Malowanie ed9 ile ??

...Bartuś...
Forumowicz

przez ...Bartuś... » 2011-02-22, 12:41

To może ktoś powie ile dał za wymianę reperaturek progów + reparaturki tył + odmalowanie z zewnątrz.Tak już na gotowo.Bez koszów reparaturek progów i błotników tył.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-02-22, 13:16

Jedz do jakiegoś blacharza, potem do lakiernika i się dowiesz. Przecież nikt Ci nie wyceni robocizny poprzez Internet Explorer :P

Niżej napisałem, ale jak na profi to z zrobieniem wnętrza, blachy i komory (na cacy) te 5000zł musisz mieć (ze swoim lakierem już w tej cenie)

wstawienie reperaturek to koszt około 300zł za błotniki (lewy i prawy) a progi to już zależy ile ci ich zjadło :P
Obrazek

...Bartuś...
Forumowicz

przez ...Bartuś... » 2011-02-22, 17:00

Wiesz nie chodziło Mi o wycenę prze internet ale bardziej rozpoznanie na rynku.Bo Mieszkam w Warszawie a tutaj ceny nie są najmniejsze.A skoro mogę zrobić to w takiej samej jakości,a taniej to chyba warto to przemyśleć.

A odnośnie lakieru chodziło Mi o odświeżenie na całej budzie czarnego który jest teraz.
Próg jest w sumie jeden zjedzony z tyłu tak do mocowania pod lewarek.
Więc myślałem o wymianie całego progu.Chyba że lepiej tylko ten kawałek.

Grzechu1916
Forumowicz

przez Grzechu1916 » 2011-02-22, 17:15

PW

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2011-02-22, 17:46

za 1,5 2 tys to maluja Henio i zdzisio bauhahaha potem lakier siada rysy pod lakierem kitem [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] podetna nawet nie na rowno i ogien i z szybami najlepiej po co obklejac tak jestem ciekaw tych waszych malowan po taniosci :rotfl2: :rotfl2: jak to musi pieknie wygladac :rotfl2: :rotfl2: M!r@S ma racje tez robie na lakierni fuchy robie od 300zł (gładnie elementy) do 500<za rzezbe ;)
Reanimacja starego ED9
http://pl.youtube.com/watch?v=ILJU89__-cw .... www.ms-auto.pl <<<wulkanizacja polerowanie sprzatanie aut lakiernictwo blacharstwo mechanika

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2011-02-22, 18:05

Nie będę się spierał kto ile bierze, u nas są takie ceny, koleś maluje auta z górnej półki,nie takie padaczki jak nasze,pytałem go się ile by wziął za mojego crx-a bo od 8 lat przy nim nic nie robiłem,a zdało by się mu odświeżyć lakier ,to powiedział 3 koła ,bo malutkie auto.......
Także możesz sobie brać i 700zł za element mnie to tito i tak do ciebie bym nie zaprowadził,bo mnie nie stać ;)
I nie wywalę 4tys za malowanie padaczki co ma 21 lat która jest warta powiedzmy te 4-6 tys...
A wiecznie jej nie będę miał... I tak jest długo :szok:
W221 S550

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2011-02-22, 18:11

4,800 z wymianą pasa tylnego
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-02-22, 18:17

beata22staw... właśnie dlatego te auta wyglądają jak wyglądają... bo stare to po uj inwestować.

Niejeden użytkownik tego forum przekroczył 5x wartość auta i niepatrzy na wartość auta niczym handlarz :).

To, że maluje kilka czy tam kilkanaście to nie znaczy, że robi to dobrze (może się mylę) Sam niejestem perfekcjonistą bo zawsze jest jakiś uszczerbek niewidoczny dla normalnego śmiertelnika. Też maluje auta drogie np. Audi W12 2007r cały przód i ostatnio BMW 730 jakoś tak z 2008r i się tym nie afiszuje.

W sumie co do naszych auto to TAK są malutkie i cena 3000zł jest odpowiednia ze ściąganiem elementów itd. ale już bez lakieru. Za artystyke się płaci :). Tak czy siak powodzenia.

...Bartuś..., Sry źle zrozumiałem, ale jeśli chodzi o pokrycie samego klaru to napewno zapłacisz ponad połowe mniej, ale lakiernik będzie musiał zjechać całe auto papierem ~2000 do zmatowienia (co jest nielada wyczyn :P) no i potem zarzucić klar.
Tak czy siak jest to wykonalne itd. ale czy nie lepiej położyć już w całości nowy kolor ?

