Dziwne zachowanie silnika- pomocy!!

kaczorzgr
Forumowicz

Dziwne zachowanie silnika- pomocy!!

przez kaczorzgr » 2008-11-11, 13:51

Witam. Jakiś czas temu zadałem pytanie czy panewki mogą powodować drżenie silnika przy wyższych obrotach. Też wydawalo mi się to mało prawdopodobne. Wymieniłem poduchę pod skrzynią bo w sumie byla już zużyta i mogła przenosić drgania na budę. Troche pomogło ale nieznacznie. Później wziąłem się za przewody, aparat zapłonowy. Nie mają żadnych przebić, Aparat zapłonowy też ok, żaden cylinder nie wypada (stwierdziłem że może przy wyzszych obrotach na którymś nie ma iskry i stąd drżenie). Nic nie pomogło. Przy wyższych obrotach był dziwny dźwiek więc dobrałem się do dołu silnika i tu jest problem. Kupiłem panewki korbowodowe. 3 były znośne , 1 już lekko podjedzona ale najgorsze że w smoku jak i oleju są małe opiłki które nie pochodzą z panewek korbowodowych. Wczoraj i tak nie miałem więcej czasu więc nie zajrzałem do głownych. Co to może być? Nie ma już dzwieku panewek ale martwią mnie te malutkie opiłki no i drżenie nie zniknęło. Miał ktoś coś takiego ?
Jak wygląda wymiana panewek głownych ? Wystarczy tą podporę odkręcić i wszystko będzie na wierzchu ?
Druga sugestia: zdarzyło się komuś żeby np koło zamachowe było luźne? nie mamy pomysłów co to moze byc. Samochód normalnie się zachowywał tylko przy ok5-6tys obrotów drążek zmiany biegów wpadał w takie drżenie że przy wrzucniu biegu był dzwiek jakby już nie bylo synchronizatora.
Proszę o pomoc...
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

cineq
Forumowicz

Samochód: Honda CRX ED9

przez cineq » 2008-11-11, 14:23

te opiłki to obstawiam panewki.. zajrzyj do głównych i będzie wiadomo co i jak.. u mnie po głównych było wszędzie multum opiłków, sitko było mocno zabrudzone..
pomogę w sprawach wykroczeniowych, karnych oraz odszkodowaniach

http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=70254 <---- mój ED

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2008-11-11, 14:27

a miałes coś takiego jak drżenie ? u mnie nie ma panewkowego dźwięku więc zastanawiam się czy rzeczywiscie panewki głowne czy może coś innego sie przemieliło.
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

cineq
Forumowicz

przez cineq » 2008-11-11, 14:33

nie miałem czegoś takiego... ale zachodzę w głowę co innego w silniku mogło by się tak zdematerializować.. jedno jest pewne - było tam za sucho i za ciepło :nieok:

może ktoś bardziej kumaty będzie potrafił coś powiedzieć i pomoże..

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2008-11-11, 16:01

ciezko powiedziec skad mogly sie wziasc twoje opilki bo nie widzac ich ciezko jest cos stwierdzic.

z panewek raczej te opilki nie beda bo sa bardzo malusienkie ktorych bys nawet nie zobaczyl

opilki z jakiego materialu sa?? aluminium czy zeliwo??

z tego co piszesz skutkow drzenia szukal bym raczej przy skrzyni, przeguby, polosie, podpora polosi dlugiej (lozysko w niej) mechanizm roznicowy, bo w silniku nie ma nic co moglo by dawac tak odczuwalne drzenia na nadwoziu

tak jak pytales o mozliwosc poluzowania sie kola zamachowego, jest taka mozliwosc ale jest to raz na X razy, ale przy poluzowanym kole jest mega stukot- cos jak by silnik mial zaraz sie rozpasc.

jezeli chodzi ci o dostanie sie do panewek glownych to tak jak piszesz, odkrecasz smoka, podpore i wszystkie dolne polowki panewek masz na wierzchu, ale bez zdjecia walu nie dostaniesz sie do polowek panewek po jego drugiej stronie, zeby nie wpedzac sie w koszta mozesz zdefiniowac gorne polowki po obejzeniu tylko dolnych

a tak ogolnie to nie zaklada sie nowych panewek bez szlifowania walu, to tak jak bys zdjal glowice i zalozyl ja bez planowania spowrotem

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2008-11-11, 16:20

Jeśli wał jest nienaruszony można wymienić uszkodzone panewki bez szlifu

[ Dodano: 2008-11-11, 15:47 ]
Stan panewek wychodzi na jaw podczas badania ciśnienia oleju
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2008-11-11, 17:20

opiłki miały kolor lekko miedziany, mimo sladów zużycia panewek ich stan nie był tragczny i nie bylo rys na wale dlatego zalozyliśmy nowe panewki bez szlifu. Jutro postaram się dostać do głownych i zobaczyć co u nich . w poszukiwaniu przyczyn już sprawdziłem olej w skrzyni (był wymieniany w marcu chyba) wymieniłem przeguby zewn. wewnętrzne wygladają nieźle. no nic wiem już jak wygląda sprawa dostania się do panewek głównych wiec jutro po zajęciach zobaczę co i jak. Poleciało "pomógł" Panowie. Dzięki wielkie

Ps. kontrolka od ciśnienia oleju nie zapaliła się ani razu, po odpaleniu gaśnie tak jak gasła.

[ Dodano: 2008-11-11, 16:22 ]
oo a ma ktoś może zdjęcie takiej panewki głównej? są one wywinięte w jakiś sposób czy są jeszcze jakieś dodatkowe panewki eliminujące luzy wzdłużne wału?
E.Hemingway

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2008-11-11, 19:31

sa normalne gladkie i tak jak piszesz maja dodatkowe panewki

cineq
Forumowicz

przez cineq » 2008-11-12, 00:52

kaczorzgr napisał(a):opiłki miały kolor lekko miedziany
- dokładnie to co u mnie, panewki miały taki sam kolor.. potwierdza się moja teoria ale poczekajmy aż to zbadasz do końća.

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2008-11-23, 20:19

no to się wyjaśniło. Panewka główna pod 1 cyl była juz "wskazująca na zuzycie". zaczęła się rozwarstwiać i stąd opiłki. Wyrobiły się też panewki ustalające położenie w poziomie wału stąd pewnie to trzęsienie się silnika. Co najlepsze pod tą rozwarstwiającą się panewką nie było rys na wale. myślę że po zimie będę się i tak rozglądał z wałem ale narazie wymienilem panewki, zalalem swiezym olejem i odpukać, jest cicho i nie telepie sie. Jak ktoś ma jakieś pytania techniczne to chętnie podpowiem bo jestem na bieżąco z tym i wszystko robiłem sam więc wiem co i jak robić. Pozdro
E.Hemingway