tuba czy skrzynia Magnat???
Coś dla crxowych audio

bombel415
Forumowicz

przez bombel415 » 2007-02-15, 18:47

no co prawda biore skrzynie ale Z JBL-a ;)
http://www.lumarc.pl/jbl-gto-1260-br-p- ... 7c8c8c3d27

Co powiecie na to :D ??

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-02-15, 19:48

Wlasnie o takiej mowilem naprawde jak dla mnie to super gra :D jeszcze do tego porzadny wzmak i bedzie hulać :D

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-02-15, 20:19

Junior napisał(a):Rafisz ten głośnik o którym wspominałem to Hi-sound WF-1537 15" 4 ohm i jest na tej stronie:
http://www.midis.republika.pl/glosniki_nisk.htm niestety ta stronka to wszystko co znalazłem na jego temat :( ogladałem na allegro obudowy do głosników i jest do tego własnie głosnika na 38cm śr. http://allegro.pl/item163247530_mdf_skr ... m_41l.html

czy warto w to zainwestować cash ?????

kurde niewiele na jego temat ale powiem tak skutecznosc nie rewelacja 92dB, ale dobre pasmo od 25 Hz(pytanie czy rzeczywiscie taka jest ta dolna czestotliwosc, a nie duzo wyzsza), a co do obudowy to ci nie napisze bo nie znam parametrow thiella-smalla - przy ich pomocy liczy sie obudowy a bez tego to tylko chybil trafil z ta obudowa, sprobuj poszukac czegos na temat tego glosnika na www.elektroda.pl (sam poszukalbym czegos gdybym mial cos wiecej czasu ehhh ta uczelnia)
a jak chcesz wstepnie (ale tylko wstepnie!!!!) posluchac tego glosnika to zrob skrzynie z tektury wsadz tam ten glosnik zapnij pod jakis wzmacniacz i sam stwierdzisz czy cos z tego bedzie, w drewnianej i wytlumionej obudowie moze byc tylko lepiej ;)

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2007-02-15, 22:31

ok jak sie czegos dowiem to dam znać ;) a tak apropo miałem ten głośnik w dość pokaźnej skrzyni (chyba troszke presadziłem z wymiarami :P )i trząsło wszystkim dookoła tylko że niemiałem jeszcze zwrotnicy ale niebyło źle ;)
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-09, 11:30

ja mam ta skrzynie blaupunkta gt 300 i powiem ze nie rewelacja bas jest dosc czysty i nawet ladnie basuje ale wlasnie "nawet" szczerze mowiac spodziewalem ie czegos wiecej zaluje ze nie kupilem magnata z skrzynia z wylotem mysle ze by gral ladniej
Takie małe a cieszy :)

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2007-03-09, 11:57

Ja kupiłem skrzynke Helixa zamknieta z glosnikiem 25cm wszystko nowka zaplacilem za to 320zł - pod ten sam wzmak (Helix Deep Blue 2 kanaly, mocy nie znam dokladnie) podpialem wlasnie tego JBL`a - powiem jedno - PADAKA - poszukajcie jakiegos helixa albo infinity - naprawde gra niebo lepiej a 100zł różnicy.

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2007-03-09, 12:38

rafisz napisał(a):ale dobre pasmo od 25 Hz
ucho ludzkie wychwytule od 20 Hz... pozatym pasmo jest od do, Ty podałeś tylko dolną graniczną ;)

dobre głosniki to tak od 18Hz, 15

rafisz napisał(a):skutecznosc nie rewelacja 92dB
ta "skuteczność" to jest odstęp sygnału od szumu, nie ma wpływu na "moc, głośność, czy jak to tam nazwiecie" grania głośnika, tylko na zniekształcenia... ale faktycznie nie jest to rewelacja, średniej klasy słuchawki (tak za 60-70 zł) maja skuteczność na poziomie 103 dB
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-03-09, 15:36

