CRX VTEC (EE8) - dylemat !!!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Rey
Forumowicz

CRX VTEC (EE8) - dylemat !!!

przez Rey » 2006-01-03, 19:15

Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję że znajdziemy wspólny język bo potrzebują waszej pomocy ;)

Przejdźmy do sedna sprawy... zamierzam przeprowadzić trochę modyfikacji na mojej bryczce - konkretnie - silnik B16A1 - chcę kupić lekkie koło zamachowe, wydaje mi się że najlepsze będzie od Fidanzy... ale to są części z ameryki, a tam nie było B16A1, sprzedają koła do B16A2... także mam pytanie czy koło zamachowe w B16A1 i B16A2 jest takie samo? i czy sprzęgło będzie pasować? (oczywiście nie licząc tego że w B16A2 jest hydrauliczne) Wogóle co myślicie o wymianie sprzęgła na np. Exedy Stage2 ? Warto? Co mi to da, biorąc pod uwagę że fabryczne jest jeszcze ok? wymieniał już ktoś? jakie odczucia?

Druga sprawa tyczy się stożka, a właściwie to całego dolotu... rozglądałem się po ebayu, oglądałem narazie tylko AEMa mają tam doloty tylko do wersji z silnikiem D16, a z tego co wiem to te doloty mają mniejszą średnice... tutaj sprawe pozostawiam otwartą, doradzcie mi coś - wszystkie pomysły rozważe i wybiorę najlepszy ;)

Może da radę kupić gdzieś dolot do VTECa w polsce? Możę będzie pasował ten od Integry z 90r z silnikiem B16A? Z tego co widziałem to są podobnego do tych dolotów w CRX, a może od innej hondy będzie pasował po małych przeróbkach? Biorę pod uwagę CAI lub jakieś ramię średniej długośći - krótkie racze odpadają. Czytałem jeszcze o innych kombinacjach z oryginalną puszką, ale nie jestem do tego przekonany! Zależy mi na szybkiej reakcji na gaz!

Liczę na waszą pomoc, z góry THX chłopaki :)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-03, 19:27

pierwsze pytanie mozesz tez zadac na forum Civic Klubu. tam jest wiecej osob ktore beda w stanie Ci pomoc. w sumie to samo tyczy sie tez pozostalcyh pytan.
pamietaj ze B16A1 wystepowal tez w budzie EE9 czyli Civic IV gen. moze akurat to auto wystepowalo w usa (nie wiem dlatego "gdybam" ;) )

skrobek
Forumowicz

przez skrobek » 2006-01-03, 19:41

koło bedzie pasowało!!!

dolot - polecam dobra wkladke i do puszki trzeba zrobic bezposredni wlot ze zderzaka

exedy stage 2 bedzie drogie... ja jezdzilem na serii fajnie dawalo rade, a jesli juz to lepiej spieka zapakowac

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-03, 20:07

skrobek napisał(a):koło bedzie pasowało!!!

dolot - polecam dobra wkladke i do puszki trzeba zrobic bezposredni wlot ze zderzaka

exedy stage 2 bedzie drogie... ja jezdzilem na serii fajnie dawalo rade, a jesli juz to lepiej spieka zapakowac

Skrobek, ostatnio przeglądałem forum i zdaję sie że kiedyś miałeś taką samą Honde jak ja i tam pod maską był stożek, bodajże K&N... po seryjnej puszce śladu nie było... hehehe

Spiek będzie lepszy od Stage2 Exedy? Własciwie to bym chciał wiedzieć w czym będe miał różnice jak wymienie sprzęgło... narazie jestem w rozsterce... wymieniać, czy nie.... warto, nie warto? No i po drugie czy będzie sprzęgło pasowało od B16A2 bo w USA takie coś tylko dostane....

Z tym forum Civic też dobry pomysł, dzięki Rudy...? Jak na ciebie tutaj mówią...? :rotfl:
PS.mam problemy z rejestracją... "błędny kod" mi wyskakuje...

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-03, 20:48

co do sprzegla to jego wymiana moim zdaniem ma sens kiedy trzeba przeniesc wieksza moc, tym samym zeby uniknac poslizgow

tak wiec na tym etapie wymiana sprzegla wydaje mi sie niepotrzebna.

jesli juz... spiek wychodzi taniej bo w wawie da sie zrobic za 600 zl (Skrobek mam racje? Ty sie pewnie bardziej orientujesz), tzn jest to jakos tam kombinowane ale swoj egzamin zdaje

OT. jak na mnie mowia? no rudzinski, japonczyk a niektorzy nawet bartosz ;)

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-01-03, 21:04

wtrace sie do tematu co do spieka,to jest sama tarcza czy caly zestaw ze dociskiem,za 600zli z czego i jak jest zrobiony taki spiek.???