Jeśli chcesz sprawdzić jak to by wyglądało po malowaniu to zrób tak:

1. papier 2500 na mokro maczaj w wodzie
2. matuj jaki chcesz element (najlepiej najmniej widoczny) tak aby go zmatowić (nie obawiaj się to jeszcze nie baza :P)
3. jak przetrzesz szmatką suchą to niepowinno być takich kropek świecących
4. jak już domatowałeś, że jest równo
5. pasta G3 (jedziesz niczym świr z tematu o bani :P)
6. pasta tempo (7zł) i robisz to co wyżej
7. efekt Cię powinien powalić :)

PS. nieprzesadz z matowaniem na mokro, aczkolwiek ciężko doryć się tym do bazy jeśli jest tam jakaś warstwa.

Ja jak pomalowałem mojego rexa to po tygodniu tak go zrobiłem i się mniej brudzi bo zawsze po malowaniu nawierzchnia jest nieco chropowata... przeważniej każdy lakiernik to poleruje po malowaniu.

Zrob to co mówiłem i zobaczysz efekt nowego lakieru :)

[ Dodano: 2011-02-22, 17:18 ]
oczywiście pastą tempo samą też da się to dopolerować, ale dłużej czasu to zajmuje (i niemartw się, niezmatowieje to :) )
Obrazek

...Bartuś...
Forumowicz

przez ...Bartuś... » 2011-02-22, 19:52

M!R@S napisał(a):beata22staw... właśnie dlatego te auta wyglądają jak wyglądają... bo stare to po uj inwestować.

Niejeden użytkownik tego forum przekroczył 5x wartość auta i niepatrzy na wartość auta niczym handlarz :).

To, że maluje kilka czy tam kilkanaście to nie znaczy, że robi to dobrze (może się mylę) Sam niejestem perfekcjonistą bo zawsze jest jakiś uszczerbek niewidoczny dla normalnego śmiertelnika. Też maluje auta drogie np. Audi W12 2007r cały przód i ostatnio BMW 730 jakoś tak z 2008r i się tym nie afiszuje.

W sumie co do naszych auto to TAK są malutkie i cena 3000zł jest odpowiednia ze ściąganiem elementów itd. ale już bez lakieru. Za artystyke się płaci :). Tak czy siak powodzenia.

...Bartuś..., Sry źle zrozumiałem, ale jeśli chodzi o pokrycie samego klaru to napewno zapłacisz ponad połowe mniej, ale lakiernik będzie musiał zjechać całe auto papierem ~2000 do zmatowienia (co jest nielada wyczyn :P) no i potem zarzucić klar.
Tak czy siak jest to wykonalne itd. ale czy nie lepiej położyć już w całości nowy kolor ?

Jeśli chcesz sprawdzić jak to by wyglądało po malowaniu to zrób tak:

1. papier 2500 na mokro maczaj w wodzie
2. matuj jaki chcesz element (najlepiej najmniej widoczny) tak aby go zmatowić (nie obawiaj się to jeszcze nie baza :P)
3. jak przetrzesz szmatką suchą to niepowinno być takich kropek świecących
4. jak już domatowałeś, że jest równo
5. pasta G3 (jedziesz niczym świr z tematu o bani :P)
6. pasta tempo (7zł) i robisz to co wyżej
7. efekt Cię powinien powalić :)

PS. nieprzesadz z matowaniem na mokro, aczkolwiek ciężko doryć się tym do bazy jeśli jest tam jakaś warstwa.

Ja jak pomalowałem mojego rexa to po tygodniu tak go zrobiłem i się mniej brudzi bo zawsze po malowaniu nawierzchnia jest nieco chropowata... przeważniej każdy lakiernik to poleruje po malowaniu.

Zrob to co mówiłem i zobaczysz efekt nowego lakieru :)

[ Dodano: 2011-02-22, 17:18 ]
oczywiście pastą tempo samą też da się to dopolerować, ale dłużej czasu to zajmuje (i niemartw się, niezmatowieje to :) )

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-02-22, 20:09

co ? :P
Obrazek

...Bartuś...
Forumowicz

przez ...Bartuś... » 2011-02-22, 20:24

O ku**a wszystko Mi się skasowało Co miałem napisać :p

Źle się zrozumieliśmy odnośnie malowania auta chodziło Mi o odmalowanie na czarno znów lub jeśli koszta będą podobne to przemalowanie na Biały Mat lub Biały Akryl

Odnośnie polerki to Ja robię inaczej:
-Mycie Auta
-Glinkowanie
-Polerka Pastami 3M
-Woski
-A na koniec podziwianie efektu :D

Byłem dziś u lakiernika którego widziałem efekty pracy po 3 latach użytkowania.
Wstępnie robotę wyceniono na 2.800zł bez reparaturek które dostarczam sam.

