Jak w temacie. Mam CRX IIgen. ED9 z silnikiem D16Z5 i chce na lato zrobić SWAP i waham się między tymi silnikami z VTEC'kiem (B16A1 z CRX EE8 i B18C4 z Civic VIgen). Jak z mocowaniami? Wiem że ten z EE8 by napewno pasował bo też jest z CRX'y ale co z tym z Civic'ki? Robił ktoś i może mi doradzić?
ani ten ani ten nie pasuje na seryjne łapy z z5 a jesli chodzi o kwestie b16a1 to dodatkowo musisz zmieniac przednią i tylnia bekle , najlepiej kupic jakiec customowe łapy albo home made labo jakis hasport
wersja EASY:
kupujesz łapy hasporta lub jakies inne na konwersje b16 do ed9 i po problemie
Wersja: HARD
tylny wózek z ee8 + lapa od skrzyni, przednia belka z ee8 nie podejdzie pod ed9 wiec pozostaje rzeźba z przednia lapa lub wieszasz motor na 3 łapach, poduszke lapy od ee8 od strony rozrzadu deczko przerabiasz zeby pasowala w mocowanie oem w ed9, lape od skrzyni wystarczy przespawac pare cm do przodu i silnik juz siedzi,
do tego będą Ci jeszcze potrzebne pół osie z ee8, wybieraki skrzyni biegów z ee8 i oczywiście instalka z ee8 lub tylko dokładasz do instalki w ed9 kable do vteca i sondy,
nie zapominamy tez o zrobieniu miejsca na kolo alternatora lub można założyć krótszy pasek
tematow na temat swapa multun w gooogle i na forum:)