zamierzam kupić Hondę CRX
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

jaskier

zamierzam kupić Hondę CRX

przez jaskier » 2005-08-06, 08:21

Witam wszystkich. Po ślubie (za 2 tyg.) zamierzam kupić jakieś autko. Nie ukrywam że CRX bodoba mi się bardzo (2 generacja), ale waham się między nią a Hondą Civic. Zamierzam w tym celu udać się do sąsiadów z zachodu, więc bardzo proszę o opinie na temat użytkowania samochodu, na co zwracać uwagę, jak z dostępnością części, komfortu jazdy, co psuje się najczęściej, czy trzeba wkładać dużo kaski by w miarę sprawnie chodziła itp. Aha i ile mniej więcej muszę maksymalnie zapłacić za takiego CRX z 1991-1992 roku? Rozumiem że jestem na stronce fanów CRX, ale jednocześnie proszę (bo kto jak nie Wy znacie ten samochód najlepiej) o bardzo obiektywne opinie. POZDRAWIAM

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-08-06, 11:02

Hehe jak po slubie to powinienes pomyslec o rodzinnym autku :P
Z mojej strony moge powiedziec tyle ze... majac swojego 2gen od listopada z czesci wymienilem chlodnice i szybe obie czesci zalatwione w kilka godzin za przyzwoite pieniadze. No oczywiscie filtry swiece ale to wiadomo... Tak to nic narazie sie nie psuje mimo iz swoja niunie zagazowalem. Z komfortem bywa roznie bo to sprawa indywidualna. Jamam 20 lat i jak szczeka mi dzwoni na wybojach to sobie co najwyzej przeklne (mam mocno obnizone zawieszenie). Czyli ogolnie mi to nie przeszkadza no ale gdy ojciec raz nia jechal (jako pasazer) to do dzis wysluchuje ze pranie mozgu. Poprostu autko nie przystosowane na polskie drogi. Co do komfortu w srodku no to wg mnie miodzio... przesiadlem sie z sejasa wiec w CRX-ie czuje sie niemalze jak w Bentleyu ;) Co wiecej. Miejsca z tylu brak. Coprawda smigam po polsce wozac 2 osoby z tylu i kurcze widac ze jest to meczace. Miejsca na nogi brak a szyja zgieta w pol... no ale w koncu to autko dla mnie a nie autobus. Bagaznik tez myslalem ze wielki ( vs sejas) ale szybko sie zorientowalem ze niewielki :) Coby nie powiedziec i ja i cala reszta na tym forum jestesmy w nich zakochani i nie wiem jak to wyjasnic ale wydaje mi sie ze nasza pasja rozni sie od posiadaczy Golfow i BMW....

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-08-06, 19:02

Witam!
Ja wlasnie kupilem CRXa z niemiec jakies poltora tygodnia temu. Na gotowo wyszlo mnie to w granicach 6 tys. Autko nie jest w idealnym stanie, ale uwazam ze za te pieniadze to bardzo korzystny zakup byl. Auto dla rodziny nawet moze byc, dwoje brzdacow da sie z tylu posadzic. Polowalem na CRXa od pol roku i wreszcie go dopadlem. Tylko nie napalaj sie jak moj kumpel na poczatku i zostaw sobie kase na ewentualne wypadki ktore moga wyjsc po zakupie. On sie napalil na tania VR6 Golfa i teraz sprzedaje ja na czesci :P

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-08-06, 19:57

Hmmm mam braci. 2x6lat.... tak tak blizniaki i czasami ih z przeczkola przywoze. I jak na czasami to chlopaki zajawka maja nieziemska.. a zwlaszcza ten dach "masz zupelnie jak w autobusie tylko ze autobus ma do gory" :D no ale tak na codzien zeby wozic to balbym sie o dzieci. Widzialem fotki cerki po wypadku i auto skalda sie jak domek z kart. pozatym pasy sa takie wiecie przez sam tylek no i nie ma miejsca na nogi przez co buciorami brudza mi fotele :evil: ogolnie nie lubie gdy ktos z tylu siedzi.

Powiem tak. Jezeli nie straszne ci dziury i dzieci planujesz za lat pare a zona nie bedzie nazekac ze to ze sram to to kupuj. Autko jest wspaniale i tak jak widzisz na forum. czy lat 20 czy 30 to kochamy nasze autka.

