Sprzęgło spiekowe.Co to jest?

YankesCRX
Forumowicz

Sprzęgło spiekowe.Co to jest?

przez YankesCRX » 2007-05-22, 18:45

Wybaczcie pytanie ale jestem laikiem.Co to jest sprzegło spiekowe i ile taka impreza kosztuje i czy to cos daje jeśli chodzi o osiągi??
CARPE DIEM
LIFE IS 2 SHORT 2 LIVE SLOW

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-05-22, 18:47

szukaj

[ Dodano: 2007-05-22, 18:48 ]
forum/viewtopic.php?t=12636&postdays=0&postorder=asc&start=0
masz ale na drugi raz pierw szukaj

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-05-22, 18:51

Jeśli pytasz Kolego, to spiekowe nie jest dla Ciebie, bo nie nadaje sie do spokojnej jazdy (szarpie przy zmianie biegów), oczy mogą wypaść zza patrzałek
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-05-22, 19:06

abuszajke napisał(a):Jeśli pytasz Kolego, to spiekowe nie jest dla Ciebie, bo nie nadaje sie do spokojnej jazdy (szarpie przy zmianie biegów), oczy mogą wypaść zza patrzałek

aaaaahahhahah cale szczescie ze Ty wiesz co to jest......
nie nadaje sie do spokojnej jazdy jaki LOOOOOOL!!!
za duzo bajek opowiadaja Ci koledzy z podworka... "kolego" :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

[ Dodano: 2007-05-22, 18:11 ]
abuszajke napisał(a):Jeśli pytasz Kolego, to spiekowe nie jest dla Ciebie, bo nie nadaje sie do spokojnej jazdy (szarpie przy zmianie biegów), oczy mogą wypaść zza patrzałek

aaaaahahhahah cale szczescie ze Ty wiesz co to jest......
nie nadaje sie do spokojnej jazdy jaki LOOOOOOL!!!
za duzo bajek opowiadaja Ci koledzy z podworka... "kolego" :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

Tak jak Piotrek napisal wpierw szukaj bo info akurat o tym jest bardzo duzo wszedzie.
A chodzi o to ze miast okaldziny jaka jest w zwyklej tarczy masz klocuszki z eglikow spiekanych ktore to puszczaja zywice. Nie dosc ze maja wieksze tarcie to jeszcze mniejsza powierzchnie (w porownaniu z pelna okaldizna serii) na ktora rozlozona jest ta sama sila docisku. Dzieki temu mozna sporo wiecej momentu rpzeniesc na skrzynie i tak jak obliczyl Wrobel nasze sprzegielka robione u Niego (dobrze zalozone) sa do 420Nm.
I owszem ze jak strzelisz sprzeglem to trzyma jak powinno ale podczas jazdy po miescie nie strzelamy sprzegielkiem a gwarantuje Ci jak i "koledze" ze nie ma najmiejszych problemow z parkowaniem pod marketem, spokojnym podjezdzaniem pod kraweznik czy powolnym rusznaiu na oblodzonej nawierzchni.

Na spieku zorbilem 20,000km.
A szarpie to i seryjne jak pipa prowadzi.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-05-22, 20:51

Chętnie obejrzę Kukusie jak się przemieszczasz na sportowym sprzęgle. Walczysz o honor spieka jakbyś był za sprzątaczke u producenta, albo trzymał dolę. Szarpanie (na jakie ja natrafiłem) nie było winą okładzin ale za twardych sprężyn które nie amortyzowały tarczy

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-05-22, 21:11

A prosze bardzo. Codziennie gdzies na miescie mozna mnie dorwac bo dziennie robie 50-100km i jakos w niczym mi to nie przeszkadza a co wiecej teraz przy zmianie silnika rowniez wleci ten sam spiek tyle ze moze z nowymi okladzinami zeby sie nie okazalo ze za 5000km znow trzeba rozwalac silnik.

I nie walcze o jekies tam honory bo w dupie bardzo gleboko mam to czy komus sie podoba to co robie czy nie tylko stwierdzam fakty ktore sa takie ze na spieku mozna zuplenie swobodnie mykac bo podziemnym parkingu w Arkadii gdzie jest ciasno wasko i sa spiace polijanty i cokowliek z utrudniej jeszcze mozna dopisac.

