Pewnie i tak będziesz modził ;)

Bardzo ładny cvc

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-06-03, 18:40

Jeszcze 2 fotki z rozpoczęcia sezonu BTC 25.04.2011. Byłem na obsłudze imprezy więc nie bardzo miałem czas zajmować się autem stąd tylko dwa zdjęcia.
Obrazek
Obrazek

Poza tym w sobotę wpadł nowy mod w postaci obtartego zderzaka przez nie wiadomo kogo. Dziś już jest w podkładzie, jutro nie będzie po uszkodzeniu śladu. Wymieniłem też w końcu olej i poprawiłem konserwację pod spodem, bo była poprzycierana w paru miejscach.

EDIT: 2011-06-03
Poniżej wrzucam filmik - wywiad, który nakręciła ze mną lokalna telewizja, w ramach pokazywania ciekawych aut z Radomska i okolic . Emisja na żywo odbyła się 22.05.2011 w programie "Już weekend". Moim zdaniem bardzo fajnie zmontowane, zdjęcia zajęły ponad godzinę. Zapraszam do oglądania i komentowania.
http://www.youtube.com/watch?v=00eguE2E3Y0

Przy okazji jak ktoś wie w jaki sposób zrobić, żeby filmik wyświetlał się na forum w oknie ... był bym wdzięczny.

Małek
Forumowicz

przez Małek » 2011-06-03, 22:10

fajny filmik, dobrze ze sa robione takie rzeczy ;) tylko kamera nie oddaje kolorwo...dobrze ze sa zdjecia :)
Małek - Siedlce
moje ED9

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-06-03, 23:17

Ryba88, czemuś nie przyjechał na Wieruszów? Przejeżdżaliśmy przez Radomsko ;) Twój Civic bardziej mi się z czerwoną maską podobał ;)

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-06-17, 17:51

Sezon w pełni, tak więc razem ze swoim lokalnym klubem wybrałem się na XII dni gminy Kamieńsk (pewnie nikt nie wie gdzie to :P, ale nie ważne). Impreza, której byłem współorganizatorem jak najbardziej udana, wzbudziliśmy spore zainteresowanie ludzi, do konkursów z nagrodami również było dużo chętnych ... no bo kto by nie chciał np. talonu na 150 zł na dowolne paliwo :D Jako, że byłem w organizacji, nie miałem za dużo czasu na cykanie fot, dlatego wrzucam tylko to co znalazłem u innych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodatkowo krótki wywiad, który dałem do filmu dokumentującego imprezę na potrzeby gminy (po to aby wyciągnąć środki z UE ;) ) Skleiłem go z dłuższego materiału, a montażystą super nie jestem :ok: . Niestety nie mogłem dużo powiedzieć, ponieważ kazano mi się non stop odwoływać do bezpieczeństwa, bo tak chce gmina (w wielkim uproszczeniu i skrócie :luka: ) :hurra:
LINK:
http://www.youtube.com/watch?v=Hn8GQWpKIOQ

To w sumie ostatni komentarz przed zmianami, które rozpoczynam po 21 lipca (koniec szkoły) ...

Zylka23oln
Forumowicz

Samochód: ED9 B18

przez Zylka23oln » 2011-06-17, 19:06

Autko pikne :rotfl: Jakieś plany co do serducha?
HONDA - Power , not dream

marcix36
Forumowicz

Samochód: CTR EP3 K24

przez marcix36 » 2011-06-17, 22:25

Bardzo piękny cvc :ok: a jak lśni :rotfl: lampki :poklony:

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-06-23, 08:44

Zylka23oln napisał(a):Autko pikne :rotfl: Jakieś plany co do serducha?

Nie ma planów - działa i tego się trzymamy. Z nowości to mam wydech 2 cale cały od kolektora do końcowego. Jeden tłumik środkowy i na końcu WM-Sport. Na razie leży w kanale, sądzę jednak, że w najbliższej przyszłości go założę, przy czym zamiast WM-Sporta przespawam swojego MOHRA.

