Problem z biegami

sniki
Forumowicz

Problem z biegami

przez sniki » 2013-06-14, 23:44

witam mam taki problem po wymianie łożyska wałka sprzęgłowego od str sprzęgła i zamontowaniu skrzyni mam problem z biegami tz ciężko wchodzą problem z redukcją stawiają opór albo nie mogę wcale ich wbić jak wrzucę jedynkę ruszę z miejsca wcisnę sprzęgło i auto się toczy to jak już stanie to czuć jak by coś stawiało opór uczucie jak by hamulce blokowały dodam że zalałem ją totalem 10/40 silnikowym czy to może być problemem wcześniej przed wym tego łożyska było ok.

[ Dodano: 2013-06-14, 23:52 ]
a dodam że jest to auto del sol vti i łożysko było szitem bo wianek który dzielił łożyska leżał na magnesie w skrzyni a kulki się goniły

pawel84
Forumowicz

przez pawel84 » 2013-06-15, 05:18

Wymieniałeś łożysko oporowe(przy docisku)czy w skrzyni na wałku zdawczym? Mogłeś zle założyć oporowe,z tąd problem że nie rozsprzęgla do końca i biegi ciężko wchodzą :nieok: ! Olej w tym przypadku nie ma znaczenia,ja też jeżdże na silnikowym już 9lat i jest ok ;)

sniki
Forumowicz

przez sniki » 2013-06-15, 16:04

na zdawczym wymieniałem to zaraz na wyjściu a jaka jest szansa że odwrotnie założyłem to tylne wałka sprzęgłowego i wałek jest za ciasno spasowany co do oporowego jest git bo sprawdzałem dzisiaj tą niewierną rozbiorę i luknę może coś wymyśle ale na sugestie również czekam i dzięki za odzew :ok:

[ Dodano: 2013-06-15, 19:12 ]
ok już przypuszczam co jest grane i wiem dlaczego poprzednie łożysko się rozpadło a mianowicie ktoś poprzednio robił skrzynie i założył odwrotnie łożysko na wałku sprzęgła dokładnie to przy synchronizatorach 5 biegu złożył skrzynie i zaczął jeździć zaowocowało to zatarciem się synchronizatora 5 i wstecznego jest mocno starty i zapewne powodował on blokowanie wałka

[ Dodano: 2013-06-17, 22:07 ]
witam wnoszę poprawkę do swej poprzedniej wypowiedzi i podam linka do str z opisem wałka opisując cyframi o który element mi chodzi
forum/portal.php?show=51
a mianowicie podkładka z nr 9 została przez osobę która poprzednio rozbierała skrzynie źle ustawiona co sprawiło że wałek był bardzo ciasno spasowany w następstwie element z nr 10 wycierał rowek w kole przesówki dokładnie jest to w 8 punkcie 3 koło od lewej w efekcie wcześniej wspomniany element przez ścieranie się opadł niżej i zablokował synchronizator co dawało efekt prężenia się skrzyni po ruszeniu i wciśnięciu sprzęgła. na razie zaspawałem wytarty rowek i wyszlifowałem po złożeniu skrzynia chodzi bardzo ładnie ale nie ukrywam że jeśli ktoś posiada taką skrzynie na części to bardzo chętnie kupię zestaw nr 8 pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam że tak namąciłem ;)