Witam, chciałbym przeprowawdzić generalny remont motoru w mojej solniczce ale nie wiem kompletnie za co sie zabrać.
Może mi ktoś napisać w punktach co zrobić najpierw (najważniejsze rzeczy) ?
W serwisie hondy powiedzieli mi że najważniejsze jest regulacja zaworu potem regulacja zapłonu a po 3 to pomiar ciśnienia. Zgadza się to?
dobrze radze, jak nie wiesz za co sie wziasc oddaj w odpowiednie rece a sam sie nie dotykaj, lepiej zaplacic drozej a lepiej niz potem cos ma Ci sie jebac
hmmm ja proponuje od tego zaczac, a dlaczego - a dlatego ze da to jakis zarys kondycji silnika, jezeli pomiary wypadna zle to wiadomo tylko remont, no i tu w zasadzie wszystko co koledzy wczesniej napisali
naj sam pierw.. kup se pan jakie stare knige typu sam naprawiam duzego fiata czy innego komunistycznego grata, poczytaj zapoznaj sie z dzialaniem silnika, co sie w nim zawiera itepe itede dopiero potem wez sie za pomiary czegokolwiek aby sprawdzic czy silnik to trup, a potem.... odwiedz temat warsztatow i skieruj tam swoje auto
NIE MAM LPG czyś ty zwariował. To przestępstwo karane śmiercią.
nie puszcza mi mi nic . po prostu nie umie wycisnąć więcej niż 150km. nie pije oleju i nie puszcza kolorowych dymków.
Sprawdz cisnienie
Jesli nie puszcza dymkow, to znaczy ze silnik w teorii w dobrej kontycji i remontu nie trzeba robic.
To ze leci tylko 150km/h to nie oznacza ze silnik zajechany, ja na swoim lecialem 190km/h i jeszcze chcial tylko sie droga skonczyla, i cisnolem na wydmuchanej uszczelce pod głownia.Jesli kompresja bedzie w normie, wymien swiece, i przedewszyskim filtr paliwa, bo jak filtr zapchany to paliwo nie nadąza leciec przy wysokich obrotach.
mozesz tez sprawdzic wydajnosc pompy paliwowej moze zatarta lub inne cuda.
Czyli podsumowyjac jedziesz do zakladu i patrzysz:
1. Cisnienie w cylindrach
2. jesli dobre to lecisz do sklepu po nowe swiece, filtr paliwa.
moze tez byc tak jak qwerty, pisze, to tyle z moich pomyslow
EsiowY-CRX napisał(a):Wyciska zalednie 150 km/h, więc coś musi być nie tak.
to niezdrowo dla silnika jeździć tylko na 2ce
To żeś teraz dowawlił do Pieca.
Jade do serwisu hondy sprawdzic ciśnienie 14.04.09. zobaczymy co będzie.
Właśnie to jest to że katalizator jest chyba walnięty albo poluzowany. Gdy są silne drgania zaczynam słyszeć metaliczne odbicia. Może to też yć to chociaż niemożliwe bo nawet jak tego nie było to i tak było coś nie tak już z prędkością.