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-01-03, 21:08

Siemanko

Sprzegla bym nie zmienial - za male polepszenie osiagow co do ceny jaka wydasz (lepiej zaczac odkladac na np walki i kolka rozrzadu)

Kolo zamachowe - jak najbardziej, nie wiem czy pasuje od a2, ale jesli skrobek napisal ze tak to orajt.

Dolot - bez kombinowania wybralbym power-rurke zaizolowana od ciepla (owinieta czyms) z dobrym stozkiem oraz nadmuchem ze zderzaka. Dobrze byloby wyliczyc srednice takiego sprzetu.
W Eltecu robia (chyba za 500zl) odpowiedniej srednicy power-rurke ze stozkiem i puszka w ktorej jest on odizolowany od ciepla komory silnika.

Nie zapomnij zeby jakis dobry wydeszek do tego dodac, bo dobry wydech i dobry dolot to podstawa :)

Przekop sobie jeszcze archiwum na www.hondatech.pl

Pozdro
Loobo

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-04, 00:01

Sprzegla bym nie zmienial - za male polepszenie osiagow co do ceny jaka wydasz (lepiej zaczac odkladac na np walki i kolka rozrzadu)

Co mi dadzą kółka rozrządu? Zastanawiałem się nad tym i stwierdziłem że aż takich strat na nich nie ma... dla mnie podstawa to koło zamachowe... Co do sprzęgła to wiem że stage2 to raczej jakbym się połakomił na większe moce... ale chodziło mi tutaj raczej o to czy poprawi się start w jakiś sposób i czy lepiej będe mógł wyczuć bryke... da się coś zrobić z seryjnym żeby szybciej łapało?

Kolo zamachowe - jak najbardziej, nie wiem czy pasuje od a2, ale jesli skrobek napisal ze tak to orajt.

Tak skoro mówi że będzie pasowało i jest w stanie poręczyć za to, to odrazu zamawiam!!! ale.... no właśnie, jak przyjdzie i się okarze że nie będzie pasowało? wole nawet nie myśleć... :wrrr: tania zabawa to nie jest....

Dolot - bez kombinowania wybralbym power-rurke zaizolowana od ciepla (owinieta czyms) z dobrym stozkiem oraz nadmuchem ze zderzaka. Dobrze byloby wyliczyc srednice takiego sprzetu.
W Eltecu robia (chyba za 500zl) odpowiedniej srednicy power-rurke ze stozkiem i puszka w ktorej jest on odizolowany od ciepla komory silnika.

A co za stożek dają w tym eltecu? Wy co mi polecacie? K&N, AEM, a może INJENa poszukać??? Czytałem na kilku forach opinie i są ogólnie mocno podzielone heheh Każdy ma jakieś wady ponoć...

Ten dolot w Eltecu będzie jakoś obliczany, czy co?

Nie zapomnij zeby jakis dobry wydeszek do tego dodac, bo dobry wydech i dobry dolot to podstawa

Oczywiście, tutaj same konkrety :rotfl: - kolektor Dc Sports 4-2-1, dalej calutki wydech łącznie z tłumikiem środkowym i końcowym Greddy Street Performace2 2,5cala lub karze dorobić gdzieś w polskiej firmie i do tego końcowy Remusa. Ale raczej sie przychyle do Greddy bo co markowe to markowe i chyba jeszcze nikt nie ma takiego stereo w polsce.... heheh :diabelek:

Ma ktoś doświadczenie w kupowaniu kolektorów DCS ??? Wiem że będe musiał przerobić go na OBD0 (dwie sondy) ale teraz jest dylemat jaki wogóle kupić.... czy absolutnie wszystko co jest opisane w tytule jako do B16 B18 i B20 będzie pasować?