W skład roboty wchodzi:
Wymiana Progów
Wymiana Reparaturek Tył
Usunięcie Ognisk Rdzy(O ile jakieś się znajdą)
Pomalowanie całego auta Czarny lub Biały akryl z zewnątrz.
Zabezpieczenie podwozia i nadkoli środkami Boll

Sam wycinam tylne boczne szyby bo planuje wstawić je z poliwęglanu.

Oczywiście jest haczyk.Auto muszę oddać na 3-4tyg. i koleś nie pasuje auta.O ile pasowanie to mały pikuś bo zrobię sobie to sam w domu.O tyle jak oddam auto w marcu to dostane je w kwietniu.Ew.jeśli chcę szybciej to cena rośnie do 3500zł ale od razu z pasowaniem auta.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-02-22, 21:06

Malowanie akrylowe jest sporo tańsze od metalicu czy perły bo jedziesz tylko farbą... niestety akryl dużo gorzej wygląda i matowieje ;(.
Zrób polerke z matowaniem na mokro bo takie powierzchowne nic nie dają :)... no może chwilowe efekty :)
Obrazek

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2011-02-22, 21:40

nie zgodze sie w tym poscie :D bierzesz szara szmatke mag paste w 30 min masz cały zmatowany samochod do bezbarwnego :) troche techniki M!r@S :) 30 min jesli zapier.. :D :p bo tak to i 2 godz mozna ^^ jesli nie znasz tego to sprubój zaoszczedzisz na czasie szare szmatki + mag pasta no chyba ze to jasne kolory czyli np:srebrny to trzeba ładnie zmatowac papierem 1200
Ostatnio edytowano 2011-02-22, 21:43 przez MaciusCrx, łącznie edytowano 1 raz
Reanimacja starego ED9
http://pl.youtube.com/watch?v=ILJU89__-cw .... www.ms-auto.pl <<<wulkanizacja polerowanie sprzatanie aut lakiernictwo blacharstwo mechanika

...Bartuś...
Forumowicz

przez ...Bartuś... » 2011-02-22, 21:42

M!R@S napisał(a):Malowanie akrylowe jest sporo tańsze od metalicu czy perły bo jedziesz tylko farbą... niestety akryl dużo gorzej wygląda i matowieje ;(.
Zrób polerke z matowaniem na mokro bo takie powierzchowne nic nie dają :)... no może chwilowe efekty :)

Wiesz strasznie nie lubię metalicu i perły.Rozważam tylko akryl lub mat.

Akryl jeśli się o niego dba czyli woskuje itp. potrafi nawet 3 lata być jak nowy na co mam przykład u znajomego.

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2011-02-22, 21:50

...Bartuś... napisał(a):
M!R@S napisał(a):Malowanie akrylowe jest sporo tańsze od metalicu czy perły bo jedziesz tylko farbą... niestety akryl dużo gorzej wygląda i matowieje ;(.

Wiesz strasznie nie lubię metalicu i perły.Rozważam tylko akryl lub mat.

Akryl jeśli się o niego dba czyli woskuje itp. potrafi nawet 3 lata być jak nowy na co mam przykład u znajomego.

Uproszcze bo co 10ty nie wie co to metalic perła to co innego matalic co innego a baza +beb co innego metalic kazdemu sie przyjeło bo mysli ze bezb... co do twojego posta.. Bazy + bezbarwny ;] postaw taki sam samochod pomalowany Baza +bezbarwny obok tego z akrylem w tym samym kolorze jesli powiesz ze akryl ładniejszy to znaczy ze powinienem zmienic robote ;] a do postow wyzej nie kazdy lakiernik robi polerke ^^ jelsi potrafi malowac wyleje bezbarwny tak ze bedzie wygladac jak z fabryki przykład lakiernik MIchał u mnie w robocie maluje od 12 lat :) smieci w lakierze nie ma malujemy w kabinie ;) jelsi cos sie wklei wiadomo po jakims czasie juz filtry w kabinie sa przypchane zanim sie je zmieni to polerka ;]
Reanimacja starego ED9

Poprzednia strona   Następna strona