CB radio w praktyce...
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

bedo
Forumowicz

CB radio w praktyce...

przez bedo » 2006-11-20, 17:45

Cóż, nie wiedziałem pod co to podpiąć, ale chyba dział 'techniczne' jest do tego najbardziej zbliżony.

Nie wierzę, że nigdy nie był poruszany temat CB, ale po wpisaniu 'cb' w polu szukaj nie wyskakuje ANI JEDEN wynik! Dziwne, ale wobec tego otwieram nowy topic :). Do rzeczy.

Cóż, coraz więcej osobówek je posiada, nie wiem czy nastała taka moda, czy po prostu jest tak cholernie przydatne. Dlatego ten temat. Ja również zastanawiam się nad montażem tej pierdoły i chciałem się dowiedzieć, czy rzeczywiście jest warte szpecenia samochodu oraz zagracenia wnętrza. Czy ktoś stąd posiada takowe?

Druga część tematu dotyczy montażu. Jak on wygląda? Trzeba wiercić coś w kokpicie albo kleić jakimiś gównami? Szczerze mówiąc chciałbym tego uniknąć, szkoda wnętrza. No i najważniejsze, a mianowicie czy można wyciągnąć je jakoś i zabrać do domu na noc? Niestety garażu nie posiadam, nikt w pobliżu też wynająć nie chce, a czasy jakie mamy - sami wiecie...

Trzecia, a zarazem ostatnia część dotyczy umiejscowienia radia w Solce. Jak wiemy, zbyt dużo miejsca ona niestety nie ma. Czy ktoś już widział jakieś praktyczne rozwiązanie? Bo ja nie mam w ogóle koncepcji...

Z góry dzięki za pomoc ;-)
pst pst pst

Przeczytanie tego idiotycznego podpisu zajmie tyle samo co kliknięcie w Pajacyka

rapid
Forumowicz

przez rapid » 2006-11-20, 18:11

Temat był trochę kontynuowany tutaj.
Sam przymierzam się do zainstalowania tego dobrodziejstwa :ok:
RAPID ART |studio reklamy
www.rapidart.pl

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-11-20, 18:14

w trasie super przydatne ale polecam wszystkim, niestety w ceerce nie mam ale u ojca w aucie spisuje się rewelacyjnie, wiele razy dzięki CB uniknął mandatu

bardzo przydatne forum w wyborze zarówno radia jak i anteny, porównania sprzętu oraz ciekawe testy samych użytkowników forum
http://www.cb-radio.pl/phpBB/
Ostatnio edytowano 2006-11-20, 18:16 przez Mariusz19b, łącznie edytowano 1 raz

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2006-11-20, 18:15

No tak, w sprzedam to nie szukałem :) Dzięki!
pst pst pst

Przeczytanie tego idiotycznego podpisu zajmie tyle samo co kliknięcie w Pajacyka

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-11-20, 23:10

warto!! mam takowe i ciagle mi sie przydaje szczegolnie na trase bo wiadomo gdzie misiaczki i tajniaczki :rotfl: do tego jakies objazdy czy korki- wszystko wiesz na bierzaco,

montaz to zalerzy czy chcesz na stale czy jak, ja mam jedno na 3 auta wiec mam przenosne czyli prad z gniazda zapalniczki radio na siedzenie czy w rexie miedzy fotel a reczny no i antena magnesowka :) wyjmujesz i wkladasz kiedy ci potrzebne bez szpecenia auta
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

shin
Forumowicz

przez shin » 2006-11-20, 23:22

Super sprawa! Z montażem wcale nie jest tak żle. Masz do wyboru anteny montowane na stałe albo magnesowe których nie musisz mocować bo trzymają się na porządnym magnesie. Osobiście polecam mocowane na stałe. Magnesy róznie sprawdzają się przy dużych prędkościach. Poza tym dobra masa anteny to dobra praca! W aucie możesz sobie zaintalować tzw. "kieszeń" zdejmowaną, po prostu wyczepiasz radyjko - na specjanym uchwycie - jak idziesz do domu i już! Jak dużo kursujesz po polsce to super sprawa! :D

lookaz
Forumowicz

przez lookaz » 2006-11-20, 23:27

masz racje coraz wiecej osobowek jezdzi z cb...
niestety w wiekszosci przypadkow sa to buraki ktore potrafia tylko krzyczec "...mobilki jak drozka na /nazwa miejscowosci/ ..."
a jak ktos prosi o pomoc to ani me ani be.
mozna ich porownac do ukochanych "dzieci neostrady" !

nie raz szybko wyprzedzalo mnie na jakiejs wiosce auto z antena kiedy ja mialem kolo 80 na liczniku. wtedy pytam kolego gdzie ci tak spieszno a przewaznie w odpowiedzi slysze : pytalem na radyjku ze nie stoja wiec mozesz zapinac kolego.
przeswiadczenie o bezkarnosci jest zenujace... skoro sa wokol zagrody itp niech wyskoczy jakies dziecko czy nawet pies...wtedy nawet cb nie pomoze... wiec prosba by cb nie zaslepialo waszego poczucia rzeczywistosci.

w 2 gen cb wkladam w standardowe miejsce na radio. wszedzie indziej ciasno. w ibizie za to wchodzi idealnie na styk miedzy obudowe recznego a fotel pasazera (wyswietlaczem do gory) ... nie wiem czy w solce wejdzie w to miejsce. byloby pod reka i nie rzucalo sie zbytnio w oczy.