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-04, 00:25

kola rozrzadu to fajna rzecz ale przy walkach. jestes w stanie dokaldnie wyregulowac rozrzad. i jest to roznica.

co do tego sprzegla to jedz do swojego mechanika i nich Ci wyreguluje pod Ciebie to jak ma lapac. jesli dalej bedziesz chcial mniej uslizgu to trzeba by sie zastanowic jak wzmocnic docisk ;)

skoro masz taki zapal do zamawiania gratow to ciagnij AEM CAI :ok:

wydech... zaczynamy kolektor... musisz pomyslec czy 4-2-1 czy 4-1. DC Sports to swietny wybor. Arvid mial ostatnio taki na sprzedaz (4-1, nie wiem czy juz zgolil czy nie)
reszta wydechu... no fajnie, jak chcesz to mozesz zamowic calosc z bajerem Greddy lub tez zamowic u nas wykonanie takiego ukladu i nie bedzie az takiej roznicy no chyba ze budujesz auto ktorym tylko chcesz sie ganiac na cwiartki i walczysz o kazde pol konika

wracajac do kolektorow i specyfikacji to jesli pisze ze do serii B to bedzie pasowalo :)
najczesciej sa b16 i b18 a to taki sam blok. nie wiem czy jest jakas roznica miedzy blokiem b16a1 a b16a2

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-04, 00:35

skoro masz taki zapal do zamawiania gratow to ciagnij AEM CAI

hehe, no właśnie, jakby był to już bym go zamawiał - ale tu jest właśnie problem, że w USA nie było CRX z B16A1 ! Są tylko CAI do CRX z D16, a o ile się nie myle D16 mają mniejszą średnice dolotu, prawda? Wogle wlot w kolektorze ssącym ponoć ma mniejszą średnice...

wydech... zaczynamy kolektor... musisz pomyslec czy 4-2-1 czy 4-1. DC Sports to swietny wybor. Arvid mial ostatnio taki na sprzedaz (4-1, nie wiem czy juz zgolil czy nie)

Czytałem coś na forum, chyba ktoś pisał że nie był za bardzo zadowolony z tego kolektora... ale nie wiem czy to z faktu że to był 4-1, czy ogólnie?

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-01-04, 00:37

Gdzies ostanio byl watek z dolotami. Tam byl link do forum civica i do watku z dolotami gdzie byly doloty do B16. To bylo niedawno wiec gdzies tu jest.

EDIT:

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3330
http://www.hondatech.pl/viewtopic.php?t=303

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-01-04, 00:42

z tego co wiem to dziwnym trafem u Arvida to (chyba) nic nie dalo

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-01-04, 00:46

różnica jest w średnicy dolotu.
Idzie w stanach dostaś dolot do B16A a to jest ten sam blok co B16A1 -AEM robi.

Z tego co pamiętam to jest to 2,5"
Life is 2 short to drive 2 slow.

Rey
Forumowicz

przez Rey » 2006-01-04, 01:29

z tego co wiem to dziwnym trafem u Arvida to (chyba) nic nie dalo

To już druga, czy trzecia osoba której 4-1 DCS nic nie dał w B16A1, może jest to spowodowane tym że one są dedykowane tylko do B16A2? ehhh.. głupoty gadam, ale gdzieś nawet spadek widziałem w porównanoi do seryjnego kolektora... być może te kolektory pokazują swoje pazury tylko i wyłącznie po zmianach w głowicy i odpowiedniej dawce paliwa? Czy to nienormalne że nic nie daje bez tych modów?

Dlatego chce sprócować 4-2-1, ale jak tak dalej pójdzie to zostane przy stockowej wersji :nieok:

różnica jest w średnicy dolotu.
Idzie w stanach dostaś dolot do B16A a to jest ten sam blok co B16A1 -AEM robi.

Z tego co pamiętam to jest to 2,5"

Dobra, ale czy teraz wszystkie długości i wymiary będą pasować? Bo CAI chyba musi idealnie pasować do komory silnikowej...

Ogólnie to chciałbym żeby wypowiedział się jeszcze konkretnie i rzeczowo Skrobek, bo właśnie czytałem hondatech i tam coś było napomknięte że kombinował z wydechem i dolotami jak miał EE8... prawda Skrobek? ;)

skrobek
Forumowicz

przez skrobek » 2006-01-04, 11:39

ten dolot jest made in el-tec, mimo wszystko pozniej powrocilem do puszki, ten dolot mialby sens jakby byl dobrze odgrodzony

Obrazek
Obrazek

obecnie w civic'u mam wkladke HKS'a i sie fajnie sprawdza

jesli chodzi o EE8 to namawiam na dobre pobawienie sie wydechem Duuzzoooo daje ;)

Następna strona