swap
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

mac
Forumowicz

przez mac » 2005-12-08, 12:16

w sumie ciekawy temat. czy ktos wie jak wlozyc silnik solarisa do crx?
cu
mac
we don`t drive fast - we just fly low

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-12-08, 14:27

mac napisał(a):w sumie ciekawy temat. czy ktos wie jak wlozyc silnik solarisa do crx?
cu
mac
Jak sie popiesci to wszystko sie zmiesci ;)

monterque
Forumowicz

przez monterque » 2005-12-08, 14:29

ja bym polecal EE8 i silnik z integry... bo to ma przynajmniej sens jakis. Po co komu silnik z preludy jak i tak nie bedzie duzo lepszy od zwyklego vteca! wsadzenie silnika integry type r w vteca to prosta sprawa kilka ludzi robi to wrecz tasmowo:)

Ostatnio gadalem z kolesiem z jednej "stajni". Buja sie integra na rajdach amatorsko i mimo ze silnik jest jeszcze ok po jakims czasie sie go wymienia. Mozna naprawde tanio taki wyrwac tylko trzeba szukac. Nie jakis import z japan tylko blisko u sasiadow i wcale nie za wielka kase. Byl jeden za 6000zl w przeliczeniu i mial sporo ponad 200kucy. Stan byl bardzo dobry a koszt samych modyfikacji w silniku byl wart tej ceny. Niestety trzeba miec albo super reflex albo rodzinke w reichu zeby sie lapac na takie okazje:) ale zwykly kolo 190kucy w tej cenie to rzaden problem.

EE8 z motorschaden idzie tez dostac za mala kase (stala pod berlinem za 600eur) dokupic silnik inty i w sumie sprowadzenie ze swapem i rejestracja to jakies 12tysi. Za tyle mozna w polsce zwyklego vteca dostac a tutaj mamy cos duzo mocniejszego:)

Pozdro

P.S. jak ktos by chcial moge ewentualnie pomoc w zalatwieniu czegos z niemiec

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2005-12-08, 14:47

monterque napisał(a):j ale zwykly kolo 190kucy w tej cenie to rzaden problem.

tu sie nie zgodze. jak szukalem silnika to bralem dwa pod uwage... B16A2 i B18C6. oczywiscie wolalem ten drugi jednak znalezienie go stalo sie istotnym problemem.
i nie chcialem zaplacic 6 k tylko kolo 10k.

druga sprawa.. gdyby EE8 faktycznie byly takie tanie to wiekszosc z nas by takimi smigala

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-12-08, 16:12

rudzinski napisał(a):
monterque napisał(a):j ale zwykly kolo 190kucy w tej cenie to rzaden problem.

tu sie nie zgodze. jak szukalem silnika to bralem dwa pod uwage... B16A2 i B18C6. oczywiscie wolalem ten drugi jednak znalezienie go stalo sie istotnym problemem.
i nie chcialem zaplacic 6 k tylko kolo 10k.

druga sprawa.. gdyby EE8 faktycznie byly takie tanie to wiekszosc z nas by takimi smigala

popieram Rudzika, za 12k to jakoś tak nie bardzo mogę sobie wyobrazić budowę takiego "potworka" , jeżeli silnik B18C6 znajdziesz za 10k z całym osprzętem to będzie dobrze, a gdzie koszty budy, przekładki.....

jedynie raz tutaj widziałem silnik b18c6 za 7k ale to była okazja jakich mało a i tak nikt nie kupił i właściciel sobie zamontował silnik.

Ponadto wsadzić silnik 2.2 vtec do crx to może być mały problem ( rozmiar silnika, potem duża masa ) z miejscem pod maską dla niego i skrzynia biegói ( pewnie trzeba by ciąć budę )

Maly
Forumowicz

przez Maly » 2005-12-08, 16:26

widzialem silnik od Integry bez skrzyni za 10k, skrzynia pewnie ze 3k, wiazki i elektronika pewnie tez z 2k, robota i przerobki pewnie ze 2k itd...

powiem tak:
pelno jest roznych opinii, wszyscy wiedza co i jak przerobic, wsadzic, zamontowac itd..
nagle jak ktos chce cos zrobic i zadaje pytania, to Ci, ktorzy najwiecej mowili nagle milkna.
Mozecie mi wierzyc albo nie, przeszczepic silnik B16 do ED9 jest bardzo ciezko. wiem bo sam to robilem. nie mowie juz o silniku B18, ktory pewnie da sie upchnac... nie chodzi mi o odstraszanie ani o podpuszczanie. poprostu jezeli ktos wie jak cos zrobic to niech mowi wprost a nie opowiada bajki, ze slyszal jak kolega kolegi cos tam...

Pamietam jak ja przeszczepialem silnik, wiekszosc z Was mowila, ze to spacerek po parku, bulka z maslem i ze wszystko pasuje do siebie jak klocki lego. niestety jak zaczely sie schodki nagle nastala cisza... jednak zrobilismy i dziala super.

