witam,mam u siebie w edku silnik D16A9,ale jakiś baran założył tam wydech od z5,z kolektorem,sondą i katalizatorem, chce kupić kolektor 4-2-1,i w związku z tym mam pytanie,czy jak odłącze sonde i wyrzuce katalizator, to coś sie będzie działo? Chodzi mi o to,czy komputer nie będzie wariował. Proszę o konkretne odpowiedzi
Jak masz podlaczona sonde znaczy ze wiazka i komp jest z Z5. Dlatego sonda musi zostac bo bedzie wywalalo blad nr 1 i moze zle dobierac mieszanke. Mozesz zmienic kompa ale lepiej sonde miec.
Wydech mozesz zmienic na A9 i tylko wspawac sonde, ale lepiej od razu zrobic sportowy wydech a nie bawic sie w seryjny.
Mam nadzieje, że nie palnę głupoty, ale po zrobieniu np: wydechu i dolotu trzeba (przydałoby się) stroić ecu? Czy może sam się jakoś zaadoptuje do nowych warunków? A może bez strojenia będzie mniejszy przyrost mocy?
ZTCW to trzeba się czymś podpiąć do kompa i modyfikować program, ale wiem też, że niektóre ecu same adoptują się do nowych warunków tylko w pewnym zakresie, nie wiem jak to jest w crx.