Poza tym jak prawie co roku auto przechodzi kosmetykę - odświeżenie - lakierowanie elementów, które mają choćby minimalne zaprawki robione pędzlem lub jakieś inne wady np. wgnioty - czyli lewy przedni błotnik, prawe drzwi, przednia i tylna listwa, próg prawy (ahh te obcasy :wrrr: ). Poza tym kupiłem inną maskę i będzie w kolorze, dodatkowo planuję też usztywnić i nieco wyprostować dach.
Czyli podsumowując znów pół auta do malowania, z powodu który 90% ludzi oleje, bo zaprawki to dla normalnych ludzi rzecz normalna :ok: Jednak mnie takie rzeczy drażnią nieco :(

Będę relacjonował na bieżąco. Jak na razie jestem na etapie demontażu.

Mazek
Forumowicz

przez Mazek » 2011-06-23, 23:20

słaby wywiad...

Stres czy jak ? Duzoo yyyyy....
Honda CRX ED9 16i-16
D16A9 124km 144nm

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-07-10, 17:59

No słaby słaby, bo byłem nie przygotowany i jeszcze ten narzucony styl o bezpieczeństwie ... ale nie o tym dziś chciałem opowiedzieć ;)

Hmm ... jest niedziela, poczytałem już trochę postów i czas napisać coś od siebie. Uprzedzam, będzie dłuuugo ... ;)
Tak więc auto jak co roku przechodzi jakieś tam poprawki, bo niestety normalne użytkowanie ma to do siebie, że ... tu powstanie ryska, tam wgniotka i efekt wizualny spada.
W sezonie 2011 zdecydowałem się na powrót do czerwonej maski. W tym celu zakupiłem drugą pokrywę w całkiem niezłym stanie - bezwypadkową, jednak nie bez wad - zaspawany znaczek i sporo drobnych, ale naprawdę upierdliwych wgniotek - upierdliwych zwłaszcza, że mam ciemny kolor, na którym wszystko widać ... jak bym miał biały to pewnie bym je olał ;) Ale cóż ... zaczynamy :ok: Maska założona, pasuje całkiem nieźle, a po doginaniu na kolanie, regulacji błotników, zamka rzekłbym, że super ;)
Obrazek
Z taką o to niebieską maską pojechałem jeszcze tego samego dnia na przegląd - dodam pierwszy "normalny" przegląd na jakim byłem. Zaliczone bez problemu, czyli jest dobrze :D

Następnie pokażę zdjęcia mankamentów, które chciałem poprawić - pewnie nie jeden złapie się za głowę i pomyśli ... co za debil ... i w sumie ma racje :] Na fotach nie ma wszystkiego, poza tym mój aparat ma słabe makro, tak więc trzeba się przyjrzeć, żeby coś dojrzeć.
1. Przedni lewy błotnik - zaprawki z pędzla szt. 4, poza tym wgnioty na górnej krawędzi.
Obrazek
2. Największy hardkor - pofalowany i pozapadany oraz byle jak poszpachlowany dach - wcześniej tego nie ruszałem, bo się bałem ;)
Obrazek
3. Wypryski na rancie drzwi pasażera, ale o tym później
Obrazek
4. Próg pasażera ciągle obijany przez damskie obcasy :diabelek:
Obrazek
5. Zewnętrzne plastiki - noszą już ślady czasu, poza tym były pofalowane w miejscu łączeń.
Obrazek
6. Listwa przy tylnej szybie, z której złaziło to czarne coś
Obrazek
7. Zaprawka na tylnej listwie z pędzla, ale o tym również później.
Obrazek
8. Przednia listwa, na której wyskoczył jakiś bąbel - na samym srodku :rotfl:
9. Obtarty przedni zderzak
10. Pekający kit na dokładce tylnej
11. Zmatowiała ramka nieoryginalnego szybra

Tyle z wad, czas przystąpić do działania. Pierwszy dzień to demontaż wszystkiego co potrzeba - bez fot. Poza tym wypchnąłem trochę dach do góry, oraz podkleiłem cały matami wygłuszającymi, w celu zwiększania sztywności - z marnym skutkiem.

