Wspomaganie CRX ED9

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2014-08-10, 20:12

Ptasior, zrobił takie coś: forum/viewtopic.php?t=68162&highlight=przek%B3adn%2A
Może Ci się przyda.
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2014-08-10, 22:17

Ja robiłem / przerabiaem - warto - wszystko super śmiga...
Przekładnia od civica. Owszem jest grubsza i żeby pasowała musisz wymienić razem z tą belką co trzyma przekładnię... Tak będzie "profi"... Niektórzy przerabiają to przewężenie co trzyma magiel ale po co się w to piepszyć jak kupić u kogoś magiel razem z belką i po kłopocie...
Pompa z łapą od DOHC... Te z civica SOHC mają inną łapę i kupa rzeźby będzie... Najlepiej pompę z łapą DOHC kupić od concerto... Koło na wał musi być inne, wspomaganie jest napędzane paskiem klinowym. To wolne miejsce które teraz masz jest do napędu klimy... Jak będziesz kupował u kogos pompę z concerto najlepiej od razu weź z kołem pasowym na wał... Zbiorniczek z trzema wejściami na wąż, to dopasujesz od róznych hond, łatwo też zdobyć oryginał... Chłodnica oleju - tu jest duża dowolność, może być civic, concerto czy coś innego... Rurki będą pasowały z civica, jedyna różnica - trzeba przerobić wyjście ciśnieniowe z pompy, najlepiej kupić również wąż ciśnieniowy z pompą concerto, przeciąć i pospawać tak żeby pasowało wejście do pompy concerto a wyjście do przekładni civica (bo przekładnia w concerto jest inna i ma inne wejścia węży...)

adami
Forumowicz

przez adami » 2014-08-11, 01:55

Nie spodziewałem się tylu postów, dzięki bardzo. Na civikowym forum chłopaki nie są tak skłonni do pomocy.
Co do kierownicy to rzeczywiście mam nieoryginalną momo, nie mierzyłem jej ale myślę, że ma około 30cm. Nie mówię, że nie mam siły obrócić kierownicą, nie jestem jakąś lebiodą ale chcę unowocześnić CRXa a dodatkowo wspomaganie w przypadku gdy dupa auta ucieknie pomoże szybko założyć kontrę. Połączenie przyjemnego z pożytecznym. Myślę, że zmiany przełożenia przekładni nie będę robił ale temat Ptasiora się przydał, w civicach Vgen ze wspomą miałem z tego co pamiętam 3 obroty do pełnego skrętu kół. W CRX wychodzi chyba 4 albo i więcej.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2014-08-11, 07:34

Moze po prostu kup ztrupialego Civica 4 ze wspoma na pokladzie, najlepiej z D16 to bedziesz mial komplet od A do Z, bez kombinowania, zakuwania, cudowania i niespodzianki ze czegos brakuje. Za 1500 znajdziesz, wyjmiesz co Ci trzeba, kilka gratow pogonisz i bedziesz mial wspomke za darmo.
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2014-08-11, 11:06

Jak masz kierownice ok 30cm to proponuje założyć taką na 35cm (optymalna) i jeszcze raz zrewidować konieczność zakładania wspomagania, moim zdaniem nie będziesz już czuł takiej potrzeby. CRXy to lekkie auta, jedyna sytuacja (moim zdaniem) gdy wspomaganie sie przydaje to kręcenie kółkiem na postoju. Podczas jazdy jest zupełnie zbyteczne.

Piszesz o lepszej sytuacji przy robieniu kontry (dla niewtajemniczonych: maglownica ze wspomaganiem ma lekko krótszy skok lock-to-lock) ale moim zdaniem ta różnica nie jest na tyle znacząca (jak dobrze pamietam to w crx/civic będzie to jakieś 3.5 obrotu vs 3.9 obrotu). Piszę to z własnego doświadczenia albowiem miałem w civicu 4gen wspomaganie które zdemontowałem i później jeździłem już bez. Do tego co napisał Sebastian dodałbym, że ciężko jest znaleźć łapę do bloku od wersji DOHC ale jest możliwość przerobienia od SOHC aby pasowało (jeden z otworów należy mocno "wyfasolkować").

Podsumowując, jest dużo z tym roboty która moim zdaniem przewyższa opłacalność tej modyfikacji. Ja Ci radzę założyć jakąś kierownicę 35-cio centymetrową (mogę polecić kierownicę firmy momo lub personal) i raz jeszcze przemyśleć czy chcesz zakładać.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

Wenega
Forumowicz

przez Wenega » 2014-08-11, 13:37

jest jeszcze jedna opcja wspomagania do Rexa.. elektrycze z bodajże saxo (choć nic nie dam sobie uciąc że to na pewno saxo ;) ).. jeden ze starych użytkowników forum ma cos takiego założonego, ale chyba jeszcze nigdy się nie pochwalił modem ;) dodam tylko że wspomaganie działa tylko do 20km/h :)

szczegółów tej operacji nie znam, bo dla mnie wspomaganie w Rexie jest zbyteczne :)
ED9 by Wenega
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=62748

Maniek93
Forumowicz

przez Maniek93 » 2014-08-11, 18:02

ciekawa opcja z tym do 20km/h. Odnośnie szybkiej kontry, nie wiem czy wiesz, ale przy jezeli jedziesz powyzej 50km/h łatwiej będzie o szybszą kontrę bez wspomagania, które przy szybkich ruchach stawia opór :)

adami
Forumowicz

przez adami » 2014-08-11, 20:50

Trafił mi się komplet wspomy z civica IV gen z silnikiem D16A9 czyli miałem niemożliwie dużo szczęścia. Całość wyjęta z jeżdżącego samochodu 300zł, jeszcze się pare dyszek urwie więc myślę, że lajtowa cena.

Poprzednia strona