Dominik
Forumowicz

Samochód: Hondy...

przez Dominik » 2005-08-06, 23:21

tak jak kolega wyzej napisal - nei napalaj sie na pierwszego lepszego CRXa!!! grozi zawalem w toku uzytkowania! moja niby byla idealna i dosc droga, ale i tak musialem troche w niej zrobic (jak sie okazalo w czasie uzytkowania) i troche kaski wlozyc. ogolnei jest duzo zamiennikow ale np. czesci silnikowe warto kupowac oryginalne (sam sie przekonalem na zamiennikach ze to syfff) a jak wiadomo znaczek Hondy kosztuje, z tym ze pewnosc prawie ze dozywotnia:)
wszystko zalezy od poprzedniego wlasciciela. jednak gdy juz bedzie w b. dobrym stanie praktycznie nei musisz sie niczego obawiac. japonska technika czyni cuda i autko faktycznei potrafi byc bezawaryjne.

ogolnei ja jestem bardzo zadowolony. mam seryjne zawieszenie i uwazam ze nie jest zle jak na nasze drogi. czasami wydaje mi sie ze nawet jest zbyt miekkie bo buja sie na pagorkach i ciasnych zakretach (kompromis miedzy komfortem a w miare sportowymi doznaniami zachowany:) moj ojciec rowniez kocha jezdzic tym autem. trzeba lubic tego typu auta po prostu:)

w rzeczywistosci CRX to taka zabaweczka, ale w najlepszym wykonaniu. kiedy nei mam humoru wsiadam do swojej malej i od razu humor wraca:)
fakt auto jest neibezpieczne (cienkie blachy, rama, brak poduszek, dosc mizerne hamulce) choc szosy trzyma sie rewelacyjnie nawet na mokrym- nawet lepiej niz Accord z 2000r., powaga!

miejsca w srodku pod dostatkiem... ale tylko dla dwoch osob niestety. w 3 da sie jechac ale w 4 to juz meczarnia nei tylko dla pasazerow ale i dla samochodu(momentalnei czuc jak silnik slabnie i zawieszka sie meczy:( )

co ciekawe spalanie.. heheh jest jak w kiepskim maluchu:) mi strasznie ciezko jest przekoczyc 8L na 100km... chyba jeszcze to mi sie nei udalo, a jezdze dynamicznie (choc nie cisne non stop na pelen zegar) srednio pali mi od 7,4 do 7,7L ale zwykle jezdze sam badz w 2 osoby. do baku tankuje 98 dla lepszego samopoczucia z nadzieja ze nasza polska benzyna 98 ma choc te 95 oktanow.

autko jest naprawde szybkie i dynamiczne. trzeba sie przyzwyczic do mocy, moze ja musialem bo zaczynalem swoja kariere kierowcy wlasnie od CRXa wiec jak dla mnei na poczatku byla to istna rakieta. teraz juz sie przyzwyczailem i czasami wydaje mi sie slaba, szczegolnei na 4 i 5 biegu, ale jak wiadomo do kazdej mocy idzie sie przyzwyczaic.

warto lac dobry olej, najlepszy bylby tutaj motul... z tymze jest drogi:( ja jezdze obecnei na Mobilu 5w50 a wczesniej lalem Castrola 10w60. bardziej zadowolony jestem z Mobila, choc zdania sa strasznie podzielone co do oleju i tak naprawde to od Ciebei zalezy czy bedziesz sie dobrze czul z Mobilem, Castrolem czy z Motulem a moze jeszcze z innym. najwazniejsze zeby nie polykala oleju litrami. mi wychodzi cos okolo 1L na 10 000km, wiec norma. czy to A9 czy Z5 badz A1 wszystkie silniki sa bardzo wytrzymale i jesli nei byly katowane a zmiany oleju robione w odpowiednim czasie posluza jeszcze bardzo dluuugo:)

choc sam dzwiek seryjengo CRXa jest przyjemny warto zalozyc sobei jakis dolocik badz wydech (albo to i to:) heh) ja mam zalozony stozek i czekam na tlumik ultera. sam stozek jest juz ciekawa sprawa ale z czasem i do neigo sie przyzwyczisz i wyda Ci sie za malo....:)

a wiec ogolnie CRX jest mistrzem. za takie pieniadze (a szkoda ze tak traci na wartosci) jest chyba najlepszym wyborem. i jak juz ktos kiedys napisal CRX jest zupelnei inna rzecza niz VW czy BMW... CRX jest pasja.... on ma dusze :)

ale sie rozpisalem.... heheh chyab najdluzszy moj post w historii hehe:)

tak czy owak ciesze sie ze wybrales wlasnei CRXa :) naprawde polecam i zycze udanego zakupu
3m sie
The Power of Dreams

