witam mialem robiony remont kapitalny silnika wszystko co mozna bylo duzo kasy poszlo.... po remoncie na "dotarcie" zalany vavoline 10w40 nic nie lykal zalalem vavoline 10w60 vr2 i ubywa z bagnetu.. i teraz pytanie czy przy takim oleju bedzie cos ubywac?
na pierwsze odpalenie byl mineral ten korek nic nie daje.... nie lyka mi jakis duzych ilosci nie zrobilem jeszcze tysiuaca a z bagnetu spadlo troszeczke..
znaczy na bagnecie ze 3mm spadlo a tysiaca jecze nie zrobilem mysle ze do 0,5 ltra suie zmiesci ale dziwi mnie to bo na 10w40 zrobilem ponad 2 tys i nic nie spadalo nic!!
Więc właśnie bardzo ważną rzeczą jest pomiar owalizacji,jeśli porozchodziły Ci się tuleje a miałeś zrobione tylko honowanie bez szlifu i zmiany tłoków to prawdopodobnie nic Ci to nie dało.Tylko zastanawia mnie fakt ze jak ktoś Ci honował blok to dlaczego nie pomierzył owalizacji?
wszystko bylo robione mierzone blok mial przejechane nie cale 140 tys... tuleje dobre mowie ze na pol syntetyku 2,5 tys i nic z miarki nie spadlo nic!!! a na 10w60 spadlo!! troche sie z pod miski poci bo kiczowata uszczelka...
sprawdz czy Ci nie wypływa gdzies olej, jak by bral nawet troche to powinien puscic dyma, wiec latwo mozesz zobaczyc czy puszcza, zostaw go rozgrzanego tak na 3-5 min niech pochodzi na wolnych obrotach, podejdz, kopnij w gaz, i powinien zapuscic niebieska chmurke, znaczy ze uszczelniacze, jak kopci podczas jazdy, przyspieszania, to pierscieniami, mozesz przeprowadzic probe sprezania, jesli nic sie nie zmieni i wynik bedzie ok, to mozesz sprobowac przeprowadzic probe szczelnosci cylindrow, wtedy powinno wykazac co jest nieszczelne