Witam Dopadłem CIviva eg8 d15b2 Niemam iskry Czy jakies manulale do tego typu problemu lub schemat do takiego pojazdu ? Pozatym gdzie i jak szuakć kodów błedu ?
Dzieki z gory
u nas taki problem:
blad 15, nie ma iskry, kopulkA OK, komp ok, silnik zapalil na krotko po kombinacji pradu z aku na zaplonowy, ale jak sie sie wszystkow calosc zlozy nie pali .... kreci ale brak iskry
na 100% jestem pewien, że to cewka zapłonowa bo miałem to też w silniku D15 i koleś wymianiał ją 3razy aż kupił nową za 89zł ze sklepu i odpaliło auto... przebicia sa i pada...
Odświeżę temat. Też pojawił się u mnie problem z iskrą. A mianowicie samochód normalnie jeździł do puki wczoraj podczas jazdy nie zgasł. Od tego czasu w ogóle nie chce odpalić. Sprawdzałem iskrę i jej nie ma. Co ciekawe wykręciłem świece i są suche tak jakby też wtryski paliwa nie podawały. Dodam że pompę paliwa słychać i silnik normalnie kręci. Silnik B16A1.
Zmierz rezystancję cewki, oraz czy nie jest przerwana. Jezeli cewka OK to do wymiany moduł zapłonowy, ewentualnie przemierz miernikiem moduł czy nie ma zwarcia oraz przebicia. Zmierz w strone przewodzenia i zaporową tak jak diodę.
pablo1607, normalna sprawa, że w każdej chwili może zdechnąć. Jak remontowalem silnik Bomblowi z CKPL to pierwsza cewka od leżakowania zdechła, 2gą kupił i też nie było iskry, 3cią to samo i dopiero nową za 70zł kupił samą cewke (nie aparat) to odpalił :O
Wyciągnąłem cewkę i sprawdziłem ją miernikiem. Coś jest z nią tak bo raz pokazuje opór a raz nie, jak przycisnę mocniej mirnikiem to wtedy jest wskazanie, a jak przyłożę lekko to nie zawsze, pomijając to ze musiałem ją trochę przeczyścić i sporo czarnego dziadostwa poleciało ze środka; tam gdzie wchodzi palec (aż plastik dookoła jest trochę sfajczony).
[ Dodano: 2011-09-28, 11:58 ] przeczysciłem ją dokladnie i teraz pokazuje sredni opór w granicach 11-12.
[ Dodano: 2011-09-28, 13:34 ] Jeszcze sprawdziłem diodkę na ecu i wskazuje 3 mignięcia: na czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze dolotowym lub jego obwód.
zmierz cewka w sensie czy nie jest przerwany zwoj, oraz rezystancje cewki i podaj jednostki w ktorych zmierzyles bo 11-12 to nic nie mowi, potrzebna jest jednostka w czym to ohm? kOhm czy MOhm?