Siemka dziś wymienialem płyn chłodniczy odpowietrzyłem tą śruba na 12 kluczyk i co:
- Niema grzania w kabinie nagrzewnica nie działa można ja jakoś odpowietrzyć osobno lub coś z nia zrobicz żeby było ciepełko?
- Na postoju zagrzewa sie do połowy po czym na chwile włacza sie wentylator i spoko a podczas jazdy gdy obroty są wyższe i pend powietrza wieje wskazówka temp spada i podnosza sie obroty na wolnych do 1,2tys ;/
Musisz odpowietrzyć jeszcze raz, a jeśli będzie trzeba to jeszcze raz, o ile wcześniej było wszystko w porządku to nie ma prawa się nic złego dziać tylko powietrze masz w układzie i tyle. Otwórz nagrzewnicę na max ciepła, zagrzej auto do wentylatora na postoju i wtedy odkręć odpowietrznik tylko się nie poparz, najpierw poluzuj trochę śrubkę żebyś się nie szarpał na rozgrzanym silniku później. Możesz założyć jakiś przezroczysty wężyk żeby nie pryskało parą z płynem jak otworzysz. I trzymaj otwarte aż poleci sam płyn bez pęcherzyków powietrza, później uzupełnij i pojeździj, na pewno coś pomoże, jak będzie potrzeba to powtórzysz jeszcze raz. W końcu płyn wszystko wypchnie i będzie lala.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
heh a mi zawsze samo sie odpowietrzalo, nalewam plyn do oporu (z odkreconym odpowietrznikiem), pozniej jade sobie gdzies tam kilka km do zagrzania, jak ostygnie to dolewam to co brakuje
Myślę że nie chyba a napewno termostat ,poprostu sie nie zamyka czyli nie masz wystarczającej temp w środku gdyż obieg jest ciągle otwarty,co zatym idzie silnik jest nie dogrzany pracuje na ssaniu czyli wieksze też zużycie paliwa
Tematów było sto... nie trzeba odpowietrzać tą śrubką co się urywa, gdy samochód się nagrzewa i załączy się wentylator to i tak płyn jest przetaczany i się odpowietrza. Odpal, zostaw na 15min albo dłużej niepamietam i po sprawie, albo jedz się przejedź
ludzie, po co wam jest ta śrubka to ja niewiem, ukręcacie je bo ciężko idą, a potem płacz. Odpalić auto, rozgrzewamy aż wentylator się włączy i przetoczy płyn.