Dziwne tarcie/szuranie po wymianie sprzęgla

Mr.Z
Forumowicz

Dziwne tarcie/szuranie po wymianie sprzęgla

przez Mr.Z » 2010-09-26, 11:58

Siema

naprawialem ostatnio skrzynie biegów a dokladniej łożysko w skrzyni, przy okazji wymienilem sprzęgla na nowe, kompletne Aisina i po wymianie pojawilo sie jakieś szuranie, takie jakby tarcie :zaskoczony: Tarcie jest słuszalne w srodku auta jak i na zewnatrz. Odglos jest podczas jazdy, na postoju brak, podczas jazdy jak nacisne lekko pedal gazu to ten odgłos na chwile ustaje po czym znowu sie pojawia.

Od czego to może być? bo ja już nie mam sily do tego auto, jak nie skrzynia, to znowu jakies szuranie teraz ;/

[ Dodano: 2010-09-26, 14:44 ]
Dodam jeszcze że mam pęknięty dzwon na dole u skrzyni.

Na zdjęciu poniżej na czerwono zaznaczylem pękniecie dzwonu skrzyni, a na zielono obszar gdzie nie bylo sruby i osłona odstawała od skrzyni i była luka 7mm szerokosci.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I czy to tez może byc powodem że dostaje się jakiś piasek do środka i trze? Bo ja juz rozważam wszelkie możliwości.

P.S. takie pęknięcie na skrzyni można zespawać czy nie bardzo?

spurek
Moderator

przez spurek » 2010-09-26, 23:51

...na postoju masz ciszę, ale przy wciśniętym sprzęgle, czy puszczonym( na luzie), czy w obu przypadkach. Jak przy wciśniętym to przyczyną hałasu może być łożysko w skrzyni biegów na wałku sprzęgłowym (to w obudowie, "za" łożyskiem oporowym)
Jeżeli hałas masz podczas jazdy, bez względu czy masz wciśnięte sprzęgło czy nie, to możesz mieć padnięte łożyska na różnicówce, albo łożysko na wałku głównym- (jest tam jedno łożysko kulkowe, to może być to)
Osłona która pokazałeś raczej ma mały wpływ na odgłosy jakie opisujesz.
Sprawdź te warianty :

1. na postoju na luzie
2. na postoju z wciśniętym sprzęgłem
3. podczas jazdy na luzie
4. podczas jazdy z wciśniętym sprzęgłem
5. podczas jazdy na luzie z wciśniętym sprzęgłem

obadaj te warianty i zobaczymy co się da zrobić. :ok:
I'm so JDM, my blood type is TypeR.

ED9-->ED9-->ED9 + EE8-->CH1 + EH6 + ED9-> CH1 + CG2 + RD2 + NA1