Mam takie dość poważne zapytanie dotyczące rozwiercenia silnika z5 na pojemność 1,8. Silniczek nie jest w najlepszej kondycji, ot totalna seria o przelocie 220K km. Wymaga już ingerencji, więc powstał koncept rozwiertu. Pierścienie, tłoki, panewki to jasna sprawa.
I teraz:
- ingerencja w głowice?
- wtryski z wiekszej pojemnosci (h22) ?
- komp p28 podatny na strojenie (+przeróbka OBD)?
- zwykła skrzynia L3 da radę?
- sprzęgło?
Co polecacie? Bawił się ktoś w coś takiego wcześniej?
Nieważne jak sprzęt wygląda, ważne że zostawia Calibry na światłach xD
To jest plan, aczkolwiek modząc coś co znam wydaje mi się lepszym pomysłem niż kupno czegoś co nie wiadomo jak kto eksploatował... Plus jeszcze fakt że z B16 nie uzyskam takiego momentu od dołu, a na B18 po prostu mnie (poki co) nie stać...
Racja. Polak za dużo kręci w każdym aucie i potem się wynalazki robią. Kupuj Bserie i pomodz. W tamtym po 1 to szkoda czasu i nerwów, a po 2 szkoda kasy (chyba, że bogaty jesteś)
RandallRaines napisał(a):Pierścienie, tłoki, panewki to jasna sprawa.
mylisz sie mowiac ze to taka jasna sprawa
po pierwsze aby mieć 1.8litra musisz mieć średnice tłoka 80mm , zeliwna wkladka w tuleji ma srednice 81mm ;] wiec wykonac sie tego tak nieda
pozostaje wał z d17 i jakieś customowe tłoki o średnicy 77mm , ale i tak zostaje tak mało " twardej" części tuleji ze pęknie
wiec jak sam widzisz prosto i tanio można podnieść pojemność wałem do 1.7 litra , gdybyś chciał 1.8 koniecznie trzeba tulejować i to dopiero rozwiercać , samo tulejowanie to już cena b18
warto jak masz kase i jestes fanem d-series inaczej to strata czasu i pieniedzy
Widzę, że warto zadawać pytania Tak więc trzeba będzie poszukać zdrowego swapa B16A2 / B18C4 oraz całej reszty gratów (zwrotnic, hamulców, bo trza to potem jakoś zatrzymać) i wkładać Dzięki chłopaki za podsunięcie pomysłu
obsadzenie dartonow, lub innych podobnych tuleji to koszt kolo 6-7tys, mozesz wtedy dac tloki 78, moze nawet w NA by zrobili customowe 79mm, ale tloki to koljene 2-2.5tys i przy seryjnym wale masz nadal sporo ponizej 1.8l, a za kase tulejowania i tlokow masz juz swap na b-serie w ktorej masz otwarta droge do dalszego modzenia
pomysl z dupy
turbo dziura zostala stworzona by dac szanse V8
sprzedam: - lsd s80 -500zl, osprzet b18c4 i b16a2
- dol k24 - 1500zl
- ek4 anglik na czesci
- walki stage1 do k
Jasne że z dupy, po prostu był zarzucony pomysł i tyle. A z tego co tu koledzy mówią to chyba taniej by wyszło turbo z5 co odpada z racji żywotności... Temu swap będzie chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem.
taniej wyjdzie zrobienie 1.7 d16a9 z przelozeniem dołu z d17 , tylko problem jest w tlokach bo chyba w d17 sa korby na sworzen plywajacy , a jak dasz tloki z d17 to bedzie stopien sprezania z d...
a tak to nowa uszczelka nowe panewy nowe pierscienie i heja