Witam,
wyremontowałem silnik d16w4 o którym nie dawno pisałem temat i teraz znajomy chciałby go wsadzić do swojego Del Sol'a zamiast z6.
Silnik jest od Civic'a 5D.
Wiązka elektryczna jest ta sama bo jest wszystko podpięte, miałem jedynie problem bo średnica wału w d16w4 wynosi 28mm i koło pasowe nie pasowało.
Kupiłem takie koło wraz z klinem i śrubą przy okazji bo nigdy nic nie wiadomo, tylko nurtują mnie 3 pytania:
1. Koło pasowe od w4 ma dodatkowy napęd od klimatyzacji - czy nic się nie stanie jak te pole zostawie puste i założymy paski tylko na alternator i wspomaganie?
2. Co z komputerem? Czy mapy od z6 podejdą do w4 czy musiałbym jeszcze szukać kompa do niego?
3. Znajomy ma regulowane koło rozrządu - czy ktoś obecny tu z forum umie się tym bawić bo chciałby przyspieszyć zapłon ale ja mu niestety w tym nie pomogę. Nawet nie za bardzo wiem w którą stronę przekręcić te kółko ale na chłopski rozum jeśli silnik H kręci się w lewo to i kółko też powinno się w lewo przekręcić.
Pozdrawiam.
chyba ze eko- zadzwonic do strojacych i poprosic o przerobienie kompa pod mapy i do tego kość dla d16w4. wsumie na uaprtego mozna i na tej mapie odpalić ale nie wiem jak wygladaja mapy dla w4 vs. z6