Moze nim ruszysz wcisnij gazu troszke tak na 2000 i zobaczysz ze jazda spiekiem wcale a wcale nie jest taka straszna ;)

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-05-22, 21:25

widać że gówno wiesz na temat spieka

ja mam założonego takiego samego jak kukus co dzień jeżdze 20km w korkach do pracy i nie nażekam

jak sie rusza jak dupa wołowa to szarpnie, jak umiesz ruszyć NIGDY, ale nigdy podczas zmiany biegów na inny...o czym ty piszesz..????

znalazł sie specjalista, nasłuchał sie głupot i opowiada...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-05-22, 21:30

Pewnie poczytal wypowiedzi innych specjalistow z SR :rotfl2:
albo poprostu co byloby oczywista przyczyna nie wciska gaziku przed ruszeniem
moze nie kazdy wie ale to jest tak:
wciskamy graz (wiecej niz przy serii) i jednoczesnie powoli puszczamy sprzeglo :rotfl2:
wyczuwajac auto delikatnie manewrujemy oboma pedalami tak by obroty nieco spadly i jednoczesnie w pelni wysprzeglic pedal... to juz taka wyzsza szkola jazdy :rotfl2:

wogole co za temat a moooooooze i tu zdziwilbym sie i zwrocil jakze upragniony honor "kolegi" moze owy kolega ma spieka 3 ramiona na wzmacnionym docisku na 2 sloneczkach no to wtedy to :poklony:
wtedy to juz tylko rexona men - na extremalne sytuacje :rotfl2:

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2007-05-22, 21:33

kukus napisał(a):Moze nim ruszysz wcisnij gazu troszke tak na 2000 i zobaczysz ze jazda spiekiem wcale a wcale nie jest taka straszna

Dokładnie, do spieka trzeba się przyzwyczaić. Pierwszy tydzien dwa jazdy to jest ciężko ale potem looz nie Xi0nc? :D
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-05-22, 22:03

a slyszalem kiedys cos ktos przebąkiwał ze rusza na "opadajacych obrotach"? chyba rozumiecie o co mi chodzi gaz mocniej i jak obroty opadaja wysprzegla sie pedał i dziek temu sie rusza. jak to jest w praktyce? bo z tych opisow co podaliscie to zrozumialem tyle ze trzeba mocniej dodac gazu i ot co cała filozofia. ja spieka montowac nie chce i chciec nie bede ale pytam z ciekawosci (i nie jestem specem :) )
HONDA POWER!!!

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-05-22, 22:08

kakaaa napisał(a):a slyszalem kiedys cos ktos przebąkiwał ze rusza na "opadajacych obrotach"? chyba rozumiecie o co mi chodzi gaz mocniej i jak obroty opadaja wysprzegla sie pedał i dziek temu sie rusza

to mialem na mysli piszac o manewrowaniu pedalami. puszczamy gazik lekko by silnik nie rwal caly czas do rpzodu i wyczowamy moemnt keidy mozna w pelni wysprzeglic. sprzeglo lapie i jedziemy dalej. brzmi jakby to byla cala procedura ruszania ale rusza sie defakto jak kazdym innym autem. jedyne co to Atomek powiedzial gdy jechalem jego rakieta ze zaciagam sprzeglem ale to wlasnie nawyk ze spieka by nie puszczac gwaltownie.

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-05-22, 22:12

a czy to jest realne zrobic na zwykly sprzegle? bo wiem ze wielokrotnie takie cos dla czystej mojej satysfakcji probowalem zrobic i niestety mimo moich staran i przekonaniu ze "czuje moje auto" konczylo sie ponownym uruchamianiem silnika :) wydaje mi sie ze to powinno byc mozliwe na normalnym sprzegle, wymaga to widac wiecej wprawy niz ja mam :) dzieki za odp
HONDA POWER!!!

ziaro
Forumowicz

przez ziaro » 2007-05-22, 23:25

kukus napisz jak mozesz gdzie i u kogo robiles spieka z góry dzieki :)
pozdro
Double Over Head Camshaft

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-05-22, 23:33

przeciez napisal ze u Wróbla- kazdy tam robi
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-05-23, 10:21

Chyba się nie rozumiemy. Sportowe, "ceramiczne" sprzęgła w tym "spiek" znają dwie możliwości - rozłączenie i złączenie, działaja względnie gładko ( na podobieństwo poruszania się na "pół -sprzęgle") kiedy jednostka napędowa jest na wylocie. Chętnie usłyszę co powie Kokus jak zamieni silnik na coś o pełnej mocy, dla której ww urządzenie zostało zaprojektowane. Oczywiście przy pewnej wprawie w dozowaniu obrotów do szybkości wehikułu można nawet zmienieć biegi także bez sprzęgla (czego nie polecam, rzecz jasna), ale radzenie początkującym właścicielom crx zaopatrzenie sie w "spiek" wyglada mi na brak odpowiedzialności. 15 letnie przeguby, półosie etc nowego nabytku mogą nie odnieść się do tej innowacji z wyrozumieniem

Następna strona