Komputer dachu chyba się zepsół.. Del Sol

ocies0101
Forumowicz

Komputer dachu chyba się zepsół.. Del Sol

przez ocies0101 » 2013-01-18, 18:14

Witam. Mam problem z komputerem dachu ( tak myślę ), gdy jadę to na tablicy jest narysowana solka i się świeci dach, towarzyszy temu mocny pisk, aby nie piszczało odłączyłem jeden z kabli od komputera dachu, ale wtedy nie otwierają się szyby. Czy to wina komputera czy może jakieś czujnika czy coś... Dach elektryczny.

Przy okazji to jeżeli ktoś by miał uszczelki do del solki dachu, bagażnika i szyb bocznych to chętnie kupie.

Oprócz tego poprzedni właściciel jakiś patent zrobił do otwierania tego dachu, a nie wiem jak to powinno wyglądać. Dach jest otwierany takim pokrętłem i dwoma przyciskami, czy oryginalnie nie było to nad tablicą? I czy dach się sam chował wysuwało po niego bez przełączania co ma się wysuwać ?

Abaddon
Forumowicz

przez Abaddon » 2013-01-21, 12:09

może jakiś czujnik otwarcia dachu czy coś? pokazuje że dach jest niedomknięty? szukałbym w tym kierunku. na początek poszukaj w istniejących tematach ew. niech wypowie się jakiś użytkownik solki ;)
Turbo Pomarańcza http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=36957

https://www.facebook.com/grassygarage !! ;)

ocies0101
Forumowicz

przez ocies0101 » 2013-01-25, 12:33

Ok. W najbliższym czasie będę jechał podłączyć go pod komputer zobaczyć co z błędów wyjdzie. Dzięki ;)

Abaddon
Forumowicz

przez Abaddon » 2013-01-25, 18:45

Nie wiem jak Ty chcesz go pod komputer podłączyć. del sol nie ma złącza pod komputer.
Tu masz jak wykonać diagnostykę. forum/portal.php?show=43
Turbo Pomarańcza http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=36957

https://www.facebook.com/grassygarage !! ;)

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2013-01-25, 21:06

Jak zamykasz dach to przekrecasz dwie klameczki NA dachu, ich przekrecenie powoduje ze z dachu wysuwaja sie dwa bolce mocujace dach do reszty samochodu. Bolce wsuwaja sie w take dziury, NA koncu tych dziur sa czujniki wykrywajacy te bolce, prqwdopodobnie to i poszlo, styki przy ktoryms czujniku zardzewialy. Diagnostyka ecu nic CI nie da, zdejmij lampke wewnetrana, odkrec srubki zeby zdjac plastiki cale od gory i ze slupkow, i dostac sie do tych czujnikow. Przeszukaj forum jest tu sporo postow NA ten temat lacznie z linkiem do instrukcji naprawiania dachu,w niej jest wsyzstko. Jest tez link do filmiku z otwierqnia dachu, robi sie to tylko jednym guzikiem,to Co masz to jest samorobka. Powodzenia, szukaj na forum.
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

INO
Forumowicz

przez INO » 2013-01-25, 21:35

1. Sprawdź stan kostek w słupku nad głową (do zdjęcia plastik z lampką wew. i 2 po bokach)
2. Diagnostyki nie wykonasz sprawdzając błędy CHECK ENGINE - Dach ma swój komputer, w pierwszej kolejności zresetuj błędy wyciągając na 20s bezpiecznik ze skrzynki przy akumulatorze (zapłon wyłączony) Obrazek
3. Na włączonym zapłonie zlicz ilość mrugnięć zielonej diody na kompie w bagażniku (siedzi pod tapicerką przy lewym kielichu)
4. Po odczytaniu błędu postępuj zgodnie z zaleceniami w manualu od dachu.

