http://allegro.pl/show_item.php?item=1091759630
Opis dotyczący silnika:
Oryginalnie honda posiadała silnik D16Z5 (125km) lecz jeżdżony był na LPG wiec od razu po zakupie wywaliłem instalacje gazową i wymieniłem silnik na D16A9 (130km), zanim silnik został włożony został rozebrany na części zostały wymienione pierścienie i panewki na oryginalne ( nie jakieś tanie zamienniki ) silnik ma nominalne sprężanie na wszystkich cylindrach takie same, wiec pali na dotyk, zostały wymienione świece na NGK dedykowane do tego silnika, cewka zapłonowa nowa, cały układ paliwowy został wymieniony na nowy ( Pompka, Filtr paliwa, 4xWtryskiwacze 380 niby lepsze od oryginałów do auta daje 3 stare wtryskiwacze ). Oczywiście jak większość crx-ów nie obeszło się bez zmian podnoszących wydajność ... Zaczynając od Stożka power rury (aluminiowa), Sportowy przelotowy wydech naprawdę fajne brzmienie
i najważniejsze instalacja sterująca silnikiem została zmieniona mianowicie na: został zamieniony potencjometr wraz z komputerem na sondę lambda dającą na bieżąco info komputerowi o składzie mieszanki itp oraz komputer na PM7x04 ( nie jestem pewien nazwy ale jedyny z gamy umożliwiający instalacje EPROM-a bez żadnych przeróbek komputera) oczywiście EPROM został zainstalowany z bardzo fajna mapa np odcinka przesunięta z7800rpm na 8000rpm i zmieniona całkowicie dawka paliwa w całym zakresie obrotowym silnika niezły kop powyżej 4300rpm
Minimum paliwo 98 oktan, na 95 tez jedzie ale bez rewelacji ale np. Shell V-power Racing to się zabawa zaczyna
( do silnika miało być do pełni szczęścia zamontowane lekkie koło zamachowe ale z braku kasy do tego nie doszło, 2 koło zamachowe daje wraz z autem trzeba je tylko stoczyć i wyważyć
po tych modach dzięki epromowi auto pali przy ekonomicznej jeździe 6l na 100km powyżej 4300rpm to ile wlejesz.....
Może mi ktos wyjasnić cokolwiek na temat tego silniczka po w/w modyfikacjach? Czy może być za bardzo wyżyłowany, czy modyfikacje są dobre czy złe, jak z awaryjnościa po takich modach itp.
Pozdro