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-12-08, 18:35

B16 i B18 zdaje sie gabarytowo sa takie same?? Bo roznia sie chyba skokiem tloka??

isabeel
Forumowicz

przez isabeel » 2005-12-08, 20:45

Witam Kolegę Małego.Zgadzam się z tobą ale nie do końca że przełożenie b16 do ed9 graniczy z cudem.Sam jesteś tego przykładem i moj kolega z okolic stolicy też.Oczywiście to jest pracochłonne,ale jak ktoś ma pojęcie o mechanice to może zrobić to sam.Ten mój znajomy zrobił to wraz ze swoim kolegą w pare dni .oczywiście nowe poduchy przeznaczone do swapa to podstawa.Z części które sa raczej niezbędne to zawieszenie ee8 ale nie w 100% pólosie ,tylne mocowanie poduszki (do belki tylnej-maglownica).Ztego co mi mówił najwiekszy problem był z wodzikami od biegów,ale się uporał.A i jeszcze jedna ciekawostka dla tych którzy twierdzą że jak w ed9 siedzi b16 to maska się nie zamknie :) Guzik prawde pasuje jak ulał :ok: PZDR dla ciebie Mały Tomek z Zegrza.A i gratulacje.

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2005-12-08, 21:05

isabeel napisał(a):ł.A i jeszcze jedna ciekawostka dla tych którzy twierdzą że jak w ed9 siedzi b16 to maska się nie zamknie :) Guzik prawde pasuje jak ulał .
Nie zawsze! Wszystko zalezy jak sie wycentruje silnik. Moj kolega robil SWAPA, sam sobie dorabial mocowania do poduszek i centrowal silnik nie majac obok EE8 zeby podpatrzyc. Wyszlo tak ze jest 2cm nizej niz u mnie i maska samykajac lekko opiera sie o glowice. Gdyby byl jak w EE8 to by sie nie obylo bez wycinania wzmocnien-uzebrowania w masce. Na takich poduszkach robionych pod swap penie lezy troche nizej ...

atom1
Moderator

przez atom1 » 2005-12-08, 21:47

i widzicie zadalem niby glupie pytanie a watkow coraz wiecej, nie jestem juz dzieckiem i wiem ze to trudne i pieniężnochlonne a pytalem dlatego ze w tamte wakacje stala crka z motoschaden za 500 ojro ale wtedy bylem tylko przejazdem i nie mialem zadnej kasy, pozatym nigdy nie myslalem ze przyjdzie mi ochota miec "japonczyka" a czytac czytac czytac..to tez nie tak do konca poniewaz probowalem szukac i nie znalazlem moze nie staralem sie robic tego doglebnie, ale koledzy podali linki bo wiedzieli gdzie sa no i OKEJ to mi wystarczalo ;) mozna bylo po tym zalozyc klode i "paka" :) mimo wszystko dziekuje za pomoc:)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-12-08, 22:25

atom1 napisał(a):i widzicie zadalem niby glupie pytanie a watkow coraz wiecej, nie jestem juz dzieckiem i wiem ze to trudne i pieniężnochlonne a pytalem dlatego ze w tamte wakacje stala crka z motoschaden za 500 ojro ale wtedy bylem tylko przejazdem i nie mialem zadnej kasy, pozatym nigdy nie myslalem ze przyjdzie mi ochota miec "japonczyka" a czytac czytac czytac..to tez nie tak do konca poniewaz probowalem szukac i nie znalazlem moze nie staralem sie robic tego doglebnie, ale koledzy podali linki bo wiedzieli gdzie sa no i OKEJ to mi wystarczalo ;) mozna bylo po tym zalozyc klode i "paka" :) mimo wszystko dziekuje za pomoc:)

nikt tu nie powiedział że zadłeś głupie pytanie. Czytając twoją wypowiedz wnioskuję że jeszcze nie masz CRX-a a już chcesz go "swapować". Kup, pobrykaj seryjnym, doprowadz do super stanu, naciesz się a potem nazbieraj kaski i zrób swap na mocniejszy silnik, a potem trzeba tę "moc" wyhamować więc czeka cię wydajniejszy system hamowania, a potem zawieszenie, ....... a potem już niema odwrotu ................
ale jak dla mnie to ciągle teoretyzowanie i nic z tego pozatym.

Pozdrawiam

dla zainteresowanych b18c6

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=28506

atom1
Moderator

przez atom1 » 2005-12-08, 23:00

no tak- napisalem ten post aby uzyskac czysto teoretyczne odpowiedzi - da sie ,ktos to zrobil..

hondy nie mam i nie wiadomo czy bede w ogole mial, ale poki co...chce zamienic moją "trumnę" wlasnie na crx'a
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-12-09, 09:00

Tom jeśli ten link który dałeś jest o integrze z pewnej miejscowości to nie miała lekko!!!
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-12-09, 12:58

link podałem bardziej dla zobrazowania kosztów takiej inwestycji, a co do samej furki to fakt jest ona zdrowo wymęczona

Poprzednia strona