Następnie zabrałem się za maskę, drzwi i przedni błotnik. Maska poszła w kit, co by wyrównać wszystkie denerwujące mnie dołki.
Obrazek
Teraz sprawa drzwi - po zdarciu wszystkiego ukazało się coś znane wszystkim fanom hondy - rdza :rotfl: W sumie nie zdziwiło mnie to, gdyż była tam ona już wcześniej - możecie zerknąć na foty drzwi kilka stron wcześniej - tu mamy powtórkę z rozrywki, czyli czyszczenie ile się da, podkład reaktywny na rdzę, akrylowy jako izolator; szpachla na wyrównanie i znów podkład akrylowy jako wypełniacz. 3 lata uważam za bardzo dobry wynik, gdyż na tyle udało mi się powstrzymać rudzielca przed wyjściem na wierzch, gdzie u niektórych na nowych reperaturkach rdza wychodzi po zimie :rotfl:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję, że znów na jakiś czas uda się powstrzymać rudzielca, potem trzeba będzie zmienić drzwi. W tym roku tego nie zrobiłem, gdyż perspektywa malowania całego boku - konieczne przejścia na na oba błotniki nie jest możliwa do zrealizowania w wyznaczonym terminie.

Bąbel na przedniej listwie - odwarstwiony lakier, nie mam pojęcia z jakiego powodu. Na błotniku rozszlifowane zaprawki i zakitowane wgnioty.
Obrazek
Obrazek

Po chyba 1 dniu udało mi się wyprowadzić szpachlę na drzwiach i masce.
Obrazek
Przyszedł czas na podkład. Maskę zrobiłem systemem "2 podkładów", co by wszystko ładnie wyrównać, gdyż niektórych rzeczy nie da się wyprowadzić samą szpachlą, choć bym się z nią bawił tydzień.
Obrazek
Obrazek

Teraz czas na największy hardkor - dach. Zaczęło się od wypychania wzmocnień, klepania tu i tam, potem przyszedł czas na kit. Tarcia od metra, w dodatku wszystko ręcznie i nie możliwy był docisk klocka, gdyż dach wpadał i wyskakiwał - bite 3 dni muskania papierem po kicie :cry: Jak wyszło ? Dla laika czy "forumowych znawców" równe jak stół, ja jestem zadowolony w 90%, gdyż pod odpowiednim kątem co nieco widać jeśli wiemy gdzie patrzeć. Jednak ze względu na bardzo niską sztywność nie idzie tego zrobić lepiej - trzeba by zmienić dach. Ta niska sztywność jest wynikiem montażu nieoryginalnego szybra
Obrazek
Obrazek
Od razu mówię, kitu nie jest jakoś bajecznie dużo, na 3/4 powierzchni "mgiełka" w najgorszych miejscach może 5 mm ;)

Dach robiony również na 2 podkłady. Na focie pierwszy podkład w wersji wypełniającej - gęsty jak budyń :D
Obrazek

Idąc dalej było już tylko łatwiej - plastiki, ramka szybra, listwa nad szybą, listwa pod lampami, zderzak tył - zrobione od początku do podkładu w jakieś 10h.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I w sumie na tym etapie przeszła mi chęć robienia dokładnych zdjęć, może dlatego, że po prostu mi się już nie chce, może dlatego że nie mam zbytnio na to czasu. Ogółem mówiąc właśnie termin zmusza mnie do ciągłego "gonienia", przez co nie mogę zaprzątać sobie głowy pierdołkami typu odrywanie naklejki ze spodu maski czy dokładne wyrabianie miejsc, których nie widać - z jednej strony trochę mi szkoda, z drugiej, nie mam wyjścia, bo gdybym bawił się z tym wszystkim to pewnie skończył bym we wrześniu :nieok: Znów - nikt i tak tego nie zauważy, ale świadomość, że nie jest na 100% git jest trochę denerwująca. Przykład - tylna listwa, którą trzeba by na nowo przeklepać, ale nie ma kiedy - będzie bez zaprawki, ale krzywa ... może po zlocie się poprawi, może nie :(

