Wał głowny- wymontowanie

Rudolf
Forumowicz

Wał głowny- wymontowanie

przez Rudolf » 2008-11-11, 19:14

Witam. mam nie lada problem. zaczne od poczatku. od kilku dni slyszalem stukanie w silniku ale tylko przy odpalaniu auta ale za bardzo mnie to nie martwilo az pewnego dnia jadac zaczal strasznie mocno stukotac i zapalila sie kontrolka oleju. slyszalem tez tarcie. wylaczylem silnikm, scholowalem go pod dom i zaczalem wlasny "remont". odkrecilem pokrywe silnika, wykrecilem swiece. potem zabralem sie za miske olejowa. zeby ja zdjac musialem odkrecic caly kolektor bo sroby byly tak zapieczone na laczeniu kolektora z kawalkiem rury ze nie dalo rady. miska zeszla. nastepnie przyszed czas na (w sumie nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa) oslone walu. po ciezkiej walce udalo mi sie ja zdjac. okazalo sie ze te stuki to oczywiscie panewka (niby bzdura) ale niestety panewka wtopila sie w (to tez nie wiem jak sie profesjonalnie nazywa) to cos co trzyma panewke na korbowodzie, poza tym porysowal sie walek od korbowodu i to dosyc mocno. jedynym rowiazaniem jest szlif walu ale zeby to zrobic trzeba go wymontowac i tu pojawia sie moje pytanie czy jest jakas mozliwosc wymontowania walu z silnikiem w samochodzie i bez odkrecania skrzyni biegow czy nie ma takiej opcji? prosze o pilna pomoc. z gory dziekuje. aha oczywiscie chodzi o silnik Hondy CRX 1.6 rok 91

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2008-11-11, 19:41

Bezpośrednio do wału jest przykrecone koło zamachowe, a to koło wchodzi wałek od skrzyni biegów. Z drugiej strony na wale korbowym jest pompa oleju i koło pasowe rozrzadu. Wszystko to musisz sciganac jak chcesz dac wal do szlifu.

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2008-11-11, 19:46

kurde tego wlasnie sie obawialem;/ wielkie dzieki za odp