Samodzielny montaz alarmu

bordos
Forumowicz

Samodzielny montaz alarmu

przez bordos » 2007-07-31, 01:00

Chciałbym w swoim ED9 zamontowac samodzielnie alarm i zastanawiam sie, czy znajdąc sie conieco na elektryce (w sumie pewnie ta wiedzia dużo sie nie przyda) jest to do wykonania samemu?

Ma ktoś może jakies doświadczenie z montażem?

Np. dokąd podpiąc mu zasilanie (bo od skrzynki z bezpiecznikami to tak trochę łatwo dla potencjalnego złodzieja) - chodzi mi o miejsca, gdzie napięcie pozostaje po wyjęciu kluczyka:)

Druga sprawa - gdzie podłączyc się pod kierunki i gdzie pod masę od drzwi ( kturędy idą kable ) i jak zabezpieczyc auto przez otworzeniem sobie przez kogos szyberdachu (tam czujnika nie ma)?

I ogólnie każda rada byla by mile widziana:)

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2007-07-31, 12:07

pwinieneś dać rade:) ja niemam zielonego pojecia o tym a sam zamontowałem centalny zamek i teraz podpinam do tego reszte czyli czujniki syrene itd.
pod kierunki podłączasz sie najlepiej do kabelków z przycisku awaryjnych. powinieneś mieć 2 kabelki wychodzące z centralki i podpinasz je w te gdzie jest + po naciśnięciu przycisku awaryjnych a masę drzwi hmmm no do byle jakiej blachy :) ja wszystkie minusiki spiołem w jeden i przykręciłem śrubką ;) kabelki z drzwi idą poniżej prawego i poniżej lewego słupka jak otworzysz drzwi to widać gzie w chodzą tylko że od strony kierowcy sa w troche niewygodnym miejscu i trzeba sie troche nagimnastykować ;) to tyle odemnie mam nadzieje że choc troche CI sie to przyda ;)

Przepraszam nastapiła pomyłka w kolorach kabelków tu są poprawione:
(u mnie to zielony z niebieskim paskiem kabelek i zielony z żółtym) włąsnie podłączyłem i wszysciuchno działa ;)
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

bordos
Forumowicz

przez bordos » 2007-08-12, 14:31

A mozesz mi napisac pod ktore się podpiąc do przełącznika awaryjych?

Juz alarm kupiony i we wtorek razem z centralnym zostanie zalożony:)

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2007-08-13, 10:42

(u mnie to zielony z niebieskim paskiem kabelek i zielony z żółtym) ;) w każdym rexie powinny byc te same chyba :P
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

bordos
Forumowicz

przez bordos » 2007-08-13, 11:02

Dzieki za pomoc :)

Klost
Forumowicz

przez Klost » 2007-08-13, 11:14

Najwazniejsze to dobrze schowac centralke. Daleko od skrzynki z bezpiecznikami gdzies gleboko pod deska. Jak poszukasz gwarantuje ze znajdziesz idealne miejsce ;)

Wszystkie kable pusc w peszlach takich jak fabryczna instalacja hondy. W miejscach wpiec w instalacje auta staraj sie zeby kable alarmu nie szly nigdy po peszlach fabrycznej instalacji tylko byly wplatane w instalacje.

Zasilanie najlepiej wg mnie brac z kabli zaraz w miejscu ich wejscia do budy.

Kable do kierunkowskazow podpinasz pod awaryjne. Jesli na kablach z centralki nie masz bezpiecznika koniecznie zamontuj. Bez niego zlodziej spali ci centralke puszczajac napiecie na dowolny kierunkowskaz.

Ja u siebie podlaczylem zamiast kierunkowskazow swiatla drogowe i pozycje. W nocy jak wyje to dokladnie widac czyj :ok:

Co do szyberdachu to czujki zamontowane pod sufitem dzialaja na drzwi, szyber i klape bagaznika wiec sie nie masz o co martwic.

