Montaż panela sterowania ogrzewaniem

extass-81
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

Montaż panela sterowania ogrzewaniem

przez extass-81 » 2010-08-27, 19:14

Witam

Udało mi sie w końcu kupić panel sterowania ogrzewaniem, chciałem go zamontować ale jest tak strasznie mało miejsca i te kable co do niego dochodzą sa tak krótkie ze sobie odpuściłem. Mam pytanie do tych co montowali ten panel, czy odkrecaliscie ta metalowa konstrukcje do której jest przykrecony ten panel i wkładaliscie go z góry czy moze jakos inaczej go zakładaliscie.

Pomóżcie bo jutro chciałem z rana wziąć się za montaż.

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2010-08-27, 19:34

Ściągasz plastikowy tunel-konsole, odkręcasz ten czarny plastik z półeczką, wyjmujesz radio jak masz, odpinasz z tyłu wtyczki od panelu (jest trochę ciężko ale da radę), odkręcasz bodajże 3 śrubki z przodu panelu, odginasz te metalowe 'uszy' w które były wkręcone śrubki, wyciągasz panel przodem, odłączasz cięgna od regulacji temperatury i wyjmujesz cały panel sterowania nawiewem.

Jeśli mnie pamięć nie myli to tak to się robi.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2010-08-27, 19:47

Mi się kiedyś udało wymontować bez odginania, ale nie polecam, 3x do tego sie zabierałem właśnie przez te blokujące zaczepy ;)

extass-81
Forumowicz

przez extass-81 » 2010-08-27, 19:49

Ja starego panela nie mam bo był połamany i wyszedł w 3 czesciach, moze ja mam takie krótkie kable tylko bo tak jak piszesz to jak włoze ten panelto nie bede mógł podpiać kabli bo od dołu mi ciezko a radio wymontowałem i jeszcze musze przykrecic sterowanie zimno ciepło to na tych drutach a nie mam podejscia nawet włozyc srubokreta. to ster mam ze starego panela. Wszedzie mało miejsca strasznie.

Ptasior
Forumowicz

przez Ptasior » 2010-08-27, 21:37

extass-81 napisał(a):moze ja mam takie krótkie kable tylko bo tak jak piszesz to jak włoze ten panelto nie bede mógł podpiać kabli bo od dołu mi ciezko

Ja tam kable odpinałem gdy panel był w swojej 'roboczej' pozycji, fakt nie jest łatwo odpiąć ale jak się wie jak rozpinać hondowskie wtyczki to sobie człowiek już powinien poradzić.
extass-81 napisał(a):jeszcze musze przykrecic sterowanie zimno ciepło to na tych drutach a nie mam podejscia nawet włozyc srubokreta

Ja wysuwałem cały panel ile się tylko dało, potem odpowiednio nim przekręcałem (ciągle był na cięgnach) żeby mieć dostęp do śrubek i wtedy odkręcałem mechanizm od regulacji temperatury.

Paweł
Forumowicz

przez Paweł » 2010-08-27, 21:42

mechanizm sterowania zimno ciepło przykręcasz od środka po częściowym włożeniu panela a kable praktycznie po całkowitym zamontowaniu
niezła gimnastyka ale sie da.. sam dwa razy wyjmowałem :P
radzę uważać żeby nie połamać nowego sterowania, po tylu latach plastiki są delikatne
u siebie usztywniłem panel wtapiając parę malutkich gwoździ (1/2")
po takim zabiegu bez obaw można było walczyć :)

Coligen
Forumowicz

przez Coligen » 2010-08-27, 21:45

z tego co pamietam to od tołu jest jesze taka mała łapka tez ja odkrec
Było ED9 D16Z5> Bedzie B18C4

Ptasior
Forumowicz

przez Ptasior » 2010-08-27, 21:50

Coligen napisał(a):z tego co pamiętam to od dołu jest jeszcze taka mała łapka tez ja odkręć

Akurat cały sęk w tym że ona nie jest odkręcana. Gdyby była, to nikt nie miałby problemów z panelem.

extass-81
Forumowicz

przez extass-81 » 2010-08-28, 06:57

Ja panel powzmacniałem od tyłu klejem zeby mi nie popekał, wiadomo najszybciej pęka przy pokrętle z prawej strony. Wkręce najpierw ster zim/ciep i go zamontuje. Później jedna wtyczka ta najmniejsza jest na najdłuższym kablu wiec moze sie je wepnie i wsadze panel. Następne dwie juz bede próbował włozyć jak panel bedzie siedział na swoim miejscu. Gimnastyki z tym co nie miara :razz:

OK PANEL ZAMONTOWANY

Nie było łatwo a zrobiłem to tak:

1.Zdjąłem obudowę tunela (wiadomo) i odkręciłem plastik do którego mocowane jest radio i schowek.
2.Odgiąłem ta metalowa blaszke na środku co jest pod panelem do dołu
3.Włożyłem panel przodem do prawego boku tak żeby przykręcić sterowanie zim/ciep
4.Przykręciłem to sterowanie i podłączyłem tą najmniejszą wtyczkę bo ma najdłuższy kabel.
5.Włożyłem cały panel delikatnie do środka obracając go w srodku i przykręciłem.
6.Odgiąłem ta blaszke pod panelem tak jak była i wpiąłem te dwie wtyczki co zostały.
7.Przykręciłem pod panelem to mocowanie które jest z tyłu i dzięki niemu panel nie wciskamy i nam on nie pęka.
8.Poskręcałem wszystko co rozmontowałem.

Napisałem to dla tych co będą mieli problem z zamontowaniem panela bo jest troche gimnastyki :razz:

Dzięki za rady.
Ostatnio edytowano 2010-08-28, 11:21 przez extass-81, łącznie edytowano 2 razy

Małek
Forumowicz

przez Małek » 2010-08-28, 11:06

ja zamonotowalem sterowanie cieplem i zimnem i przykrecilem panel a nastepnie lezac u pasazera pod nogami podpinalem te kabelki :rotfl: trzeba to robic niczym maly japonczyk i sie nie zrazac :ok: czyli wejsc z glowa tam gdzie normalnie sie nie miescisz ;)
Małek - Siedlce
moje ED9