Co do skutecznosci to np niskotronowe zawsze maja nizsza skutecznosc niz np gwizdki.... wysokotonowe zawsze maja wysoka skutecznosc

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-09, 20:08

..:VoyteQ:.. napisał(a):
rafisz napisał(a):ale dobre pasmo od 25 Hz
ucho ludzkie wychwytule od 20 Hz... pozatym pasmo jest od do, Ty podałeś tylko dolną graniczną ;)

dobre głosniki to tak od 18Hz, 15

rafisz napisał(a):skutecznosc nie rewelacja 92dB
ta "skuteczność" to jest odstęp sygnału od szumu, nie ma wpływu na "moc, głośność, czy jak to tam nazwiecie" grania głośnika, tylko na zniekształcenia... ale faktycznie nie jest to rewelacja, średniej klasy słuchawki (tak za 60-70 zł) maja skuteczność na poziomie 103 dB

jak nie ma wplywu na glosnosc? pracowalem na scenie kilka ladnych lat zajmujac sie naglanianiem imprez i wlasnie na takim sprzecie najlepiej to slychac, roznica 3dB wymaga w niektorych przypadkach postawieniadrugiej ciezarowki sprzetu i naprawde wiem co pisze a jezeli mi nie wierzysz to polecam lekture pt."Temat-rzeka, czyli... glosniki, glosniki, glosniki"(tak doslownie zwie sie seria artykulow) zamieszczona w miesieczniku Estrada i Studio(pierwszy artykul 3/98-wiem ze dawno to juz bylo ale warto wtedy zaczynalem zabawe w te klocki), tam jest wszystko na temat glosnikow, obudow, zwrotnic itp. a autorem jest sam Piotr Madziar(ekspert w tej sprawie temat drazy wiecej niz tak ty jak i ja istniejemy na tym swiecie i wie na ten temat wiecej niz my wszyscy tu razem wzieci i wiekszosc nauczycieli w szkolach, zajmuje sie czynnie realizacja naglosnien, nagran itp szkolenia w najwiekszych studiach nagraniowych w europie)
nie pisalem gornych czestotliwosci bo w przypadku niskotonowcow to nie ma sensu(ZADEN nie moze osiagnac granicy 20kHz)
piszesz ze od 18Hz tylko podaj mi chociaz jeden zestaw obudowa- glosnik ktory to przeniesie tylko na realu a nie wg zapewnien producenta ktory to czesto podaje dane "z kosmosu"(widziales kiedykolwiek jak pracuje glosnik z czestotliwoscia 25 Hz ja to przetestowalem sam - membrana malo z kosza nie wyskoczy nie emitujac zadnego dzwieku a wystarczy podjechac do 50Hz i wychylenia spadaja o polowe, ale fakt ze gdzies slyczalem ze sa takie konstrukcje tylko ze cena tego nie wiem czy nie wieksza od crx
a ludzkie ucho potrafi wychwycic 15 Hz (nie kazde oczywiscie), tak samo jak przyjmuje sie ze gorna granica to 20 kHz ale to jest umowne i w zaleznosci od czlowieka wacha sie od 15 kHz do nawet 30 kHz(ale to juz wyjatki i mozna je na palcach policzyc)
skutecznosc w tym kontekscie co piszesz dotyczy wzmacniacza a nie glosnika i rzeczywiscie nazywa sie to odstep sygnal/szum wiec prosze nie myl pojec, skutecznosc glosnika mierzy sie jako poziom glosnosci w odleglosci 1m przy podaniu na glosnik mocy 1W(1m/1W)
to tyle mojego "wykladu"

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-04-26, 22:45

nie czytałem każdego posta tylko sprawdzałem linki
kolega który ma fieścinke i przyjeżdza na spoty załączył raz muze i nie mogłem u siebie nic słuchac a to TAKI SAM jak ten co napisaliście
http://www.lumarc.pl/magn...flex-p-997.html naprawde dobrze dawał ale to duża sprawa wzmaka
Obrazek

Poprzednia strona