antena magnesowa wygodna bo chowasz zostawiajac auto pod marketem np. ale cza uwazac na lakier no i osiagi nieco slabsze (w wiekszosci przypadkow wiekszy SWR)niz na przykrecanej.
do lepszych zasiegow przydalaby sie antenka >100cm ale wtedy nasze male autka wygladaja jak sterowane radjem ;/

tapicerki raczej wiercic nie musisz i nie musisz nic kleic na gowna (czy czego tam jeszcze uzywasz :P )
ja zasilanie przerobilem z ladowarki samochodowej do telefonu. mozna chyba tez dostac osobno wtyczki pod zapalniczke.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-11-20, 23:33

lookaz napisał(a):
do lepszych zasiegow przydalaby sie antenka >100cm ale wtedy nasze male autka wygladaja jak sterowane radjem ;/

heh.. .. w sumie fajna sprawa ale ta antena to duży minus. Magnes na autostradzie może pofrunąć i uszkodzić samochód :/ W którym miejscu na stałe można zamontować w rexie? i jak dlugosc jest wystarczająca?

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-11-20, 23:34

moim zdaniem jedyne sluszne miejsce do to tylnej klapy w miejsce przerwy miedzy blotnikiem a klapa, zrobic jakas taka rzejciowke z blaszki (sa takie do kupienia) i do tego przykrecic antene bo tak to rex wiecej miejsc nie ma..

niektore magnesowki trzymaja do 180 pod warunkiem ze dach caly i bez szpachli :]
Ostatnio edytowano 2006-11-20, 23:34 przez atom1, łącznie edytowano 1 raz
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

shin
Forumowicz

przez shin » 2006-11-20, 23:34

Można często jest w komplecie! wtyczka do zapalniczki, choć ja nie polecam tego rozwiązania bo często gęsto cyrki się później dzieją z radiem. styk nie styk! :rotfl2: Co więcej antenki nawet 1m mają już naprawdę niezłe osiągi zysk itp. A po co komu antena z której pogadasz na 500m!

lookaz
Forumowicz

przez lookaz » 2006-11-20, 23:39

Ja mam jakas 60cm na magnesie i nie jest za kolorowo.
Czysty kontakt przewaznie tylko w zasiegu wzroku ale:
malo w crx blachy no i nie ukrywajmy sa to niskie auta ;)

dach mam porysowany bo w zamysleniu chcialem otworzyc szyber a za nim stala magnesowka grrr

jesli radyjko dopiero kupujesz polecam zainwestowac w takie z RF Gain bo samym Squelshem nie da sie idealnie wysterowac.

co do dlugosci to jeszcze nie slyszalem by ktokolwiek nazekal na
ML-145 (niewazne czy Sirio czy Midlanda...) ale ona ma chyba 150cm

najestetyczniejszym rozwiazaniem wydawaloby sie wrzucenie np czegos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=140640746
w 2gen np zamiast spryskiwacza... ale cos mi podpowiada ze mialoby to nienajlepsze odbicie na osiagach ;)

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-11-21, 00:03

CB bardzo sie opłaca :ok:
Bratu szybko cena się zwróciła jak unikną niebieskich chłopaków.

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2006-11-21, 00:52

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :poklony: Także trochę poszperałem w sieci i parę ciekawym informacji wyniosłem :).

O CB myślę nie tylko (choć między innymi) z powodu miśków, ale oczywiście bez przesady. Czasem po prostu nudzi mi się w aucie, a pogadać z kimś jadąc te paręset kilometrów jest zawsze przyjemnie, tak samo stojąc w korkach :).

Zdecydowanie jestem za magnesem, widziałem też, że są sprzedawane specjalne podkładki, żeby nie rysować lakieru, więc autko faktycznie wyjdzie bez strat. Poczytałem trochę pl.rec i wynalazłem parę modeli w rozsądnej cenie, które są wskazane dla początkujących.

http://www.allegro.pl/item143154612_cb_radio_alan_199a_midland_18_244_gratis_od_ss_.html
http://www.allegro.pl/item140405040_cb_cobra_19dx_iv_antena_hustler_nowe_f_vat_kielce.html
http://www.allegro.pl/item140760651_cb_radio_tti_tcb_880_black_antena_magnes_2_gratisy.html

Wszystkie powyższe są zestawami, czyli radiotelefon + antena i w zasadzie trzeba je tylko dostroić (tu moje kolejne pytanie, gdzie mogę to zrobić w Pozku?).

Ale nadal nie mam pojęcia, gdzie umiejscowić szufladkę w Solce, hmm...

ed. Aaa no i jeszcze pytanie... Któredy poprowadzić kabel od anteny? Po prostu przez szybę? Wydaje mi się, że będzie to troszeczkę przeszkadzać...
pst pst pst

silnoreki
Forumowicz

przez silnoreki » 2006-11-21, 01:43

co do magnesowki na dachu to nie ma zadnego problemu, mam czarna 40cm tak zwana floritke presidenta plus radio uniden 510xl i w trasie 2-3 km bez problemu sciaga tak w sam raz zeby sie o droge zapytac a z ta antena lecialem 200 i sie bez problemu trzymala dodatkowa z tekturowa podkladka zeby dach sie nie rysowal, a kabelek mozna byle gdzie puscic, ja w miescie czesto otwieram szyber i na niego klade antene :)

gabeczka
Forumowicz

przez gabeczka » 2006-11-21, 14:22

Dr_ napisał(a):Magnes na autostradzie może pofrunąć i uszkodzić samochód :/

ja posiadam antene 120cm i przy predkosci 210 spokojnie sie trzymala czy przy 250 poleci to neiwiem ktos musialby sparwdzic ;) Male antenki maja slaby zasiek a nieprawda jest ze duza antena szpeci auto bo moim zdaniem to ma sluzyc a nie wygladac

Następna strona