Witam po przekreceniu kluczyka nie świeci się kontrolka ładowania ,bezpiecznik alternatory bodajże 15 lub 14 sprawny ,żarówka w liczniku sprawna ,moze gdy wyciagalem licznik kabel od żarówki się uszkodził? wie ktoś który to kabel w kostce do licznika?Od czego sa 3 kable w kostce zielonej przy alternatorze ?może alternatora się popsuł ,? Dodam że nie wiem czy jest ładowanie bo nie miałem miernika aby sprawdzic
Ostatnio edytowano 2016-03-05, 21:02 przez kamil kamieńsk, łącznie edytowano 3 razy
Zdejmij pasek od altka, na 100% nie bedzie wtedy ladowania wiec powinna zaswiecic. Ja obstawiam mechanicznie uszkodzony kabel/wtyczke skoro zarowka ok.
Wczoraj robiłem Cinquecento w którym był ten sam objaw. Wymieniłem alternator z regulatorem napięcia i ładowanie wrociło. Był ten sam problem, ze po przekręceniu kluczyka nie swieciła się kontrolka ładowania
Wychodzi na to że cos jest z kontrolka w liczniku po podłączeniu miernika na zgaszonym jest 12,6 PP odpaleniu 13,8 gdy włączę światła i wentylator na sekundę spada i znów jest 13.8 tak więc można płacić narazie te kontrolek ważne że jest ladowanie:)