Kyjo napisał(a):mam taki kabel http://allegro.pl/kabel-grzewczy-devifl ... 22961.html tylko że ja mam dwużyłowy ( mam chyba 8m leży bo jest mi niepotrzebny )
Przecież to jest kabel grzewczy! Innymi słowy taka długa, giętka grzałka....... To se możesz wsadzić do rynny żeby w niej śnieg nie zalegał zimą... Gdybyś podłączył przez to akumulator, to nawet przekaźnika od zapalniczki (który pobiera znikomy prąd) byś nie załączył
Tobie potrzeba przewodu takiego fest - 25mm^2 przykładowo, szukaj przewodu masowego od spawarki. Ja sobie zrobiłem kable rozruchowe z przewodu 4AWG (do wzmacniaczy - najtańszy jaki był powyżej 20mm^2), na próbę odpalałem sobie poprzez nie samochód z wyjętym akumulatorem i dało radę, choć wyczuwalnie słabiej zakręcił.
A co do używania budy samochodu jako masy: Faktem jest, że stal przewodzi prąd znacznie gorzej, niż miedź, tylko co z tego, gdy jest jej w "przekroju" wielokrotnie więcej
Wystarczy zapewnić dobre połączenie do budy (może w paru punktach?) i będzie niższa rezystancja, niż ciągnąć oddzielny przewód nawet 100mm^2
Przypomnę też, że miedź jest bardzo ciężkim metalem, cięższa od stali, po co dokładać dodatkowy zbędny kilogram?
W załączniku jest mój excel, którym sobie pomagam jak liczę jakieś spadki czy prądy, możesz liczyć albo prąd dla zakładanego spadku na przewodzie, albo spadek dla zakładanego prądu, dodatkowo moce tracone na przewodzie i rzeczywista moc wydzielona w odbiorniku.
mam taki kabel