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-08-06, 23:45

a ja przetestowalem crxa na strzal z boku - centralnie w drzwi.. i uwazam ze zniosl to naprawde dobrze

fotki mozna zobaczyc w galeri/waszy crxy/2nd gen/malcolm feth - red one - na koncu sa fotki po wypadku.. skonczylo sie to sinikiem na nodze :D

ale faktycznie.. troche fotek po wypadkach widzialem tez..... i coz tu wiecej mowic.. crxem nie jeździc sie 50 km/h ;)

shark84
Moderator

Samochód: typeR

przez shark84 » 2005-08-07, 00:13

no a ja jeszcze nie mam ceerki ale tez sie wypowiem ostatnio siedzialem z tylu no i sie miescilem co przy moim wzroscie 201cm 8) to chyba nie zle mialem jedynie problem z wsadzeniem buta pod siedzenie :? no i mialem lekko pochylona glowe :mrgreen:
:)

kordianek
Forumowicz

przez kordianek » 2005-08-07, 14:30

Witajcie
Pozwolcie ze zadam malutkie pytanko, tez planuje zakup crx'a i zastanawiam sie ile kasy mniej wiecej potrzeba na autko w dosc dobrym stanie technicznym. Nie mowie tu o super okazjach, tylko o przecietnych cenach. Zakupu dokonam ( mam nadzieje ) za jakies 4-5 miesiecy ( trzeba dozbierac ), gdzie w tym czasie moznaby sie juz porozgladac?
Pozdrawiam
Kordian

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-08-07, 15:11

kordianek napisał(a):Witajcie
Pozwolcie ze zadam malutkie pytanko, tez planuje zakup crx'a i zastanawiam sie ile kasy mniej wiecej potrzeba na autko w dosc dobrym stanie technicznym. Nie mowie tu o super okazjach, tylko o przecietnych cenach. Zakupu dokonam ( mam nadzieje ) za jakies 4-5 miesiecy ( trzeba dozbierac ), gdzie w tym czasie moznaby sie juz porozgladac?
Pozdrawiam
Kordian

allegro ;)

xbartek
Forumowicz

przez xbartek » 2005-08-07, 16:41

Pozdrawiam
Kordian

Gdybyś chciał z zachodu to polecam np: www.autoscout24.pl
CRX Forever

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2005-08-07, 16:43

wow :shock: DOMINIK faktycznie liscior niezly uwaliles!
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-08-07, 17:07

Pozdrawiam
Kordian

najpierw to sobie nazbieraj ok.10k , a potem spokojnie sie porozglądaj........ ja polecam jednak zakup w Polsce:
1. Możesz sprawdzić stan furki w ASO
2.Łatwiej sprawdzić papiery wszelakie na miejscu niż daleko w Niemczech
3.Niemcy też już nauczyli się oszukiwać (w brief wbite wszystkie przeglądy itd, itp.)

Potem miej w zapasie troszkę kaski na ewentualne pilne wymiany i drobne poprawki( przy założeniu że kupiłeś w dobrym stanie).
Najważniejsze to ----- Pamiętaj że to stare już autko i wymaga czasem "witaminek" by się zdrowiem cieszyło i wiernie ci służyło.

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-08-07, 21:54

W necie jest zdecydowanie najwiecej.
ED9 "Mała Czarna" -> sprzedana
EE8 "AliGator" -> sprzedany
MB C36 AMG "Black Widow" -> sprzedana
Nissan Sunny GTI-R "Szatan"

kordianek
Forumowicz

przez kordianek » 2005-08-07, 22:24

Szczerze mowiac to mialem nadzieje ze za 8-9 juz mozna wyrwac cos porzadnego. No tak, tylko wyrwac i po 2 miechach wlozyc w nia 3 na naprawy to nie sztuka. Sprawa zakupu i tak wyglada na dzien dzisiejszy niepewnie wiec nie bede was zbytnio zanudzal pytaniami z ktorym moze nie bede mogl skorzystac. Tak czy inaczej macie kolejnego zakochanego w ceerce...
Pozdrawiam
Kordian

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-08-07, 22:36

i to Ci sie chwali ... ja Qpiłem lekko bitego za 5,5 - z DE i jestem zadowolony - duzó włożyłem bo ok 4k ale to tylko dlatego ze wymieniłem wszystko (płyny hamulce pasek itp...)
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!