Czyszczenie Silniczka Krokowego i PRzepustnicy- instrukcje!!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

sajder
Forumowicz

Czyszczenie Silniczka Krokowego i PRzepustnicy- instrukcje!!

przez sajder » 2005-10-13, 16:51

A więc jutro rano mam czas i chcę zabrać się za czyszczenie silniczka krokowego i przepustnicy!!! Prosze o podanie szczegółów co mam po kolei robić. To bardzo ważne gdyż nie chce niczego spieprzyć:/

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-10-13, 17:06

no podajcie tez sie chetnie wezme za ta ale na zime jak zwykle bede cos grzebal :)
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-13, 17:22

Na poczatek trzeba wszystko wykrecic, najpierw silniczek (EACV) potem przepustnice, po czym zaczac to wszystko kapac w benzynie ekstrakcyjnej (w przypadku silniczka nie zanurzajac czesci do ktorej dochodzi kabelek) mozna to potraktowac papierem/szmatka czy inna szczotka, kazdy sposob jest dobry byle skuteczny, po tych wszystkich kapielach i czyszczeniu trzeba wszystko wysuszyc (sprezone powietrze sie przydaje) i zalozyc spowrotem, potem reset kompa odpalenie silnika i regulacja wolnych obrotow srubka na przepustnicy - na rozgrzanym silniku (mozliwe ze przy zdejmowaniu rozpadnie sie uszczelka przepustnicy, warto miec nowa) i to wlasciwie tyle :)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-10-13, 21:31

http://www.altech.com.pl/wbt/index1.htm

chyba nic nie trzeba dodawac

Nemo
Forumowicz

przez Nemo » 2005-10-18, 20:36

Witam! Mam problem z odpalaniem zimnego auta i w związku z tym profilaktycznie wyczyściłem sobie przepustnice( :szok: a było z czego) i silniczek krokowy, niestety nic to nie pomogło jesli chodzi o odpalanie, ale powstał jeden mały problem, :zaskoczony: gdy auto delikatnie przyspiesza słychać delikatny ,,gwizd,piszczenie".
Mam takie pytanie czy to przypadkiem nie piszczy obracający się silniczek krokowy?
Ja myłem go benzyną ekstrakcyjną i tam se myśle, że może go trzeba jakoś przesmarować tzn. przepłukać go choćby jakimś roztworem oleju z benzyną albo czymś podobnym.

Zetknął się może ktoś z takim problemem?

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-10-18, 20:55

bawilem sie w czyszczenie przepustnicy (galeria/wasze crxy/malcolmfeth frost white)

wymontowalem ja, 4 sruby, pare wezykow...
do przpustnicy jest przyeczpiony czujnik polozenia przepustnicy - nie dotykaj go !!!
potem papierek scierny 600tka.. i ogien, oczywiscie benzynka do tego zeby najpierw syf olejowy i ogolno-osadowy wymyc.... i ogien :D
ladnie na blysk zrobilem, na koniec pasta polerska pojechalem i slicznie sie blyszczy

zrobilem nie tyle czyszczenie, co polerowanie :D
pare godzinek i cacy - zmontowac spowrtoem

silcznika krokowego nie dotykalem nigdy, wiec Ci nie powiem

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-10-19, 07:43

W Civiku mam ten sam problem co Nemo i też nie wiem jak z niego wybrnąć!!
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-19, 18:40

Powiem tak po moich operacjach czyszczenia silniczka "krokowego" (EACV) tez mam objawy piszczenia przy konkretnym otwarciu przepustnicy.. Sprawdzalem dolot i przepustnice ze wszystkich stron, czy gdzies nie ma jakiejs dziury-lewego powietrza, tez podejrzewam ten silniczek (moze wlasnie jakos mozna go przesmarowac i gwizd ucichnie) ale glowy za to nie dam (czekam na wypowiedz kogos kto sobie z tym poradzil) :)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."