kąt pochylenia spoilera
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-25, 23:34

INESSA napisał(a):żeby z aerodynamiką wszystko się zgadzało?

Jak ma to byc aerodynamika? Jesli ma miec minimalny wplyw na spalanie to zapomnij o docisku tylnej osi, a jesli chce dociążyć tył to trzeba sie liczyc z wiekszym spalaniem (jakiego rzedu by ono nie bylo) wynika to z praw fizyki, ta energia przeciez nie weżmie sie z nikąd?!?!

Jesli sie myle postawcie mnie do konta niczym Romek G. :rotfl:
kukus napisał(a):od dzis nie uchylam dachu bo mi pewnie przez to tyle wciaga...

No ja jak mialem 2 gen i jechalem autostrada na vmax 200 km/h i zamknalem dach to w 2-3 sekundy moj vmax wzrastal do 230 km/h!!!
To bardzo duzo daje !!! powaznie!!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 00:15

No kochani..przynajmniej jest śmiesznie. Nawet jeśli będzie spalała więcej, to przeciez nie ma problemu. Nie będę jej żałowała żarcia:)Gruby wielkie dzięki za jedyna normalna odpowiedź.Zrobie tak jak oboje myslimy...czyli lekko pochylę ten spoiler.
Ostatnio edytowano 2006-09-26, 01:59 przez INESSA, łącznie edytowano 1 raz
:)wrauu..

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-26, 00:17

To sie staje powoli juz zenujace, zamknijcie to bo czytac sie tego nie da. Mam dzis zly humor i jeszcze musze to wyczytwac...
Robisz co chcesz to po co pytasz jak i tak zrobisz co chcesz.....a i tak 90% ludzi tutaj Ci tluklo ze nie ma to znaczenia wiec sobie go mozesz nawet na sztorc do szyberdachu przyspawac i tak jezdzic! Ale nie , jednak delikatny kat jest najlepszy.... Ja bym to wogole wyrzucil.

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 00:22

Trotyl..pytałam o konkretny kąt. Miałam nadzieję ,że Ktos ma jakieś doświadczenia w tym temacie. A większośc negowała moją chęc założenia spoilera.To nie jest odpowiedź. Wy kochacie seryjne, ja kocham zmiany.I usmiechnij sie troszkę... :)

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-26, 00:24

OK ale wszyscy tlumaczymy Ci ze ok, zaloz sobie nikt nie dysponuje Twoim pojazde a kat w wypadku taklich akcesoriow kazdy ustala jak chce bo to nie jest auto wyczynowe na tor gdzie srednia predkosc jest okolo 200km/h ale na (jak sadze) lans w krakowskich korkach wiec ustaw sobie tak zeby bylo ladnie;] kumasz? :rotfl: zamontuj jak chcesz, badz zadowolona i wszytsko bedzie ok :poklony:

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 02:07

Dobrze...tylko się tak kolego nie unoś. Skoro masz zły humor, nie musisz go psuc innym. Obiecuje Cię przewieźć swoją Niunią jak juz będzie miała spoiler. Dzięki za rady :poklony: I miej troszkę dystansu do ludzi, którym czasem odbija jak całymi nocami siedzą w kanale i robią wóz(czyli do takich jak ja). Jak wyjde z kanałów będę na pewno trochę "normalniejsza"A tym czasem...pozdrawiam ciepło.

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-09-26, 07:36

Jak by kogoś interesowało.
Zakładając że spojler ma 1.5m długości i taki kąt że jego wysokość w rzucie poziomym (patrzymy równolegle do ziemi) ma 5 cm oraz że jest to płaska płytka bez profilu aerodynamicznego, wygeneruje to następujące dociski
przy 100km/h 3.4kg
przy 150km/h 7.8kg
przy 200km/h 13.8kg
tak z gruba licząc
1.1 bara

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 09:59

przy 100km/h 3.4kg
przy 150km/h 7.8kg
przy 200km/h 13.8kg

Czyli jednak ma to jakieś znaczenie.

lans w krakowskich korkach

A po co takie założenie? Inessa tego nie powiedziała, może jeździ co parę dni do Katowic po A4 z prędkością 200km/h? Ja w korkach lansuję się bardzo rzadko, bo do pracy autem nie jeżdżę. Do korków to kupiłbym pewnie golfa ;)

Argumenty o miejskiej jeździe to wysuwali mi ci znajomi, którzy odradzali mi kupowanie CRX - bo to auto niespecjalnie się nadaje na stanie w korkach i jazdę po dziurawych drogach. Ale niektórzy nie po to kupują CRX - więc po co coś z góry zakładać?

