D16A8 coraz gorzej odpala i nierówno pracuje

wiad
Forumowicz

Samochód: D16A8

D16A8 coraz gorzej odpala i nierówno pracuje

przez wiad » 2011-07-14, 17:58

witam wszystkich serdecznie

swojego CRXa kupiłem w marcu i od tej pory czasem zaglądam na forum, ale dopiero teraz mam o czym napisać :)

generalnie auto kupiłem dosyć zaniedbane, ale bezwypadkowe.
od razu trzeba było poprawić trochę w zawieszeniu, załatać wydech i zrobić coś ze znikającym w ekspresowym tempie olejem.
znajomy 'magik' zrobił więc w silniku: pierścienie, panewki i ważniejsze uszczelki. problem oleju został rozwiązany, ale auto od czasu tych napraw coraz gorzej odpala (wcześniej CRX palił na dotyk). muszę kręcić długo i odnoszę wrażenie, że odpala jakby nie na wszystkie gary, bo przez parę sekund chodzi nierówno. sprawa się pogarsza, bywa czasami że nie chce odpalić wcale. na ciepłym silniku pali dobrze, ale czasem od razu gaśnie.

zauważyłem też dziś, że stojąc na luzie (obroty ok. 500-600) jak wduszę mocno hamulec to po odpuszczeniu obroty na chwilę skaczą do ok. 1000. trochę mnie to zdziwiło, o co może chodzić?

ma ktoś może pomysły gdzie szukać przyczyn powyższych problemów? gdzie w warszawie i okolicach można komuś zostawić CRXa do naprawy bez obaw o fuszerkę?

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-07-14, 18:58

To ,ze obroty się zmieniają jak wciskasz hamulec to normalne, chodź nie wiem, czy aż tak...

Obroty powinny być 750 na jałowym

Sprawdź podciśnienia (czy wszystkie rurki całe, żadnych dziur, pęknięć, przetarć - Chodzi o rurki wychodzące z kolektora dolotowego), przewody zapłonowe (czy nie upalone, czy przebić nie mają - to zobaczysz nocą), świece (czy nie są wypalone, zaolejone, mają prawidłowy 1mm odstęp między elektrodami, czy elektroda centralna nie jest już okrągła), kopułkę (tutaj niech ktoś inny się wypowie, ztcw, to luzów nie powinien mieć palec ;) ), jeśli masz multimetr - woltomierz to pomierz np. czy pomiędzy silnikiem (np łapą, śrubą), a minusem akumulatora nie masz więcej, jak 0,1V, czy akumulator ma poprawne napięcie ładowania (powinno być ok. 14V, stąd może słabo kręcić, bo akumulator może nie być doładowywany na full)