Lozyska, koncowki drazka itp

nitroGroch
Forumowicz

Lozyska, koncowki drazka itp

przez nitroGroch » 2007-10-07, 15:06

Witam sprawa jest taka, sprowadzilem Hanie rok temu z Niemiec w stanie dosc dobrym (tak przynajmniej mi sie wydawalo) ale przez ten rok wiele sie zmienilo w prowadzeniu tego auta. Szczerze powiem ze nie znam sie za bardzo na mechanice, a raczej tylko z niej korzystam:) - przez co troche zaniedbalem sprawy drobnych napraw. Mam problem z tylnim kolem-felga dosyc mocno sie grzeje podejrzewam ze to lozysko bo pare miesiecy temu zaczelo mi cos buczec (ale dawalem rade ragluszyc to muzyka :) teraz sprawa jest powazniejsza zarowno ze wzgledow finansowych (Hania zwiekrzyla dosc pokaznie swoj apetyt na oktany) jak i bezpieczenstwa.... Problem mam tez z tym ze rozpedzajac autko w zakresie 40-50km/h trzesie i buda na boki nie zaleznie na ktorym biegu jade i przy jakich obrotach. Tu podejrzewam dojechane koncowki drazka, ale tak naprawde to nie mam o tym pojecia, wnioskuje z doswiadczen kolegow z forom. Dodam jeszcze ze uzytkuje HONDE zgdonie z jej przeznaczeniem - dosyc ostro i szybko, oszczedzam tylko gdy przedzieram sie pomiedzy dziurami w jezdni, trzac podwoziem o asfalt.

Teraz juz tylko prosze o pomoc - jak sadzicie czy to faktycznie lozyska i koncowki? Na jakie koszta sie przygotowac, no i moze czy warto kupowac tansze zamienniki?

Z gory dziekowa za wsparcie :)
Need More Speed 8-)

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-10-07, 15:18

trząść budą przy przyspieszaniu może przez przeguby wewnętrzne, może też felgi, nie sądzę aby to była wina końcówek, gdyby to była ich wina, to raczej by rzucało Toba po drodze, winą za grzanie felgi możesz również obarczyć zacisk hamulcowy, bardzo popularne zjawisko w naszych haniach i dlatego też mogło Ci się zwiększyć spalanie.

[ Dodano: 2007-10-07, 15:19 ]
i nie dawaj zamienników, to tylko strata kasy i czasu
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.

nitroGroch
Forumowicz

przez nitroGroch » 2007-10-07, 15:45

Dzieki za odpowiedz giscrx sluchaj a znasz moze jakas domowa metode na sprawdzenie czy to faktycznie przeguby wewnetrzne (nawet nie wiem w ktorym miejscu mam ich szukac) jakie objawy maja te zepsute... Wiesz o co mi chodzi - nie znam sie i nie chce dac sie naciagnac mechanikowi, ktory powymysla mi ze trzeba wymienic pol samochodu :)

A i tak na marginesie jeszcze 1 pytanko cos mi stuka w przednich kolach co ciekawe to zawsze gdy jade po jakiejs kostce brukowej czy czyms co ma niewielkie ale "czeste" uskoki a znacznie rzadziej gdy jade po jakis dziurach. Pytam z czystej ciekawosci bo to akurat najmniejszy problem.
Need More Speed 8-)

giscrx
Forumowicz

przez giscrx » 2007-10-07, 19:18

masz cztery przeguby dwa zewnętrzne, przy kołach i dwa wewnętrzne do skrzyni(jeden wchodzi w skrzynię a drugi jest z podporą), wszystkie są osłonięte mieszkami(gumowa charmonijka koloru czarnego), weż poruszaj półosią wzdłuż własnej osi, jeżeli czujesz duży luz to przegub jest już zużyty, oczywiście zawsze jest minimalny luz i takiego nie bierz pod uwagę, cięzko jest wytłumaczyć to przez opisanie, sprawa jest taka że jeżlei będziesz miał rozerwane mieszki, to bardzo duza jest szansa że dany przegub padł, ale czasami takiego wyciągnąć, wyczyścić i napakować nowego smaru(molibdenowego) i czsaem pomaga, objawami zużytych przegubów zewnętrznych jest stukanie przy skręcie, natomiast wewnętznych szarpanie samochodem przy gwałtownym ruszaniu i przyspieszaniu.

a co do ostaniego pytania, to nie wiem co to może być, ale nie ignoruj takich rzeczy, ponieważ może to doprowadzić do dalszych uszkodzeń, jedź na diagnostykę, jakąs porządną, gdzie dostaniesz wydruk z komputera z pomiarów, najlepiej też podjechać do znajomego mecheca, i dać mu do sprawdzenia.
części do japońców firm: 555, TRW, CTR, SIR, SKF, FEBI, REINZ, CORTECO; raparaturki błotników UWAGA: masz problem z progami, jest teraz na to sposób, pojawiły się na rynku progi dedykowane do CRXa, cena 165,00zł za szt.