A co do Ciebie, Trotyl, to podziwiałem kiedyś Twoje filmiki :poklony:, więc sam najlepiej wiesz, że i w mieście można jeździć z szybkością przy której spojler daje kilka kg :diabelek: :diabelek: - zapewniam Cię, że i w Krakowie jest kilka znakomitych miejsc, gdzie nocą spokojnie można dociągnąć trójkę do odcinki a nawet pojechać trochę na czwórce :rotfl: :rotfl: Inessa może na razie ostrożnie jeździ, ale i na nią przyjdzie czas! :diabelek: :diabelek: :diabelek:
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2006-09-26, 10:54

No to na pewno Jej potrzebny docisk na tył na autostradzie - żeby więcej palił i zmniejszyć V max :D No ale można pisać i pisać a Ona i tak wie lepiej. W TEGO TYPU PODSTEROWNYM Z NATURY SAMOCHODZIE (ROZKŁAD MASY + PRZEDNI NAPĘD) DOCISK TYŁU NIE MA SENSU, POWINNO SIĘ RACZEJ DĄŻYĆ DO ZWIĘKSZENIA PRZYCZEPNOŚCI PRZODU BY IŚĆ W STRONĘ NEUTRALNEJ CHARAKTERYSTYKI!

Pisałem też o WRC (zdajesz sobie sprawę z bezsensu porównania z WYCZYNOWYM 4WD?), czemu tam służy spoiler, więc wróć INESSO proszę do wcześniejszego postu. A skoro odwołujesz się do analogii F1, to sprawdź jaki napęd mająbolidy i dlaczego tak ważny jest docisk tylnej osi.
Wyśmiałaś obniżenie V max? A Ty myślisz że ten docisk się bierze z kosmosu? Skoro już tak przywołujesz sport, to powinnaś wiedzieć, że setup aero dla danego toru w F1 to kompromis pomiędzy dociskiem (pokonywanie zakrętów) a prędkością uzyskiwaną na prostych.

Możesz dalej się zapierać, ale w CRX NIE MA POTRZEBY ani REALNYCH KORZYŚCI z docisku tylnej osi, nie ten typ samochodu/napędu! Jedynie rola wizualna, na której Ci jak widać zależy. Nawet gdybyś gdzieś jeździła z prędkościami w łukach, gdzie spoiler generowałby docisk, jeszcze bardziej pogłębisz nim podsterowność CRX (wyjeźdżanie przodu na zewnątrz łuku) i zapewnisz sobie sanki :)

Merytorycznie to jest bzdura. I skoro i tak masz te odpowiedzi "gdzieś" i zrobisz jak uważasz a wszycy "plotą bzdury", nie marnuj czasu swojego i innych zadając pytanie na forum. I nie mów że radzą Ci zwolennicy "oryginału", bo nie w tym rzecz - tłumaczymy, że funkcjonalność takiego spoilera jest pomijalnie mała i zbędna a wręcz niewskazana. Miłego "lansu" ;)

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-09-26, 11:38

Chlopaki, pewnie wiekszosc z was oglada tvn turbo, tam bylo pokazane na seryjnym samochodzie co moze zdzialac zdjecie anteny z ktorej sie smialiscie, relingow, lusterek itp, czas na cwiartke po zdjeciu tego wszystkiego byl 3 setne lepszy, a niektorzy powiedzieli ze to nic nie daje, daje tylko trzeba na ten temat czytac, czytac i jeszcze raz czytac, a nie pisac swoje domysly.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-09-26, 11:43

na testy w tvn turbo patrz z przymróżeniem oka ;)

Jacques
Forumowicz

przez Jacques » 2006-09-26, 11:47

Chodzi o to, że cokolwiek może taki spoiler dać, w samochodzie typu CRX jest niewskazane, zbędne i merytorycznie nieuzasadnione (docisk tylnej osi) ;) A opory powietrza oczywiście tak, wszystkie detale mają na to wpływ, spoiler natomiast generując docisk na zasadzie podciśnienia także przy okazji zwiększa te opory. Tylko, że opory powietrza mają znaczenie już przy mniejszych prędkościach, zaś wytworzenie siły docisku aero, to zupełnie inna bajka.

P.S.
Ja nie snułem domysłow, akurat w tym temacie swoich słów jestem pewien :)

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 12:04

Jaques, Kamilos, Trotyl...Panowie przestańcie zrzędzić i nie usiłujcie mi niczego udowadniać. Ja mam fachową literaturę przed oczkami...wszystkie pierdoły na samochodzie mają znaczenie. Po raz kolejny powtarzam...nie pytam Was czy zakładac!!!Pytam jaki ma byc kąt. Skoro nie macie pojęcia, nie wypowiadajcie się..bo zbaczacie z tematu. To co było w programie akurat jest prawdą, bo książki ,które mam potwierdzają to bezsprzecznie+ doświadczenia byłego kierowcy rajdowego.
TJ, Gruby wielkie podziękowania za wsparcie i obrone. TJ..postaram się zażegnać obawy...i zacznę szybciej śmigac:)
A co do korków...Wy chyba na głowy poupadaliście.Jak czytam słowo lans...to mnie poprostu szlag trafia.Najważniejsze ,że mnie się podoba i jest FUNKCJONALNE!Czasem stoi się w korkach...czasem śmiga po autostradzie. Nie robię samochodu na pokaz dla krakowskiego społeczeństwa, a dla siebie. Zawsze będę broniła zmian, tuning...bo serii nie toleruję. Jest dla mnie nudna...i zmasowana. Oczywiście szanuje wszystkich, którzy lubia serię i doceniam ich fascynację.Nie stać mnie na samochód typu Lamborghini Gallardo, w którym nie ma co poprawiać. Zmieniam swój i grzecznie proszę o pomoc jeśli czegos nie wiem.Tyle.

[ Dodano: Wto Wrz 26, 2006 12:15 pm ]
A w ogóle to jesteście wszyscy przesłodcy jak sie tak upieracie przy swoim:)Uwielbiam Was :rotfl:

Jacques
Forumowicz

przez Jacques » 2006-09-26, 12:16

Nie dasz po prostu sobie powiedzieć, że "funkcjonalnie" to taki spoiler jedynie pogarsza charakterystykę prowadzenia samochodu przednionapędowego o takim rozkładzie masy jak CRX - zwiększa podsterowność auta podsterownego z natury! Pisałem jaki ma być kąt w tym wypadku: jak najmniejszy, by działanie spoliera było minimalne i nie psuł charakterystyki samochodu - czyt. jak najbardziej poziomo. A skoro nie dla społeczeństwa to w ogoóle nie powinnaś go montować, skoro chcesz "polepszyć". I jak możesz, to zacytuj fragment tej książki, która w przypadku takiego samochodu zaleca DODATKOWY docisk tylnej osi! A nie: "mam książke", itp. OK, ja mowię pas :)

P.S.
Pisanie nie tego co ktoś chciałby przeczytać to jeszcze nie "zrzędzenie" :razz:
Ostatnio edytowano 2006-09-26, 12:30 przez Jacques, łącznie edytowano 1 raz

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-09-26, 12:18

To skoro masz tyle fachowej literatury, to potrzebujesz pomocy ludzi, którzy nie znają się, są głupi i nie wiedzą nic w temacie? Nie rozumiem tu chyba czegoś...?

Jacques wytłumaczył Ci, efekt jaki da założenie spojlera - pogorszy parametry samochodu, a nie poprawi (a z tego co wiem, to chcesz je polepszyć, tak?). No chyba, że chcesz zrobić z CRX-a sanki...

Jak chcesz usłyszeć potwierdzenie swojej teorii, a nie rady od ludzi, to po co zakladasz taki topic?
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

Poprzednia strona   Następna strona