Jak masz jakies pytania wal na priv.

bordos
Forumowicz

przez bordos » 2007-08-17, 16:59

Pytanko mam - gdzie znalesc kable od tych koncówek w drzwiach ( te gdzie jak są otwarte to wlacza się swiatelko ). Czy moze to pod swiatlelko wlasnie podpiąc?

Bo ostatnia mi rzecz zostala wlasnie to a nie chce calego plastiku rwac.

I czy tam pojawia się po otworzeniu drzwi + czy - ??

Stosik
Forumowicz

przez Stosik » 2007-08-20, 22:48

Witam!!
Odświeżę troszkę temat:)
Zakładam alarm z centrala wszystko już prawie gotowe i chce podłączyć odcieńcie pompy albo zapłonu gdzie takie kabelki szukać?? ma ktos jakis schemat?? z góry dzięki
pozdro
---== C R X ==---
The power of dreams

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2007-08-20, 22:51

jak zdejmiesz kanape to pierwszy z lewej to zasilanie pompy zobacz kolor i poszukaj pod deska , a zaplon to najlepiej na aparat zobaczyc ta jest wtyczka z 2 kabelkami jeden to masa a drugi 12v znajdz go pod deska w bezpiecznikach i zalatwione
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-01-02, 00:48

Witam,

odkopię trochę temat, gdyż mam ten sam problem co kolega bordos - zainstalowałem właśnie alarm i wszystko śmiga jak należy, niestety nie wiem w jaki sposób podpiąć się pod przewód odpowiedzialny za włączanie się lampki wewnętrznej podczas otwierania drzwi. Wiem, że jest to czerwono-zielony przewód znajdujący się w pod kolumną kierownicy - nie wiem jednak czy przesyła on masę czy plus. Gdy podpinam kabelek z alarmu od plusa to niestety alarm sam się włącza i nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić.

Pozdrawiam :)

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2011-01-02, 10:09

na tym kablu od lampki w momencie zaswiecenia pojawia sie minus, plus jest podpiety bezposrednio do zarowki, a minus do niej jest podawany poprzez krancowki drzwi

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-01-02, 20:14

Dzięki :] Wiem już gdzie popełniłem błąd, choć wciąż nie mogę go naprawić. Otóż podłączyłem się do kabla od oświetlenia zewn. (czerwono-zielony, nie zielono-czerwony). Z pomocą schematów elektryki na stronie głównej znalazłem zielono-czerwony przewód, który teoretycznie miał być odpowiedzialny za oświetlenie wewn.. Okazało się jednak, że jest to przewód odpowiedzialny za zapłon :P Ktoś może podpowiedzieć chociaż jak wygląda ten kabelek odpowiedzialny za oświetlenie wewn.? Gruby, cienki, gdzie przebiega?

Pozdrawiam,
Góral

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2011-01-02, 20:40

niewiem jak jest w crxsie ale w 5genie odkrecilem krancowke od kierowcy zobaczylem jaki idzie kabelek a potem go szukalem w progu znalazlem sprawdzilem miernikiem i gitara ;)

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2011-01-02, 23:18

Ten post dotyczy krańcówki bagażnika !!

Kabelków w tym samym kolorze idących w wiązce w progu są 3, bo sam się w nie wpinałem:D

Ja po prostu odchyliłem kawałek izolacji taką maszyną do zarabiania kabli i sprawdziłem czy w momencie załączenia lampki pojawia się +12V. Trafiłem za 2 razem. Potem ten odchylony kawałek izolacji obkręciłem taśmą izolacyjną i tyle.
Ostatnio edytowano 2011-01-02, 23:43 przez Ryba88, łącznie edytowano 1 raz

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-01-02, 23:18

A próbował ktoś bezpośrednio podłączyć to pod bezpiecznik w puszce?

@Ryba88 o, to przynajmniej wiem, że tym razem powinienem trafić :) tam był jeszcze jeden kabelek tego samego koloru, najcieńszy z nich. Jeszcze go nie przetestowałem :D Niestety nie posiadam takiego urządzenia do "obierania" kabli, więc radzę sobie nożem :P

Następna strona