Teraz czas na malowanie czy jak kto woli lakierowanie. Tutaj dokonał się dość znaczny postęp za sprawą nowego garażu, w którym wykonałem porządne oświetlenie, podłogę z płytek. Także nowy dużo większy kompresor nie dostaje zadyszki, a lepsze odwadniacze minimalizują wady lakieru. Zdjęcia z lakierowania robione komórką czy jak kto woli kołkiem rozporowym M8 :rotfl: Mało co widać, jednak wszystkie dotychczas pomalowane elementy mogły by śmiało nie być polerowane - na dach są 3 syfki, na błotniku 1, na masce (już pomalowana - foto brak)od spodu wcale. Jednak wcześniejsze malowania nie były tak udane - wobec czego powłoka była "cięta" papierem, aby zniwelować wady. Spowodowało to, że powierzchnia ma lustrzany połysk, natomiast "nowa" minimalną morkę, która występuje zawsze przy malowaniu natryskowym - nie mylić, ze skórką pomarańczy, czy baranem, które są ewidentnymi wadami powłoki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciach nie ma wszystkiego, prócz tego pomalowany jest próg i tylna klapa, ale nie chciało mi się zrobić fot :blee:

Zylka23oln
Forumowicz

Samochód: ED9 B18

przez Zylka23oln » 2011-07-10, 19:06

No i gdzie te wady? Ja sie pytam? :szok: Jesteś wielki :poklony:
Powodzonka w dążeniu do ideału :)
HONDA - Power , not dream

Dibeisi
Forumowicz

przez Dibeisi » 2011-07-10, 19:27

Ryba88 napisał(a):gęsty jak budyń

A weź to potem matuj ;]

Dokładnie robota wielka!! A co z kolorem nie będzie różnił się od tamtego tzn nie będzie inny odcień czy 'coś'?
Nie jestem jak zupa pomidorowa...Nie musisz mnie lubić ;]

Miniol
Forumowicz

przez Miniol » 2011-07-11, 01:07

Zboczeniec :razz: ;)
Czasami na drodze spotyka sie szaleńców, pędzą na złamanie karku, wbrew rozsądkowi... naprawde.. czasami aż ciężko ich wyprzedzić.

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-07-14, 18:35

Kolejna brakująca część układanki, którą przedstawiają fotki. Zrobiłem obie listwy i lotkę.
Obrazek
Obrazek
Obie listwy nie będą polerowane, bo nie ma takiej potrzeby. Na lotce były 2 śmieci wycięte punktowo.

A to coś dla tych, którzy obawiają się o pasowalność koloru - baza nałożona tylko do "zakrętów" listwy, dalej jest stara więc nie może nie pasować :D
Obrazek

Ostatnie plasticzki również pomalowane. Będzie półmat, jak wyschnie, bo fotka robiona zaraz po zakończeniu aplikacji lakieru.
Obrazek

Pomimo niezłej zadymy ....
Obrazek
Udało się skończyć również maskę i drzwi.
Obrazek
Także poobijany próg dostał nowy lakier ...
Obrazek
I tym sposobem zakończony został etap lakierowania. Kolory pasują nie ma się czym przejmować - jest dobrze :hyhy:

W tak zwanym "międzyczasie", gdy lakier się utwardzał porobiłem także inne rzeczy czyli:
1. Założyłem wydech 2 cale od kolektora do końca z tłumikiem rynną WM-SPORT
Obrazek
2. Wkręciłem oryginalne śruby do krzyżaka przekładni kierowniczej i nie mam już luzu
3. Poprawiłem przednią dolną rozpórkę i na pewno coś jeszcze o czym zapomniałem ;)

Na dzień dzisiejszy auto jest złożone, spasowane i przygotowane do wykańczającego polerowania i czyszczenia wszystkiego, bo jednak przy lakierowaniu wszystko się mocno syfi. To w zasadzie koniec prac, zostało mi jeszcze jakieś 2-3 dni roboty "na spokojnie".

Dibeisi
Forumowicz

przez Dibeisi » 2011-07-14, 22:28

Szacun :poklony: takie duperelki robić :rotfl: Czekam na efekt skończonego auta całego!!
Nie jestem jak zupa pomidorowa...Nie musisz mnie lubić ;]

Poprzednia strona   Następna strona
Posty: 456   •   Strona 15 z 31   •   1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31