alternator - duzy problem - pilnie potrzebna pomoc
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

lechu
Forumowicz

alternator - duzy problem - pilnie potrzebna pomoc

przez lechu » 2006-11-09, 19:44

Czesc,
niestety padla ceerka w polowie drogi do domu (ponad 40 km), wiec zastanawiam sie czy jest mozliwosc reanimacji alternatora bo jakos dojechac musze.

Problem nastepujacy:
zaswiecila sie kontrolka z akumulatora, po jakims czasie zgasly wszystkie kontrolki, podswietlenie zegarow, obrotomierz zaczal wariowac po czym zatrzymal sie na 0, auto zaczelo mulic i zgaslo.

Z tego co sie dowiedzialem - mogly sie skonczyc szczotki alternatora, w zwiazku z tym czy moge go jakos samemu reanimowac?

Pytanie dosyc pilne bo pogoda paskudna, auta ze wzgledu na rodzaj trasy na linke wziac nie moge wiec powiem krotko: HELP

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-11-09, 19:54

szczotki jak u mnie sie konczyly to lampka od ladowania sie zaswiecala duzo wczesniej przed wyladowaniem aku. tzn szczotki nie lapaly na niskich obrotach ale przy wyzszych jeszcze podladowywaly.

wiec nie wiem czy to to u Ciebie.

jesli jestes w PZU to jest bezplatne holowanie w ramach OC do ilus tam kilometrow.

[ Dodano: Czw Lis 09, 2006 6:59 pm ]
"Nowością w PZU SA jest dostępne od 1.01.2006 Assistance Polska w wariancie Mini, dodawane bezpłatnie do obowiązkowego ubezpieczenia OC. Zapewnia bezpłatne holowanie z miejsca wypadku dla poszkodowanego oraz dla sprawcy wypadku lub kolizji, a także maksymalne zniżki i rabaty na usługi pomocy drogowej, których może potrzebować kierowca we wszelkiego rodzaju niespodziewanych sytuacjach drogowych.
"

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2006-11-09, 20:01

oczywiście że możesz
wyjęcie alternatora nie jest aż takie trudne choć problemów za pierwszym razem miałem dużo(zajęło mi to 5 godz :P ) musisz odkręcić śrubę na dole od alternatora(na klucz 14 pod nadlokem(z drugiej strony jest łepek kwadratowy),później śrubę od naciągu i najlepiej jeszcze całkowicie odkręcić tą łapę mocującą.
później musisz rozkręcić pompę od serwa i wyjąć pompę(wyciągnąć ją na tyle ile się da bez rozkręcania przewodów)
a co do samego alternatora:
po odkręceniu osłone blaszanej na 2lub 3 srubki(już nie pamiętam dokładnie)jest zamontowany szczotkotrzymacz,
może to też być regulator napięcia który jest do okoła szczotek też na kilka śrubek.
Powodzenia w walce, ja już wygrałem :)
a zeby dowlec go do domu proponuję porządnie naładować akumulator i lecieć na samym aku(polecam jazdę na 2 auta<ze względu na to że jedno moze lecieć przed tobą i Ty wtedy jedziesz bez śwwiateł,tam gdzie można a druga to taka że jak już nie da rady to weźmiesz aku od niego i dalej heja
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2006-11-09, 22:49

udalo sie wrocic do domu na dwa auta z zamienionymi akumulatorami. Jak sie trzyma mojego na wysokich obrotach (5,5 w gore) to jest ladowanie.

Czyli wychodzi na to ze to szczotki do robienia?

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-11-09, 23:06

u mnie tak wlasnie bylo tylko ponizej 3000rpm. zrobilem szczotki i wszystko hula :ok: