del sol

baza
Forumowicz

przez baza » 2007-09-09, 13:06

Panowie lekko trzepiący się dach można w 15 minut naprawić.
Ściągamy plasticzek tylnego pałąka.Odkręcamy oba mocowania dachu.Dajemy po podkładeczce(chyba fi 12mm o ile się nie mylę) skręcamy spowrotem i mucha nie siada.Trzeba dobrać dobrze grubość podkłądki.Kilka prub i napewno każdy sobie poradzi.
EG5>EG2>EG2 B16B>EP2 SPORT>CH1 TypeR

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-09-09, 13:15

DEAR BAZA

Bylo by cudownie jakbys zrobil fotki tych miejsc - fotke tego co uzywasz jako podkladki i w koncu gdzie to przyklejasz czy umocowujesz. Wtedy wiekszosc samochodowych laikow takich jak ja bedzie w stanie to zrobic - gdyz moja wyobraznia nie jest w stanie tego skorelowac z Twoim opisem.

pomoz wiec ludziom - bo ten problem dotyczy wielu :ok:

w prezencie - ktos losowo wybrany z posiadaczy del soli zrobi ci lodzika ;)

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2007-09-09, 13:40

wow nie moge uwierzyc ze wkonu lubudubu na dziurach nie bedzie .ide zaraz pogrzebac i to zrobic

baza
Forumowicz

przez baza » 2007-09-09, 13:53

No ja fotek niestety niezrobię bo del sol sprzedany...
EG5>EG2>EG2 B16B>EP2 SPORT>CH1 TypeR

Diups
Moderator

przez Diups » 2007-09-09, 14:11

jak ktoś ogarnie to niech zrobi fotostory co by sie przydalo nie tylko mi ale i reszcie kiedys :)

czekam :D
DELSLOW PROJECT
[center]Mój ulubiony cytat na tym forum skierowany do mnie to:
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
[/center]

smk
Forumowicz

przez smk » 2007-09-09, 16:17

Też bym chętnie obejrzał konkretne fotostory.

Panowie w międzyczasie podziele się chętnie tym co ostatnio znalazłem w necie na www.teamdelsol.com - zrobili FAQ z obrazkami, fotkami i opisami praktycznie wszytkiego co tyczy się solniczki. Włącznie z kombinacjami różnych wariantów naprawy cieknącego dachu, i naprawy stukającego dachu itp.

http://www.teamdelsol.com/technical/tec ... e_full.pdf

tu jeszcze FAQ dotyczące latającego dachu:
http://www.teamdelsol.com/technical/how ... fault.html

Nie wiem czy to było już na forum czy nie ale może to coś pomoże.
W ramach rewanżu poprosze o wykluczenie mnie z losowania do tego lodzika :D

Diups
Moderator

przez Diups » 2007-09-09, 17:06

smk napisał(a):W ramach rewanżu poprosze o wykluczenie mnie z losowania do tego lodzika :D

z tego bedzie zwolniony ten kto przetlumaczy to na PL jezyk :D
u mnie kulawo z angielskim wiec licze na zyczliwego :)
DELSLOW PROJECT
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
[/center]

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-09-09, 23:44

SMK

jak juz zaczales tak dobrze - to przetlumacz to.....otherwise blow job ;)

smk
Forumowicz

przez smk » 2007-09-10, 09:57

ok na szybkiego wam przetłumacze ten drugi link o trzepiącym dachu:

"będziesz potrzebował 12mm klucz nasadkowy, 12mm klucz oczkowy, 10 podkładek o grubości 1/16-1/18"
1. Zdjąć plastiki: Najpierw trzeba usunąć trochę plastików z wnętrza i schować dach do bagażnika żeby nie przeszkadzał. Plastiki jakie musisz zdjąć to osłony przeciwsłoneczne, osłony plastikowe słupków przedniego i tylnego, oświetlenie wnętrza, roll bar interior plastic (platiki tylnego wzmocnienie? roll bar to klatka bezpieczeństwa więc nie wiem donkretnie o jaki element chodzi w solce ale wypada że to tylny słupek).
Aby zdjąć wewnętrzne plastiki musisz podważyć małe kółko za osłonami przeciwsłonecznymi i odkręcić 4 śruby. Aby zdjąć plastik z słupka przedniego trzeba wsadzić palce za plastik słupka i pociągnąć z lekką siłą aby puściły klipsy mocujące. Aby zdjąć oświetlenie wewnętrzne trzeba wyciągnąć przeźroczysty platik, odkręcić wewnętrzną śrube mocującą i wyciągnąć reszte oświetlenia. Plastiki z tylnego słupka zdejmuje się w podobny sposób jak z przedniego.

2. usunięcie śrub: Zobaczycie 3 śruby w każdym przednim rogu trzymający przednie gniazda na szpilki dachu i po 1 śrubie i 1 nakrętce trzymające tylne gniazda na szpilki dachu. Sugeruje żeby wyjąć jedno z gniazd i zabrać je do sklepu aby dobrać podkładki które pasują (1/16-1/18" grubości). Ostrożnie usunąć gniazda i wsadzić między gniazdo a karoserię 1 podkładkę na gniazdo. Przykręć gniazda. Prubowaliśmy wsadzić 2 podkładki na gniazdo ale zniekształca to uszczelki i do środka dostaje się woda.

3. spasowanie: zamontuj dach, może wchodzić trochę trudniej niż na początku i czasem trzeba przycisnąć od góry podczas zamyknia szpilek. Jeśli wszystko pasuje schowaj dach do bagażnika.

4. Końcówka: załóż wszystkie plastiki w odwrotnej kolejności jak je zdejmowałeś i rozkoszuj się lepiej spasowanym dachem."

prosze. Teraz niech ktoś bierze cyfrówkę i zrobi z tego fotostory :)

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-09-10, 10:39

great job out there man - ale bez fotek - ba nawet z fotkami raczej tego nie zrobie :(

Wersja BAZY bardziej mi sie podoba - wystarczy ze to troche szczegolowiej opisze i bedzie cool.

insane
Forumowicz

przez insane » 2007-09-11, 18:57

Udostepnie Bazie samochod do zrobienia fotostory ;p Moge nawet fotki robic hehe : - )

wOOx napisał(a):Juz pisałem gdzies ja kupiłem uszczelke w castoramie i mozna ja przczyepic tak w miejscu styku krawedzi dachu z tym pałakiem nad głowami zeby sie nie obijał dach do przodu i do tyłu.

Jaka to byla uszczelka? Do okien i drzwi? Bylem dzisiaj w Castoramie i sa bardzo rozne... Dla szpar o jakim przekroju musi byc? Kupilbym, ale byly same 20-metrowe - chyba dla calego Crx Reneissance by starczylo :-) 6-metrowe wykupione.

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-09-18, 09:52

Witam, ad vocem telepiacego sie dachu!!!!
Mam rozwiazanie !!!!
Pomysl Bazy pewnie tez dziala - acz nie moglem tego do konca wykonca - poniewaz z jednej strony na nakladka sie tak zapiekla ze nie dalo sie jej odkrecic - a probujac pare razy z tej nakladki ( podkladka - jak zwal tak zwal) zrobil sie owal - tak wiec juz jej nigdy nie odkrece. Z 2 strony mi sie udalo to zrobic , wlozylem podkladki , faktycznie dach sie ciezej zapinal - ale zauwazylem skutek uboczny - plastiki przez obnizenie tego mocowania gorzej zaczynaja pasowac - a i uszczelka mniej dociska.
Ja wpadlem na rewolucyjny pomysl - szybszy , bezpieczniejszy , bez jakiejkolwiek ingerencji.
A mianowicie potrzeba wylacznie - "tulejek" gumowych jakbyrurek , ktore z jednej strony sie pogrubiaja na koncu. CHodzi o to co jest przy wtyczkach ( czesto jak kabel dochodzi do wtyczki przechodzi wlasnie przez taka gumowa rureczke , tulejke czy jak to nazwac i ta rozszerzona czesc juz jest wew. wtyczki . Wiec co trzeba zrobic - isc do jakiegos np praktikera - wybrac przemyslowe wtyczki - i przyjrzec sie ich srednicom - wziac odpowiednie 2 lub 4 ( z przodu troche mniejsza dziura) kupic ,l rozkrecic wtyczke - wyjac ta gumowa rureczke i po prostu wsadzic w otwor w wkory normalnie wchodzi bolec dachu. Wsadzamy w to takie czarne - wsadzajac to po prostu bolec przechodzi ciasniej przez ten otwor - przez co lepiej przylega - a ze koncowka jest pusta ( bo to rurka)- bolec (koniec jego) ma styk z blacha - dzieki czemu dostajemy info czy dach domkniety czy nie ( w lampce na kokpicie)
Napisalem pewnie troche zawile , ale inaczej nie umiem ;)
jedyny ewentualnie minus - to ze jesli jest ta tulejka biala - a mamy sciagniety dacg - to widac dwa biale jakby koleczka - ale to naprawde nie przeszkadza.
Dodam jeszcze ze ta czesc ktora nagle sie rozszerza ( tworzy pierscien z tej tulejki) - ona jest na zew - dzieki temu mozemy to spokojnie wyjac kiedy chcemy.
do plusow - nie bedzie przeciekac dach ani nic - bo jest w tym samym miejscu co byl , nie trzeba nic rozkrecac
- trzeba zakupic z 2 wtyczki gdzies po 4 zł ( chyba ze ma sie jakies stare w domu i jest przy nich ta gumka - to ma sie za friko :razz: )

efekt - nic nie telepie - a dalem tylko z tylu - pewnie jakbym dal jeszcze do przednich otworow ( nad przednia szyba) to by juz nie bylo ch.. zeby cos moglo stuknac, w razie pytan - pytac - naprawde tanim kosztem i robocizna 15 sec - mozna rozwiazac problem - bez ingerencji w sciaganie plastikow , obudow , odkrecania itd...
pozd

Diups
Moderator

przez Diups » 2007-09-18, 17:02

wiecznygosc, skoro wystaja te tulejki/gumki czy jakos tak.. to pokaz jak to tam wlozyles w to czarne (jesli dobrze rozumiem)

daj jakies foto jak to wyglada przy zdjetym dachu itp
DELSLOW PROJECT
[/center]

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-09-18, 18:58

hmm - kurcze prawde mowiąc to nie wiem jak tu dac zdjecie , wiec poki nie ma ostatecznosci to napisze , ze te teulejki wkłądamy w dwie czarne dziury , które sa za fotelami pasazerow - innych na tym pałąku nie ma. Natomiast ta rozrzeszona na koncu gumka wystaje tylko na jej grubosc(tego rozszerzenia) tj. z 1 mm albo góra 2 - ponieważ jakby odstawała bardziej - to nakladajac dach by sie ja poprostu z gory przygniotlo i by wyleciala z tej dziury - ewewntualnie by sie pogniotla i przy kolejnym zdjeciu dachu na pewno by wyleciala. JAk mi ktos napisze jak tu zamiescic bez jakichs godzinnych ceregieli zdjecia - to umieszcze . ;)

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2007-09-18, 19:28

przeslij mi na maila rafal10001@gmail.com to beda jeszcze dzisiaj a jak nie chcesz to umiesc je na www.fotka.pl

Poprzednia strona   Następna strona