del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
wiec jesli zawór by sie zacinal , to niebylo by sygnalu z czujnika cisnienia tuz po załaczeniu vteca i komputer automatycznie wyzucał by czeka i informowal o błedzie vtec
samo zacinanie zaworu vtec jest tez wysoce nieprawdopodobne
Widzę że brat napisał temat to ja go jeszcze podsumuję mianowicie problem polega na tym że w seryjnym EE8 czyli B16A1 wyraźnie VTEC włącza się przy około 6K RPM i to nie jest tak że około to znaczy 5600-5700 tylko czuć , słychać i widać vtec'a dopiero jak wskazówka dojdzie do 6000 RPM. Hondę kupił już z takim problemem, myślałem że może ktoś modził coś w kompie- mapach chociaż jak wiemy powinno się schodzić w dół z momentem włączenia się Vitka. W tym tygodniu przyszedł nam drugi komputer , również seryjny z EE8 i dalej jest to samo. Odcina na biegu jest przy 8200 , postaramy się ogarnąć jakiś filmik żeby przybliżyć sytuację. przema72, napisał że to wina ECU albo obrotomierz przekłamuje. Jak pisałem sprawdzane na dwóch kompach- jest identycznie i wątpię żeby obrotomierz oszukiwał aż o 800 obrotów... Nie wywala żadnego Checka. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?
przeczysc czujnik cisnienia jak i caly zawor, oporecja jak czysczenie krokowego, kumplowi kiedys sie cos takiego dzialo i czyszczenie z plukaniem pomogo, uwazaj na uszczelke !