PISZCZACY PEDAŁ SPRZĘGŁA

latajacy_mike
Forumowicz

PISZCZACY PEDAŁ SPRZĘGŁA

przez latajacy_mike » 2008-10-11, 17:29

Witam i pytam

ED9 d16z5 jak wciskam sprzęgło to tak piszczy i zgrzyta na pedale jak stara szafa po babci.

Odkręciłem już te śrubkę z boku, wysunąłem pedał z prowadnicy, wcisnąłem tam smaru ile fabryka dała, efektem było chwilowe mniejsze piszczenie i to wszystko co mi się udało zrobić. Nie mam pojęcia skąd ten chory dźwięk nawet jak głowę wsadzę pod deskę w pozycji batmana to i tak trudno zlokalizować źródło piszczenia. Jedyne co mi pozostało tak naprawdę to wymienić linkę od sprzęgła może to ona. Tylko wymienić linkę (czyt wypiąć ją z pedału) a następnie ponownie ją tam przymocować to chyba dość nerwowe zajęcie.

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-10-11, 17:39

mam to samo ale z gazem cieżko mi chodzi na poczatku a potem już ok smarowałem i tez dupa..Zreszta ze sprzegłęm to nasmaruj linke olejem Wyciagnij ją i strzykawka nalej olej do środka

S.E.O.
Forumowicz

przez S.E.O. » 2008-10-11, 22:00

Wcale nie jest trudno zachaczyć linke o pedał:) musisz tylko dobrze sie wsunąć pod deske rozdzielczą:) tak zebyś widział co robisz:)

latajacy_mike
Forumowicz

przez latajacy_mike » 2008-10-12, 14:37

własnie obadałem sprawę i dzwięk definitywnie dobiega albo z tulejek pedału albo z linki gdzieś niedaleko wejścia pedału w ten otworek

a powiedzcie mi czy jedynym sposobem na dojście do tej linki przy silniku i zdemontowanie jej to kanał ??? bo nigdzie nie mogłem odszukać miejsca w którym ona jest dokręcona wiec z tego co wnioskuje dojście jest tylko od dołu silnika

synek
Forumowicz

przez synek » 2008-10-12, 15:13

ja tak zrobilem ze odkrecilem linke przy skrzyni, podwiesilem ja do gory i tyle czasu wpuszczalem olej az wyciekl mi z 2 strony. Tylko problem znowu wrocił :nieok:
A linka z tego co wiem skrzypi w tym miejscu przechodzenia do komory silnika (na zalamaniu)

latajacy_mike
Forumowicz

przez latajacy_mike » 2008-10-12, 16:02

PROBLEM ROZWIĄZANY WIEC INFORMUJĘ W CZYM PROBLEM NA PRZYSZŁOŚĆ

Linka spoko wszytko cacy a problem tkwi w miejscu gdzie zaczepia się linkę do pedału.

Pedał jest przez te tulejkę od zaczepu linki troszkę wyślizgany i jak wciskasz go, to tulejka pracuje na tym wgłębieniu od pedału i tam zgrzyta zrobiłem prowizorkę, narazie przewiązałem to miejsce kawałkiem materiału nasączonym olejem ale czeka mnie wymiana całego pedału.