Jeżeli go nie masz mogę Ci wysłać na e-mail - no chyba, że ktoś dysponuje aktualnym linkiem to niech wrzuci do tematu...
Ikuo Kajitani. The 'Father' of VTEC !

ocies0101
Forumowicz

przez ocies0101 » 2013-01-27, 00:35

Dzięki wielkie! Jutro się biorę za to i napiszę czy pomogło :D

INO
Forumowicz

przez INO » 2013-01-27, 09:26

Jeżeli nic nie zdziałasz ...... a na pewno nie zdziałasz biorąc pod uwagę, że masz tam teraz u siebie samoróbkę ( nie doczytałem pierwszego posta ) to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wymiana całej wiązki elektrycznej od samego dachu.
Plus takiej operacji jest taki, że w końcu będziesz otwierał ten dach tak jak powinno się go otwierać no i przestanie piszczeć bo przy okazji sprawdzisz każdą kostkę:
http://www.youtube.com/watch?v=Q7yuX3x7rEQ
Auto w pozycji wyjściowej czyli:
-silnik uruchomiony
-zaciągnięty hamulec ręczny
-tylna szyba zamknięta
-bagażnik zamkniety
-dach zamknięty

1.Przekręcamy klameczki boczne dachu po lewej i po prawej stronie - powinno zacząć pikać(sygnał dźwiękowy)
2.Wciskamy przycisk otwierania dachu i trzymamy go wciśniętego - ten przycisk jest po lewej stronie osłony nad zegarami (tzn prędkościomierz i obrotomierz), wciskamy go w dół
3. Szyby boczne powinny się same otworzyć
4.Bagażnik powinien podnieść się do góry
5.Dach powinien zostać uniesiony na jakieś 15 centymetrów (tzn jego tylna krawędź jest unoszona),
6.Wyjeżdżają z bagażnika 2 pręty które wsuwają się w dach
7. Dach opada o około 2 centymetry.
8. Sygnał dźwiękowy się zmieni w tym momencie
6.Puszczamy przycisk otwierania
7.Przekręcamy tą srodkową klameczkę dachu
8.Wciskamy przycisk i trzymamy go.
9.Pręty cofają się chowając się do bagażnika razem z dachem
10. Bagażnik zaczyna się zamykać
11. Jak jest już w 2/3 zamknięty , zatrzymuje się i znowu piszczy sygnał
12.Puszczasz w tym momencie przycisk i naciskasz go znowu - bagażnik zamyka się dalej
13. Tuż przed zamknięciem znowu piszczy - puszczasz w tym momencie przycisk i naciskasz go znowu
14. Bagażnik zamyka się, słychać ryglujący się zamek
15. w tym momencie puszczasz przycisk - masz schowany dach.

Jeżeli w każdym momencie podczas otwierania dachu coś się stanie , zmienisz zdanie i chcesz go zamknąć w trakcie otwierania, to puszczasz przycisk otwierania po czym naciskasz go w górę (tryb reverse) - dach zacznie się zakładać w odwrotnej kolejności.

Z opisu wygląda to na bardzo skomplikowane, ale po kilku otwarciach jest to wszystko raczej proste i logiczne, a cała procedura zajmuje około 35 sekund.

Te piszczenia przy zamykaniu bagażnika , jak i to że tylna szybka podczas tej całej operacji ma być zamknięta to przejaw nadmiernej chyba troski o bezpieczeństwo , a konkretniej coby nikomu dłoni bądź rąk nie przycięło.

Nie jestem pewien czy jeszcze mam taką wiązkę czy już sprzedałem- miałem kilka i szybko się rozeszły - może jakaś jeszcze się ostała.... wieczorem będę wiedział.
Kompa do dachu jeszcze mam tylko sztukę jakby co.....

ocies0101
Forumowicz

przez ocies0101 » 2013-01-30, 18:38

Jakbyś miał tą wiązkę to bym posysnoł, ale ten dach to i tak klapa bo coś się popsuło, zamek nawet nie działa, ledwo się podnosi i chowa (trzeba mu pomagać), a nic nie zrobiłem do tej pory oprócz tego że podłączyłem komputer i odłączyłem tę piszczałkę. Komputer raczej jest sprawny, a czujników nie sprawdzałem bo cały czas deszcz albo śnieg ://. Ale dziś się pierwszy raz bez dachu przejechałem jak słońce na chwile wyszło i jest moc ! xD

INO
Forumowicz

przez INO » 2013-01-31, 00:21

Jak znajdę tą wiązkę to dam znać - całkiem o niej zapomniałem.
ocies0101 napisał(a): ledwo się podnosi i chowa (trzeba mu pomagać)

Musisz przesmarować cały mechanizm, od góry do dołu... no i starać się jak najrzadziej otwierać bagażnik na zgaszonym silniku bo aku zarżniesz ...... i to może być też przyczyną, że musisz mu "pomagać".