Czyszczenie silniczka krokowego

radzicrx
Forumowicz

Czyszczenie silniczka krokowego

przez radzicrx » 2009-07-15, 14:27

Witam. Pilnie muszę wyczyścić silniczek krokowy, a jestem zielony. Wiem że temat wielokrotnie się powtarzał i przeczytałem już 60 postów z których wiem tylko tyle gdzie jest krokowy i czym go wyczyścić (choć tu zdania są podzielone) i właśnie dlatego może warto by było pomyśleć nad utworzeniem jednego postu pt. " Czyszczenie silniczka krokowego" tak żeby np. taki laik jak ja mógł wpisać w wyszukiwarce taki temat i od razu wyskoczy to co trzeba a resztę usunąć. Naprawdę wiele czasu się traci żeby znaleźć jakiś konkret a wiadomo że każdy chce mieć furę najlepiej na wczoraj ;-) że o zaśmiecaniu "szukajki" już nie wspomnę. <Prośba o konkrety>

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-07-15, 18:19

prosta sprawa wykrecic silniczek (dwie sruby M8 czyli wg japonskich norm na klucz 12) odlaczyc dwa weze z ciecza chlodzaca, odlaczyc kostke z przewodami elektr., teraz trzeba naczynie w ktorym sie zmiesci caly silniczek i zalac go benzyna ekstrakcyjna najlepiej na cala noc, oczywiscie naczynie postawic w chlodnym pomieszczeniu zeby benzyna zbyt szybko nie uciekla, tutaj sa dwie teorie 1. zanurzac tylko te czesc "zaworowa", 2. "wykapac" caly silniczek, ja zrobilem mu kompleksowa kapiel czyli wersja druga (wbrew temu co niektorzy pisza - nic mu sie nie stalo i hula juz trzeci chyba rok, a dzieki temu wyplukalem rowniez wszystko co bylo na lozyskowaniu wirnika silniczka), nastepnego dnia wyciagnac go z naczynia i wskazane zrobic plukanie - oczywiscie tez w benzynie ekstrakcyjnej - plukac az przestana wyplywac z wnetrza rozne syfy, po tym wszyskim wysuszyc i wmontowac silniczek do samochodu, i ustawic obroty jalowe stosujac sie do wskazowek z manuala

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2009-07-15, 18:28

w ee8 jest w tym samym miejscu co w ed9 ???
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

tomato21
Forumowicz

przez tomato21 » 2009-07-15, 19:43

rafisz napisał(a):prosta sprawa wykrecic silniczek (dwie sruby M8 czyli wg japonskich norm na klucz 12) odlaczyc dwa weze z ciecza chlodzaca, odlaczyc kostke z przewodami elektr., teraz trzeba naczynie w ktorym sie zmiesci caly silniczek i zalac go benzyna ekstrakcyjna najlepiej na cala noc, oczywiscie naczynie postawic w chlodnym pomieszczeniu zeby benzyna zbyt szybko nie uciekla, tutaj sa dwie teorie 1. zanurzac tylko te czesc "zaworowa", 2. "wykapac" caly silniczek, ja zrobilem mu kompleksowa kapiel czyli wersja druga (wbrew temu co niektorzy pisza - nic mu sie nie stalo i hula juz trzeci chyba rok, a dzieki temu wyplukalem rowniez wszystko co bylo na lozyskowaniu wirnika silniczka), nastepnego dnia wyciagnac go z naczynia i wskazane zrobic plukanie - oczywiscie tez w benzynie ekstrakcyjnej - plukac az przestana wyplywac z wnetrza rozne syfy, po tym wszyskim wysuszyc i wmontowac silniczek do samochodu, i ustawic obroty jalowe stosujac sie do wskazowek z manuala

Tylko uszczelki pozdejmuj bo będziesz szukał nowych...
The POWER of CRX :)

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-07-16, 00:10

bar_oo napisał(a):w ee8 jest w tym samym miejscu co w ed9 ???

troszke inaczej tu masz link EACV to jest to urzadzonko ktore cie interesuje images_2ndgen/manual_II_pliki/vtec/07_02_fuel_location.pdf

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-07-16, 00:22

rafisz napisał(a):teraz trzeba naczynie w ktorym sie zmiesci caly silniczek i zalac go benzyna ekstrakcyjna najlepiej na cala noc, oczywiscie naczynie postawic w chlodnym pomieszczeniu zeby benzyna zbyt szybko nie uciekla

Najlepiej wrzucić do słoika, zalać i słoik zakręcić, nic nie odparuje :ok:
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

radzicrx
Forumowicz

przez radzicrx » 2009-07-21, 13:40

prosta sprawa wykrecic silniczek (dwie sruby M8 czyli wg japonskich norm na klucz 12) odlaczyc dwa weze z ciecza chlodzaca, odlaczyc kostke z przewodami elektr., teraz trzeba naczynie w ktorym sie zmiesci caly silniczek i zalac go benzyna ekstrakcyjna najlepiej na cala noc, oczywiscie naczynie postawic w chlodnym pomieszczeniu zeby benzyna zbyt szybko nie uciekla, tutaj sa dwie teorie 1. zanurzac tylko te czesc "zaworowa", 2. "wykapac" caly silniczek, ja zrobilem mu kompleksowa kapiel czyli wersja druga (wbrew temu co niektorzy pisza - nic mu sie nie stalo i hula juz trzeci chyba rok, a dzieki temu wyplukalem rowniez wszystko co bylo na lozyskowaniu wirnika silniczka), nastepnego dnia wyciagnac go z naczynia i wskazane zrobic plukanie - oczywiscie tez w benzynie ekstrakcyjnej - plukac az przestana wyplywac z wnetrza rozne syfy, po tym wszyskim wysuszyc i wmontowac silniczek do samochodu, i ustawic obroty jalowe stosujac sie do wskazowek z manuala

No! to jest pomoc. Dzięki kolego punkt dla ciebie :ok:

[ Dodano: 2009-07-21, 13:41 ]
tomato21 napisał(a):Tylko uszczelki pozdejmuj bo będziesz szukał nowych...

A o których uszczelkach mówisz?

MaxiCas
Forumowicz

przez MaxiCas » 2009-07-21, 13:49

Jest tam taka uszczelka w ksztalcie cyfry "8"